ΓΕΑ: Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Tarang Shakti 24» — Επιστροφή της 336 Μοίρας από την Ινδία

 
ΓΕΑ: Ολοκληρώθηκε η άσκηση «Tarang Shakti 24»

Ενημερώθηκε: 17/09/24 - 19:52

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η αεροπορική πολυεθνική άσκηση «Tarang Shakti 24» της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), επίκεντρο της οποίας ήταν η Αεροπορική Βάση «Jodhpur» στην Δυτική Ινδία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή των πτητικών μέσων και του προσωπικού της ιστορικής 336 Μοίρας που συμμετείχαν σε αυτήν.

Η άσκηση πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 29 Αυγούστου ως και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, και η Π.Α. εκπροσωπήθηκε σε αυτήν με Σμήνος τεσσάρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 52+ Advanced της 336 Μοίρας, με κωδικό κλήσεως «Όλυμπος», και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ινδία με δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130H Hercules της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προαναφερθείσα εκπαιδευτική δραστηριότητα συμμετείχαν σε αυτήν δυνάμεις, εκτός της Ινδίας και της Ελλάδος, από την Αυστραλία, την Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Μπαγκλαντές, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊλάνδη.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΑ, στη διάρκεια της ασκήσεως, η 336 Μοίρα συμμετείχε σε αποστολές «Συνδυασμένων Αεροπορικών Επιχειρήσεων» (Composite Air Operations/COMAO), σε ρόλο αεροπορικής υπεροχής και αναχαιτίσεως εχθρικών αεροσκαφών (Air-to-Air), καθώς και σε αποστολές Basic Fighter Maneuvers (BFM) και Air Combat Maneuvering (ACM), μέρα και νύχτα, «με στόχο την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητος μεταξύ των συμμετεχόντων μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ