Ν. Δένδιας: Η άμυνα είναι για την Πατρίδα μας όχι μια επιλογή. Είναι όρος εθνικής μας επιβίωσης. Είναι όρος για να υπάρχουμε!

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 27/09/24 - 22:11

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Το γεγονός ότι «η δυνατότητα άμυνας είναι για την Πατρίδα μας όχι μια επιλογή. Είναι όρος εθνικής μας επιβίωσης. Είναι όρος για να υπάρχουμε, για να το πούμε καθαρά.», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, αποχαιρετώντας σήμερα το μεσημέρι στο Ναύσταθμο Σαλαμίνος, το πλήρωμα της φρεγάτας «ΣΠΕΤΣΑΙ», λίγο πριν αυτό αναχωρήσει για την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, προκειμένου να συμμετάσχει στη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EURONAVFOR “ASPIDES”) για την προστασία της ελευθεροναυσιπλοΐας στην περιοχή! 

Ο ΥΕΘΑ κατά τη διάρκεια της προαναφερθείσης επισκέψεώς του στη φρεγάτα, συνοδευόταν από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και ΓΕΝ Αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα ΠΝ αντιστοίχως, και εκεί τον υποδέχτηκε ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Σπυρίδων Λαγάρας ΠΝ.

Επί της φρεγάτας, ο κ. Δένδιας και οι συνοδεύοντες αυτόν Αρχηγοί, ενημερώθηκαν από τον Κυβερνήτη του σκάφους σχετικά με την αποστολή της, μετά το πέρας της λεπτομερούς ενημερώσεως ο κ. Υπουργός απηύθυνε ομιλία προς το πλήρωμά της, προς το οποίο τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…Οι ΑΣΠΙΔΕΣ για εμάς τους Έλληνες έχουν και μία επιπλέον χρησιμότητα, κρίσιμη εθνική χρησιμότητα. Είναι ένα βήμα προς τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Αμυντικού Βραχίονα. Πάλι δεν χρειάζεται να εξηγήσω γιατί η Ελλάδα έχει απόλυτο συμφέρον στη δημιουργία μιας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Άμυνας και μιας δυνατότητας να εφαρμοστεί αυτή, η Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας από ευρωπαϊκές δυνάμεις.

Σήμερα εσείς, η φρεγάτα "ΣΠΕΤΣΑΙ", αναλαμβάνετε το έργο που εκτελούσε μέχρι τώρα η φρεγάτα "ΨΑΡΑ". Και εδώ πρέπει να αναφερθώ στον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο η φρεγάτα "ΨΑΡΑ" μετά την "ΥΔΡΑ", εκτέλεσε την αποστολή της.»

Αναφορικώς, με τον εξοπλισμό του σκάφους με αντι-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) που έχει εγκατασταθεί στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», ο κ. Δένδιας σημείωσε τα εξής:

«Υπάρχει και ένα άλλο στοιχείο υπερηφάνειας για εμάς, ότι τα "ΨΑΡΑ" χρησιμοποίησαν με επιτυχία το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Είναι το πρώτο σύστημα αντι-drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η Πατρίδα μας και το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης.

Σε λίγες ημέρες θα παρουσιάσω στη Βουλή των Ελλήνων συνολικά τον αντι-drone θόλο που θα δημιουργηθεί στην Πατρίδα μας. Το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι ένα σημαντικό τμήμα από αυτό. Άρα, ο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι μαζί σας και ελπίζω ότι θα προστατεύσει το πλοίο και τα πλοία που συνοδεύετε με την ίδια επιτυχία που το κατάφερε μέχρι τώρα».

Βεβαίως στο σημείο αυτό ο κ. Υπουργός δεν ανέφερε ότι έχουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ τέτοιο σύστημα, που «μεταφέρετε» από φρεγάτα σε φρεγάτα που αποπλέει για να συμμετάσχει στην αποστολή, καθώς – συμφώνως με τα ευρέως διαδιδόμενα, αλλά μη επιβεβαιωμένα στοιχεία – η ΕΑΒ όλους αυτούς τους μήνες (από το Φεβρουάριο του 2024) ΔΕΝ μπορεί να κατασκευάσει και δεύτερο σύστημα για να μπει σε μία ακόμα φρεγάτα, ή έστω να έχουμε ένα αναπληρωματικό, από το να περιμένουμε κάθε φορά να επιστρέψει το πλοίο στο Ναύσταθμο, να γίνει η μεταφορά και η δοκιμή του στο νέο σκάφος και μετά το επόμενο πλοίο μας να αποπλεύσει για την περιοχή των επιχειρήσεων. Επομένως, καλά όλα, αλλά αν δεν μπει ΤΩΡΑ το σύστημα σε μαζική παραγωγή που έχει δοκιμαστεί σε πολεμικές επιχειρήσεις με επιτυχία για να πωληθεί στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ΠΟΤΕ θα γίνει αυτό;

Μιλώντας επίσης ο κ. Δένδιας για την αποστολή «ΑΣΠΙΔΕΣ» και τι αυτές αντιπροσωπεύουν για την Ελλάδα και το ΠΝ, επισήμανε τα εξής:

«Θέλω, επίσης, να σημειώσω το πόσο σημαντικό είναι για το Ναυτικό να εκπαιδεύονται τα πληρώματά μας και να έχουν να αντιμετωπίσουν πραγματικές συνθήκες.

Όπως ξέρετε, η δυνατότητα άμυνας είναι για την Πατρίδα μας όχι μια επιλογή. Είναι όρος εθνικής μας επιβίωσης. Είναι όρος για να υπάρχουμε, για να το πούμε καθαρά.

Βεβαίως, οι ορίζοντες της Ελλάδας είναι, και πρέπει να είναι, ευρείς. Είναι κι αυτός όρος για την εθνική μας επιβίωση. Ο ορίζοντας της πολιτικής μας δεν μπορεί να είναι μόνο η ελληνοτουρκική διαφορά. Ο ορίζοντας μας είναι τα Βαλκάνια. Ο ορίζοντάς μας είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Ο ορίζοντάς μας είναι η Βόρεια Αφρική. Ο ορίζοντάς μας είναι ο Κόλπος και η Ερυθρά Θάλασσα. Αν θέλετε, ο ορίζοντάς μας ακόμα λόγω του μεταναστευτικού και άλλων πολλών παραμέτρων, είναι και η Υποσαχάρια Αφρική.

Η παρουσία σας λοιπόν εκεί, στην Ερυθρά Θάλασσα, είναι παρουσία σε ένα χώρο που αφορά τα συμφέροντα της Πατρίδας και του Ελληνισμού.

Και, επίσης, όπως έκανα και με τους συναδέλφους σας τις δύο φορές που βρέθηκα στην ίδια θέση πριν από εσάς, δεν θα σας κρύψω αυτό που ήδη ξέρετε, ότι η Πατρίδα σας στέλνει σε μια περιοχή που υπάρχει κίνδυνος, σε μια ζώνη κινδύνου.

Όμως αυτό συναρτάται με το καθήκον απέναντι σε αυτήν την Πατρίδα.

Και όπως σας είπα και πριν, η Ελλάδα δεν έχει Ένοπλες Δυνάμεις για παρελάσεις και τελετές. Η Ελλάδα έχει Ένοπλες Δυνάμεις γιατί αυτό είναι συνθήκη για να επιβιώσει…»

Τέλος, ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στη Φ/Γ «ΣΠΕΤΣΑΙ», ο κ. Δένδιας δώρισε στον Κυβερνήτη το εικόνισμα του Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, Αγίου Νικολάου και ευχήθηκε προς το πλήρωμα καλή επιτυχία στην αποστολή του, ενώ τους ενημέρωσε ότι συμφώνως με τον σχεδιασμό του Επιτελείου, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, η επιστροφή τους στην Πατρίδα προγραμματίζεται για λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ