Reuters: Η Ρωσία παράγει από πέρυσι drone καμικάζι με κινεζικό κινητήρα και εξαρτήματα

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 13/09/24 - 19:06

Η Ρωσία ξεκίνησε από πέρυσι να παράγει ένα νέο επιθετικό drone μεγάλου βεληνεκούς, το Garpiya-A1, χρησιμοποιώντας κινεζικούς κινητήρες και εξαρτήματα, αναφέρουν δύο πηγές από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών και έγγραφα που είδε το Reuters.

Το drone, σύμφωνα με τις πηγές, έχει ήδη αναπτυχθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ ουδέποτε στο παρελθόν είχε γίνει λόγος περί ύπαρξης νέου ρωσικού drone που ενσωματώνει κινεζική τεχνολογία.

Οι πληροφορίες, οι οποίες περιλάμβαναν μια σύμβαση παραγωγής του νέου drone, αλληλογραφία της εταιρείας για τη διαδικασία κατασκευής και οικονομικά έγγραφα, ανέφεραν ότι η εταιρεία IEMZ Kupol, θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρείας κατασκευής όπλων Almaz-Antey, παρήγαγε περισσότερα από 2.500 Garpiya από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024. Μέχρι στιγμής, η IEMZ Kupol και η Almaz-Antey δεν έχουν απαντήσει σε αιτήματα για σχολιασμό.

Έχει αναπτυχθεί εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων

Οι δύο πηγές των μυστικών υπηρεσιών ανέφεραν ότι το Garpiya, που στα ρωσικά σημαίνει Άρπυια, έχει αναπτυχθεί εναντίον στρατιωτικών και πολιτικών στόχων στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε κρίσιμες υποδομές, καθώς και απώλειες πολιτών και στρατιωτών, ενώ εκτιμούν ότι φωτογραφίες από συντρίμμια στην Ουκρανία δείχνουν ένα Garpiya. To Reuters βρήκε πληροφορίες που ενισχύουν το συμπέρασμα αλλά δεν κατάφερε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις εικόνες.

Σύμφωνα με τον Σάμιουελ Μπέντετ αναπληρωτή ανώτερο συνεργάτη του Κέντρου για μια Νέα Αμερικανική Ασφάλεια, ενός think tank με έδρα την Ουάσινγκτον, η Garpiya, εάν επιβεβαιωθεί, θα σηματοδοτήσει μια απομάκρυνση από την εξάρτηση της Ρωσίας από ιρανικά σχέδια για drone μεγάλης εμβέλειας. Ενδεχομένως θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Ρωσία μπορεί να στηρίζεται στην εγχώρια ανάπτυξη, καθώς και στην Κίνα, αφού οι δύο χώρες έχουν εξάρτηση από πολλά κινεζικά εξαρτήματα για την παραγωγή drone.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε δηλώσει τον Μάιο ότι το Ιράν έχει προμηθεύσει πάνω από 1.000 drone καμικάζι Shahed τη Ρωσία από την έναρξη της εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, με στόχο να εξαντλήσει την ουκρανική αεράμυνα και να πλήξει υποδομές μακριά από τις γραμμές του μετώπου. Το Ιράν έχει αρνηθεί ότι έχει στείλει drone στη Ρωσία για να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε στο Reuters ότι η χώρα ελέγχει αυστηρά τις εξαγωγές αντικειμένων με πιθανές στρατιωτικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων και των drone, προσθέτοντας ότι για το ουκρανικό ζήτημα, το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να προωθεί τις ειρηνευτικές συνομιλίες και την πολιτική διευθέτηση.

Το μήνυμα Στόλτενμπεργκ στην Κίνα

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε την Κίνα να σταματήσει να στηρίζει τη Ρωσία στην Ουκρανία και δήλωσε ότι η βοήθεια του Πεκίνου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη συνέχιση της πολεμικής σύγκρουσης.

Το Garpiya «μοιάζει πολύ με το Shahed», αλλά έχει αρκετά διακριτικά χαρακτηριστικά, όπως ένα μοναδικό πτερύγιο με βίδες και κινητήρες Limbach L-550 E, ανέφερε η ευρωπαϊκή υπηρεσία σε δήλωσή της στο Reuters. Ο κινητήρας, ο οποίος αρχικά σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από μια γερμανική εταιρεία, παράγεται τώρα στην Κίνα από μια τοπική εταιρεία, την Xiamen Limbach. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Το Reuters εξέτασε μια σύμβαση αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ρουβλίων (10 εκατ. ευρώ) που υπεγράφη το πρώτο τρίμηνο του 2023 μεταξύ του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και της Kupol για την ανάπτυξη ενός εργοστασίου παραγωγής των drone.

Πηγές των μυστικών υπηρεσιών, αναφέρει το δημοσίευμα, υποστήριξαν ότι για την παραγωγή τους χρησιμοποιείται ένα πρώην εργοστάσιο τσιμέντου στο Ιζέβσκ, στη Δημοκρατία του Ουντμούρτ, στη δυτική Ρωσία, το οποίο αγοράστηκε από την Kupol το 2020. Το Reuters υποστηρίζει ότι κατάφερε να αναγνωρίσει την τοποθεσία.

Η παραγωγή ξεκίνησε το α’ εξάμηνο του 2023

Το πρωτότυπο του Garpiya ξεκίνησε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η παραγωγή έφτασε σε μερικές εκατοντάδες το β’ εξάμηνο του 2023 και υπερδιπλασιάστηκε σε περίπου 2.000 το α εξάμηνο του 2024, ανέφερε η υπηρεσία.

Ο Μπέντετ υποστηρίζει ότι τα 2.500 drone ετησίως θα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό κομμάτι της ρωσικής παραγωγής. O ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας, Oleksandr Syrskyi, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η Ρωσία έχει εκτοξεύσει σχεδόν 14.000 drone κρούσης από την εισβολή της τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένων του ιρανικού Shahed καθώς και των ρωσικής κατασκευής drone Geran-2 και Lancet.

Εταιρικά έγγραφα του β’ τριμήνου του 2023 δείχνουν ότι η TSK Vektor προμηθεύτηκε εξαρτήματα από κινεζικές εταιρείες για συναρμολόγηση στην τοποθεσία Kupol. 800 κινεζικοί κινητήρες επρόκειτο επίσης να παραδοθούν στο νέο εργοστάσιο, όπου η γραμμή παραγωγής επρόκειτο να είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του τριμήνου. Η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι ανησυχεί για το γεγονός ότι κινεζικές εταιρείες συνεχίζουν να παρέχουν εξαρτήματα που επιτρέπουν τη ρωσική παραγωγή μεγάλων drone καμικάζι. «Η εξαγωγή των βασικών εξαρτημάτων στη Ρωσία πρέπει να σταματήσει», ανέφερε.

Ανησυχία από τις ΗΠΑ

Αρκετές φορές οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις στο Πεκίνο για την υποστήριξή του στη ρωσική αμυντική βιομηχανία, ενώ έχουν επιβάλλει κυρώσεις για να περιορίσει την ικανότητα της Μόσχας να εκμεταλλεύεται ορισμένες τεχνολογίες για στρατιωτικούς σκοπούς. Η αμερικανική διακυβέρνηση δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό του θέματος.

Τον Ιούλιο, η Κίνα δήλωσε ότι θα αυστηροποιήσει τους κανόνες εξαγωγής drone από την 1η Σεπτεμβρίου. Το Πεκίνο έχει δηλώσει ότι οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε κινεζικές οντότητες για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι «παράνομες και μονομερείς».

Βάρος 300 κιλά και μέγιστη εμβέλεια 1.50 χιλιομέτρων

Το Garpiya έχει βάρος απογείωσης μικρότερο από 300 κιλά και μέγιστη εμβέλεια 1.500 χιλιομέτρων, αναφέρει το συμβόλαιο παραγωγής μεταξύ της Kupol και του ρωσικού υπουργείου Άμυνας - περίπου παρόμοιο με τα ιρανικά drone Shahed-136 που η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει εκτενώς στην Ουκρανία.

Η Washington Post ανέφερε τον Αύγουστο ότι η Ρωσία σκόπευε να αυξήσει την παραγωγή μιας εγχώριας έκδοσης του Shahed-136, γνωστής ως Geran-2, σε ένα εργοστάσιο στην Ειδική Οικονομική Ζώνη Alabuga, στο Ταταρστάν. Η Ουκρανία δήλωσε τον Απρίλιο ότι είχε πραγματοποιήσει μια επίθεση με drone κατά εργοστασίου στην Αλαμπούγκα.

Τρίτο έγγραφο που εξέτασε το Reuters που αφορά στην κατάσταση παράδοσης μεταξύ του μεσάζοντα TSK Vektor και του κατασκευαστή Kupol, με ημερομηνία το πρώτο τρίμηνο του 2024 - περιγράφει λεπτομερώς μια παραγγελία για 100 άξονες, καρμπυρατέρ και άλλα εξαρτήματα κινητήρα Limbach που προμηθεύτηκαν από δύο άλλες κινεζικές εταιρείες: Juhang Aviation Technology και Redlepus Vector Industries. Και οι δύο έχουν έδρα το Σενζέν. Η πρώτη υπόκειται σε κυρώσεις από τη Βρετανία τον Φεβρουάριο και από τις ΗΠΑ τον Μάιο για την προμήθεια εξοπλισμού drone στη Ρωσία.

Τα τελωνειακά δεδομένα, τα οποία ελήφθησαν από έναν εμπορικό προμηθευτή που καταγράφει και συγκεντρώνει τις πληροφορίες, έδειξαν ότι από τον Απρίλιο του 2022 έως τον Δεκέμβριο του 2023, η TSK Vektor εισήγαγε αγαθά αξίας 36,3 εκατομμυρίων δολαρίων από την κινεζική Juhang Aviation Technology και 6,2 εκατομμύρια δολάρια από την Redlepus TSK Vector Industrial Shenzhen Co Ltd.

Σύμφωνα με τα τελωνειακά έγγραφα, τα εμπορεύματα περιλάμβαναν κινητήρες αεροσκαφών, τρανζίστορ, ηλεκτρονικές μονάδες, συνδετήρες, βύσματα και υποδοχές, ανταλλακτικά και εξαρτήματα, τα περισσότερα από τα οποία φέρουν την ένδειξη «για γενική πολιτική χρήση», «για γενική βιομηχανική χρήση», «για γενική πολιτική χρήση».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ