Foreign Policy: Η Κάμαλα Χάρις χρειάζεται επειγόντως πολιτική για τα Βαλκάνια

 
λλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 12/09/24 - 11:32

Υπό τον τίτλο «Harris Needs a Balkans Policy—Quickly», το περιοδικό Foreign Policy δημοσιεύει άρθρο γνώμης του συνεργάτη του Edward Joseph (σ.σ. διδάσκει στο Johns Hopkins School of Advanced International Studies, υπηρέτησε αρκετά χρόνια στα Βαλκάνια, μεταξύ αυτών και ως Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αποστολής του ΟΑΣΕ στο Κοσσυφοπέδιο), αναφορικά με την ανάγκη εκ μέρους της κ. Harris, εν όψει και του σημερινού debate, να διαμορφώσει μία συγκεκριμένη θέση σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια.

Όπως σημειώνεται, ο στενός συνεργάτης του κ. Trump, κ. Grenell, έχει ήδη ειρωνευτεί την κ. Harris περί παντελούς άγνοιας για τα ζητήματα της περιοχής. Μάλιστα, όπως σημειώνει ο συντάκτης, τα πράγματα κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Biden έχουν χειροτερεύσει στην περιοχή, εις βάρος των αμερικανικών συμφερόντων.

Ακολούθως, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι η πολιτική των ΗΠΑ κατά τη θητεία Biden έχει συμβιβαστεί κατά κάποιο τρόπο με την πολιτική που ασκεί ένας απολυταρχικός ηγέτης, όπως τον χαρακτηρίζει ο συντάκτης, ο Alexander Vucic.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για έναν σερβικό εθνικισμό ο οποίος αναβιώνει επί ημερών Vucic και επηρεάζει την πολιτική στάση της Σερβίας απέναντι στους γείτονές της. Ακολούθως, στο δημοσίευμα ασκείται κριτική και για τη στάση του νυν Πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου κ. Kurti, ο οποίος με διάφορες μονομερείς πολιτικές του κινήσεις υποσκάπτει την πολυεθνική συνύπαρξη στην περιοχή, δημιουργώντας ένταση στις σχέσεις με τη σερβική κοινότητα του Κοσσυφοπεδίου.

Οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και πολλοί στη Βόρεια Μακεδονία και το Μαυροβούνιο, βλέπουν τον Kurti ως τη μόνη φιγούρα που αντιστέκεται στο Βελιγράδι, για το οποίο δεν έχουν υπάρξει συνέπειες για τις πράξεις ή τις παραλείψεις του οι οποίες οδήγησαν σε μία βίαιη αντιπαράθεση με την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ, στην περιοχή.

Ακολούθως, στο δημοσίευμα παρατίθενται επισκέψεις, τις οποίες πραγματοποίησαν ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών στην περιοχή, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα.

Όπως σημειώνεται, ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου έχει βαλτώσει, ενώ η Σερβία όχι μόνο δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά, μεταξύ άλλων, σύνηψε συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου.

Παράλληλα, ο Vucic προσεγγίζει δυνάμεις όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ουγγαρία.

Το δημοσίευμα καταλήγει σημειώνοντας ότι ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ «για μια ενιαία Ευρώπη, ελεύθερη και με ειρήνη» φθίνει. Η εγκατάλειψη των Βαλκανίων σε ένα επιδεινούμενο χάος είναι μια στρατηγική νίκη για τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Foreign Policy Harris Needs a Balkans Policy—Quickly

Πηγή: Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ