Κ. Χατζηδάκης στο Bloomberg: Μείωση του χρέους κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2028

 
ddd

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 24/09/24 - 17:50

Στόχος της Ελλάδας είναι να μειώσει το χρέος της κατά περίπου 20 μονάδες βάσης μέσα στην επόμενη τετραετία, θέτοντας ακόμη ένα ορόσημο στην έξοδο από τη δεκαετή κρίση που βίωσε η χώρα, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. 

Στο πλαίσιο συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg, ο ΥΠΕΘΟ προέβλεψε πως ο δανεισμός της χώρας θα μειωθεί “κοντά στο 130%” του ΑΕΠ έως το τέλος του 2028, λαμβάνοντας ώθηση από την οικονομία η οποία έχει σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες. 

“Πρόκειται για μια σημαντική μείωση”, δήλωσε ο υπουργός. 

Οπως αναφέρει το Bloomberg, το χρέος της Ελλάδας εκτοξεύτηκε στο 207% του ΑΕΠ το 2020, με την κυβέρνηση να προβλέπει ότι θα μειωθεί στο 152,7% φέτος. Η μείωση του δημόσιου χρέους κατά 20% -που προβλέπει ο Κ. Χατζηδάκης- προϋποθέτει χαμηλότερο πακέτο δανεισμού από την Ιταλία, εκτός κι αν η εικόνα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας  αλλάξει δραματικά. 

Αυτό που βοηθάει την Ελλάδα στην παρούσα φάση είναι το γεγονός ότι η οικονομία της υπεραποδίδει σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, σημειώνει το Bloomberg και συμπληρώνει ότι η χώρα κατέγραψε ανάπτυξη 1,1% στο β’ τρίμηνο, τη στιγμή που η ευρωζώνη στο σύνολό της παρουσίασε αύξηση μόλις 0,2%. 

Για φέτος το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί υψηλότερα από τον στόχο του 2,1% αγγίζοντας το 2,4% του ΑΕΠ, εξέλιξη που δίνει τη δυνατότητα περαιτέρω αύξησης των πρωτογενών δαπανών για το 2025 σε σχέση με την αρχική κατεύθυνση της Κομισιόν για αύξηση κατά 3%, είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ