Κυρ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση χάριν της λύσης στο Αιγαίο — Έκκληση για μη περαιτέρω κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή

 
mitsotakis kyriakos

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 04/10/24 - 18:33

Σε μια εφ όλης της ύλης συνέντευξη στο MEGA και το LIVE NEWS, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή ανέφερε πως η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας σε μια περιοχή ιδιαιτέρως ασταθή. Είπε πως είμαστε μια χώρα που συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με συνθήκες αξιοπιστίας και τόνισε πως δεν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη κλιμάκωση της σύγκρουσης. «Φοβάμαι ότι μπορεί να γίνει», συνέχισε ενώ αναφέρθηκε τόσο στην επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 200 βαλιστικούς πυραύλους όσο και στην εν ψυχρώ δολοφονία ενός Έλληνας 26 ετών σε τρομοκρατική επίθεση. «Το Ισραήλ έχει προφανώς δικαίωμα να αμυνθεί. Κάνω έκκληση, αυτή η αντίδραση, η οποία είναι αναμενόμενη και σε ένα βαθμό δικαιολογημένη, να μην οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση», σημείωσε ενώ επανέλαβε ότι βιώσιμη και μόνιμη λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν έχουμε λύση στη λογική των δύο κρατών.

Για τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός είπε ότι η Χάγη δεν είναι κοντά και πως ποτέ δεν ήταν κοντά. Είπε ότι θέλουμε να διερευνήσουμε τις παραμέτρους εκείνες ώστε να μπούμε στην ουσιαστική συζήτηση για τη μία διαφορά μας, την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης, ανέφερε και είπε ότι πρόκειται για πρόβλημα που δεν κατάφερε καμία κυβέρνηση να λύσει για 40 χρόνια και αν το λύναμε θα επέφερε μεγάλο στρατηγικό όφελος. «Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί οποιαδήποτε λύση χάριν της λύσης», τόνισε ενώ είπε ότι η διακήρυξη των Αθηνών λέει «έλα να λύσουμε τα προβλήματά μας με γνώμονα το διεθνές δίκαιο». Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος στον ΟΗΕ, για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι θέλει οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο με γνώμονα το διεθνές δίκαιο ενώ για το Κυπριακό «επανέλαβε πάγιες θέσεις, παντελώς απαράδεκτες που όχι μόνο η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος και ο ΟΗΕ δεν μπορούν να κάνουν αποδεκτές».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης ότι η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοηθά στην επίλυση του Κυπριακού και πως η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τριμερή συνάντηση τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη με τους κ.κ Χριστοδουλίδη και Τατάρ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ