Η μεταφορά της νεανικής εγκληματικότητας από τη Σουηδία στη Δανία

 
φφφ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 11/09/24 - 22:03

Όλα φαίνονται ειδυλλιακά στο Μάλμε. Αλλά κάτω από την επιφάνεια κρύβεται μια λιγότερο ρομαντική αλήθεια.

Ο αστυνομικός Γκλεν Σιόργκεν εργάζεται στον Ρόζενγκαρντ, ένα προβληματικό προάστιο στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας, Μάλμε.

«Στην πραγματικότητα νοικιάζουν δολοφόνους, εδώ στη Σουηδία για να κάνουν τους φόνους στη Δανία. Και είναι πάντα νεαρά παιδιά. Είναι φθηνότερα και αν τους πιάσουν δεν έχουν τόσο μεγάλη ποινή».

Το Μάλμε στη Σουηδία και η Κοπεγχάγη στη Δανία έχουν πληγεί σκληρά τους τελευταίους μήνες από τη βία των συμμοριών. Αρκετοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ υπήρξαν εμπρησμοί και βομβιστικές επιθέσεις.

Η Καρολίνα Σκόλντ είναι η περιφερειακή διευθύντρια στο Μάλμε για την εργασία για τη νεολαία.

«Ο καλλωπισμός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας σχετικά μεγάλος παράγοντας για τον οποίο τα παιδιά έρχονται σε αυτά τα περιβάλλοντα».

Η διασυνοριακή εγκληματικότητα ανάμεσα στη Δανία και τη Σουηδία έχει ως αποτέλεσμα η αστυνομία από τη Δανία να εργάζεται στη Σουηδία και το αντίστροφο .

«Πρέπει να εργαζόμαστε πολύ στενά ο ένας με τον άλλον για να συντομεύουμε τους δρόμους της επικοινωνίας» δήλωσε ο αστυνομικός Γκλεν Σιόργκεν.

Αυτή η νέα προσέγγιση, όπου η αστυνομία επιχειρεί στην άλλη πλευρά των συνόρων δεν είναι φυσιολογική, αλλά είναι σαφώς αναγκαία. Επειδή είναι μόνο 10 χιλιόμετρα απέναντι από τη γέφυρα Όρεσουντ η πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

Ο δημοσιογράφος του euronews μεταδίδει: «Και αρκετές επιθέσεις στη Δανία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού διαπράχθηκαν από σουηδικές συμμορίες ή τουλάχιστον από νεαρούς που προσλήφθηκαν από αυτές τις σουηδικές συμμορίες για να το κάνουν».

Ο Κάρστεν Νόρτον, ο πιο διάσημος συγγραφέας αστυνομικών ντοκιμαντέρ της Δανίας καλύπτει τους πολέμους των συμμοριών εδώ και πολλά χρόνια.

«Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Τους τελευταίους 4 μήνες σύμφωνα με την αστυνομία έχουν γίνει 25 απόπειρες επίθεσης στο έδαφος της Δανίας».

Και ο Νόρτον δεν είναι αισιόδοξος για το μέλλον της βίας των συμμοριών στη Δανία και τη Σουηδία.

«Προηγουμένως μιλήσαμε για τον κίνδυνο να έρθει η σουηδική πραγματικότητα της Δανία. Αυτό συνέβη τώρα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ