So long, Marianne…

 
Λέοναρντ Κοέν

Ενημερώθηκε: 21/09/24 - 15:17

Το Σάββατο ο Λέοναρντ Κοέν θα συμπλήρωνε τα 90 χρόνια του, αν ζούσε. Με αυτή την αφορμή το πρώτο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) και η νορβηγική τηλεόραση (NRK) προβάλλουν ταυτόχρονα μία νέα σειρά αφιερωμένη στον θυελλώδη έρωτα του Κοέν και της Νορβηγίδας Μαριάν Ιλέν στα τέλη της δεκαετίας του '50 στην Ύδρα. Πρόκειται για μία διεθνή συμπαραγωγή, στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, ενώ μεγάλο μέρος των γυρισμάτων έχει γίνει πράγματι στην Ύδρα. Ο τίτλος, τι άλλο; «So long, Marianne».

Ενθουσιώδης κριτική από την Süddeutsche Zeitung: «Δεν χρειάζεται να είσαι φαν του Λέοναρντ Κοέν, ούτε να ξέρεις την ιστορία του για να σου αρέσει αυτή η τηλεοπτική σειρά. Το «So long, Marianne» θυμίζει την κινηματογραφική μεταφορά των βιβλίων της Σάλι Ρούνι 'Normal people' και 'Conversations with friends'. Ωραίες εικόνες, επιτυχημένοι διάλογοι, έξυπνοι, ποιητικοί, συγκινητικοί, ποτέ υπερβολικοί. Με χαρακτήρες περίπλοκους που αναζητούν ελευθερία, αγάπη κι ένα στήριγμα. Τους εύχεσαι να πονούσαν λιγότερο σε αυτή τη ζωή».

Η ιστορία του Λέοναρντ Κοέν και της Μαριάν Ιλέν δεν είχε όμως αίσιο τέλος μετά από τα ανέμελα χρόνια της Ελλάδας. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, «η ελευθερία που βρίσκουν και μοιράζονται στην Ύδρα, δεν αντέχει την πραγματικότητα που βρίσκουν στο Μόντρεαλ και το Όσλο. Κάθε τόσο ο ουρανός τους πέφτει στο κεφάλι και φαντάζει μία φυλακή με αποτυχίες, οικονομικά αδιέξοδα, λανθασμένες προσδοκίες, ψυχικές διαταραχές και ένα παιδί που εκείνη το θέλει, αλλά εκείνος όχι. Η ελευθερία δίνει τη θέση της στη στενοχώρια (…) Αργότερα ο Κοέν θα πει ότι θυσίασε την αγάπη στον βωμό της δόξας. Αυτές είναι οι ιστορίες που γράφει η ζωή και όχι το Χόλυγουντ».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ