Ο Όρμπαν διχάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 09/10/24 - 23:13

Ο Βίκτορ Όρμπαν δίχασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της ουγγρικής προεδρίας, κάτι που φάνηκε κυρίως από την αντίδραση στο τέλος της συζήτησης: χειροκροτήματα επιδοκιμασίας από τη μία πλευρά της αίθουσας, ηχηρές αποδοκιμασίες από την άλλη.

Μια από τις πιο επικριτικές πολιτικές ομάδες είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου το κόμμα Fidesz του Βίκτορ Όρμπαν ήταν μέλος μέχρι τον Μάρτιο του 2021. "Η διαφθορά σκοτώνει το μέλλον της Ουγγαρίας. Εσείς, κ. Όρμπαν, εκπροσωπείτε το παρελθόν", είπε στην ομιλία του ο ηγέτης του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ.

Σκληρός ήταν και ο Πέτερ Μαγκιάρ, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ουγγαρία, του Tisza, σε συνέντευξή του στο Euronews.

Κατηγορίες από την Αριστερά

Αρκετοί ευρωβουλευτές από αριστερά κόμματα διαμαρτυρήθηκαν για τον Όρμπαν έξω από το ημικύκλιο. Ορισμένοι μάλιστα μποϊκοτάρισαν την εναρκτήρια ομιλία του και εισήλθαν μόνο για τη συζήτηση.

Ανησυχούν ιδιαίτερα για τον σεβασμό της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία: πολλοί από αυτούς αποκάλεσαν τον Όρμπαν "απολυταρχικό" κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην αίθουσα.

Ο Γερμανός Ντάνιελ Φρόιντ των Πρασίνων τον αποκάλεσε "δικτάτορα":

"Ο Όρμπαν έχει μετατρέψει την Ουγγαρία στην πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σήμερα βρίσκεται στον πάτο πολλών κατατάξεων όσον αφορά τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τον σεβασμό των πολιτικών ελευθεριών".

Κριτική ασκείται επίσης στην εξωτερική πολιτική του Ούγγρου πρωθυπουργού, ο οποίος εκπροσωπεί την Ένωση για έξι μήνες ως εκ περιτροπής πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

"Έχουμε ήδη δει τον Όρμπαν να επισκέπτεται τον Πούτιν, τον Σι και τον Ντόναλντ Τραμπ. Και φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει ακόμη τα πάντα. Έρχονται εξαιρετικά αβέβαιες εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι θα συνέβαινε λοιπόν αν ο Όρμπαν, εκ μέρους της ΕΕ, προσπαθούσε να παρέμβει;" είπε ο Φρόιντ.

Η Γαλλίδα ευρωβουλευτής της ομάδας Renew Europe Φαμπιάν Κελέρ, από την άλλη πλευρά, στηλίτευσε τη μεταναστευτική πολιτική που υποστηρίζει ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ο οποίος ζητά περισσότερους συνοριακούς ελέγχους και την εφαρμογή hotspot εκτός της επικράτειας της ΕΕ για την επαλήθευση των δικαιωμάτων ασύλου των μεταναστών πριν τους αφήσει να εισέλθουν στις χώρες της ΕΕ.

"Η ευρωπαϊκή λύση θα ήταν η εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο η Ουγγαρία καταψήφισε. Ο Όρμπαν προτείνει ανεφάρμοστες λύσεις, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι οι ιδέες της ακροδεξιάς εξαπλώνονται στην Ευρώπη".

Αντιδράσεις από τη δεξιά: Θαυμασμός (με κάποιες επιφυλάξεις)

Ήταν ακριβώς η προσέγγισή του στο μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και η υπεράσπιση της παραδοσιακής οικογένειας, που χάρισαν στον Ούγγρο πρωθυπουργό τον έπαινο όχι μόνο της πολιτικής του ομάδας, των Πατριωτών για την Ευρώπη, αλλά και των άλλων δύο ακροδεξιών ομάδων, των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και της Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών.

"Ήταν μια πολύ συγκεκριμένη ομιλία και επικεντρώθηκε στα επείγοντα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει μια προεδρία: το ενεργειακό κόστος, την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών, την προστασία των συνόρων", δήλωσε στο Euronews ο ευρωβουλευτής της Λέγκας Πάολο Μπόρκια. Ο Ισπανός του Vox Χόρχε Μπουσάντε Βιγιάλμπα χαρακτήρισε την ομιλία του Όρμπαν "ανάσα φρέσκου αέρα" και επέκρινε τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ.

Από την ομάδα των Συντηρητικών υπήρξαν πολλές εκφράσεις εκτίμησης αλλά και αποστάσεις σε ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα: τον πόλεμο στην Ουκρανία . Ο Όρμπαν δεν το ανέφερε στην εναρκτήρια ομιλία του, αλλά είχε ήδη ξεκαθαρίσει τη θέση του σε συνέντευξη Τύπου την παραμονή της ομιλίας του: να επιτύχει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας μέσω διαλόγου με τη Μόσχα.

Μια θέση που δεν ικανοποιεί τον συμπρόεδρο του ECR Νίκολα Προκατσίνι: "Εκτός από τους εσωτερικούς εχθρούς, η ΕΕ έχει έναν πολύ επικίνδυνο εξωτερικό εχθρό: τη συμμαχία μεταξύ της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας".

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ