Βέλγιο: Έρευνα στις μυστικές υπηρεσίες για την υπόθεση της Εύας Καϊλή

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 24/09/24 - 22:43

Δικαστής των Βρυξελλών ζήτησε την Τρίτη (24 Σεπτεμβρίου) να επανεξετάσει αν τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της Εύας Καϊλή είναι νόμιμα, σε μια εξέλιξη που ενδέχεται να καθυστερήσει τη διαδικασία στην πολύκροτη υπόθεση διαφθοράς εναντίον της Ελληνίδας πρώην ευρωβουλευτού.

Η Καϊλή, πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 και κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έπειτα από έρευνα σχετικά με ένα σύστημα που φέρεται να αποσκοπούσε στον επηρεασμό της χάραξης πολιτικής της ΕΕ.

Η Καϊλή έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, και η νομική της ομάδα έχει προβάλει μια σειρά από προκλήσεις για την υπόθεση εναντίον της, δεδομένης και της νομικής ασυλίας που απολάμβανε ως ευρωβουλευτής

"Είναι μια πολύ σημαντική και εξαιρετική απόφαση που έλαβε το εφετείο", δήλωσε ο Sven Mary, δικηγόρος της Καϊλή, σε δήλωσή του στο Euronews, προσθέτοντας ότι το πόρισμα θα μπορούσε να ανοίξει ένα "νέο κουτί της Πανδώρας" σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι βελγικές μυστικές υπηρεσίες.

Η απόφαση, την οποία είδε το Euronews, καλεί την Επιτροπή R, ένα ανεξάρτητο όργανο που επιβλέπει το έργο των βελγικών μυστικών υπηρεσιών, να επανεξετάσει τη νομιμότητα των "ειδικών και εξαιρετικών μεθόδων" που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόθεση.

Αυτό είναι πιθανό να πάρει αρκετούς μήνες για να φτάσει - αν και μια ξεχωριστή νομική προσπάθεια της Καϊλή να αναδιαμορφώσει το χρονοδιάγραμμα για τη γραφειοκρατία στην υπόθεση κρίθηκε μη δεκτή.

Η δικαστική εντολή έρχεται μετά από πολλαπλούς ισχυρισμούς από τη νομική ομάδα της Καϊλή, μεταξύ άλλων ότι υπήρξαν παρατυπίες στην απόφαση για την άρση της κοινοβουλευτικής της ασυλίας και ότι ο ανακριτής Michel Claise θα έπρεπε να είχε αυτοεξαιρεθεί λόγω των δεσμών μεταξύ του γιου του και ενός άλλου υπόπτου.

Η Καϊλή, που αποφυλακίστηκε τον Απρίλιο του 2023, δεν είναι πλέον ευρωβουλευτής και ζει πλέον στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Πηγή: euronews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ