Μεγάλες καταστροφές στην Πορτογαλία από την πύρινη λαίλαπα - Τουλάχιστον 7 νεκροί

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 18/09/24 - 13:28

Στις φλόγες έχουν παραδοθεί οι βόρειες και κεντρικές περιοχές της ηπειρωτικής Πορτογαλίας.

Οι πυρκαγιές στην περιοχή Αβέιρο κινητοποιούν τους περισσότερους πυροσβέστες, παρά το γεγονός ότι η κατάσταση φαίνεται να είναι πιο ήρεμη.

Οι πυρκαγιές σε Σεβέρ δο Βούγα και Αλμπεργκάρια-α-Βέλια κινούνται στην κατεύθυνση της ύφεσης, ωστόσο στα συγκεκριμένα πύρινα μέτωπα επιχειρούν περισσότεροι από 1.000 πυροσβέστες με πάνω από 300 οχήματα.

Ο δημοτικός συντονιστής της Πολιτικής Προστασίας στην Αλμπεργκάρια-α-Βέλια Ζοάο Ολιβέιρα δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Lusa την Τετάρτη ότι η φωτιά έχει «οριοθετηθεί σχεδόν όλη» και ότι περισσότερα από 40 σπίτια έχουν πληγεί από τις φλόγες.

Στην πυρκαγιά του δήμου Ολιβέιρα ντε Αζεμέις επιχειρούν από τις 6 το πρωί 400 πυροσβέστες με 149 οχήματα.

Στην περιφέρεια Βιζέου, τρεις πυρκαγιές κινητοποιούν τους περισσότερους πυροσβέστες και τα περισσότερα μέσα: Στο Κάστρο Ντάιρε επιχειρούν 305 πυροσβέστες και 93 επίγεια μέσα, στο Νέλας 261 πυροσβέστες και 75 επίγεια μέσα και στο Πενάλβα δο Καστέλο 157 επιχειρησιακοί υπάλληλοι και 43 επίγεια μέσα.

Στην περιφέρεια της Κοΐμπρα, Στην πυρκαγιά της Τάμπουα στην περιφέρεια της Κοΐμπρα επιχειρούν πάνω από 250 πυροσβέστες με 82 οχήματα. Λόγω της πυρκαγιάς, οι αρχές έχουν προχωρήσει σε κυκλοφοριακούς περιορισμούς.

Εκκενώθηκαν σπίτια στο Γκοντομάρ

Κάποια σπίτια στην περιοχή Μπρανζέλο του Μέλρες, στον δήμο Γκοντομάρ, εκκενώνονται και ο πληθυσμός απομακρύνεται λόγω των πυρκαγιών που μαίνονται στον εν λόγω δήμο στην περιφέρεια του Πόρτο.

Περισσότεροι από 170 πυροσβέστες υποστηριζόμενοι από 39 οχήματα δίνουν μάχη με την πυρκαγιά. Ο δήμαρχος του Γκοντομάρ Μάρκο Μάρτινς δήλωσε το πρωί ότι η καταπολέμηση των πυρκαγιών που μαίνονται στον δήμο αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς η φωτιά έχει πολλά ενεργά μέτωπα.

Το Μαρόκο στέλνει δύο αεροπλάνα και οι Ισπανοί πυροσβέστες φτάνουν στην Πορτογαλία

Την Τετάρτη 230 Ισπανοί πυροσβέστες έφτασαν στην Πορτογαλία για να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών. Οι επιχειρούντες ανήκουν στη στρατιωτική μονάδα έκτακτης ανάγκης (UME).

Το Μαρόκο θα βοηθήσει επίσης τις πορτογαλικές δυνάμεις στην καταπολέμηση των πυρκαγιών, στέλνοντας δύο Canadair.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Lusa, το οποίο επικαλείται πηγή από το υπουργείο Εσωτερικών, το αίτημα υποβλήθηκε από την υπουργό Εσωτερικών Μαργκαρίτα Μπλάσκο στους ομολόγους της στην Ισπανία και το Μαρόκο στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ της Πορτογαλίας και των δύο αυτών χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ήδη κινητοποιήσει οκτώ πυροσβεστικά αεροπλάνα σε απάντηση του αιτήματος της Πορτογαλίας να ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.

50 νομοί σε ανώτατο κίνδυνο από αγροτικές πυρκαγιές

Περισσότεροι από 50 δήμοι σε εννέα ηπειρωτικές περιφέρειες βρίσκονται την Τετάρτη σε μέγιστο κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, σύμφωνα με το Πορτογαλικό Ινστιτούτο Θάλασσας και Ατμόσφαιρας (IPMA).

Περισσότεροι από 50 δήμοι στις επαρχίες Φάρο, Πορταλέγκρε, Σανταρέμ, Καστέλο Μπράνκο, Λεϊρία, Κοΐμπρα, Γκάρντα, Μπράγκα και Μπραγκάντσα βρίσκονται στον ανώτατο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι προβλέψεις της IPMA κάνουν λόγο για ξηρό καιρό με ελαφρώς συννεφιασμένο ουρανό και μέτριους έως ισχυρούς ανέμους. Μικρή πτώση της ελάχιστης θερμοκρασίας αναμένεται στα βόρεια και τα κεντρικά της χώρας.

Η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία που προβλέπεται για την Τετάρτη θα καταγραφεί στη Σανταρέμ, η οποία αναμένεται να φτάσει τους 32 βαθμούς.

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Τάμπουα

Εξάλλου, το δημοτικό συμβούλιο της Τάμπουα κήρυξε τριήμερο δημοτικό πένθος για το θάνατο των πυροσβεστών Σόνια Κλαούντια Μέλο, Πάουλο Ζορζ Σάντος και Σουζάνα Κριστίνα Καρβάλιο που έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη κατά τη διάρκεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην περιοχή Βίλα Νόβα δε Ολιβεϊρίνια.

Από το περασμένο σαββατοκύριακο, στις πυρκαγιές στην Πορτογαλία έχουν σκοτωθεί συνολικά επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πυροσβεστών και τριών πολιτών.

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, οι δύο σοβαρά, στις πυρκαγιές που μαίνονται από την Κυριακή στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας, καταστρέφοντας δεκάδες σπίτια.

Η έκταση που έχει καεί στην ηπειρωτική Πορτογαλία από την Κυριακή ξεπερνά τα 62.000 εκτάρια, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό σύστημα Copernicus, το οποίο δείχνει ότι 47.376 εκτάρια έχουν ήδη καεί στις περιοχές του βορρά και του κέντρου, οι οποίες έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές από το Σαββατοκύριακο.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης όλους τους δήμους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τις τελευταίες ημέρες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ