Σουδάν: Ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν να αναπτυχθεί στη χώρα "χωρίς καθυστέρηση" δύναμη για την προστασία των αμάχων

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 06/09/24 - 11:23

Μπροστά στις ωμότητες που διαπράττουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στο Σουδάν, ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν σήμερα «την χωρίς καθυστέρηση ανάπτυξη» μιας «ανεξάρτητης και αμερόληπτης» δύναμης στη χώρα προκειμένου να προστατευθούν οι άμαχοι.

Οι ειδικοί αυτοί, που έλαβαν εντολή από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να ερευνήσουν την κατάσταση στο Σουδάν, συνέταξαν έκθεση στην οποία αναφέρουν ότι οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές «έχουν διαπράξει μια φρικτή σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνών εγκλημάτων, πολλά από τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Η σοβαρότητα αυτών των συμπερασμάτων υπογραμμίζει ότι είναι επείγουσα ανάγκη να δράσουμε αμέσως για να προστατεύσουμε τους άμαχους», τόνισε ο Μοχάμεντ Σαντ Οτμάν πρόεδρος της επιτροπής.

Η επιτροπή αυτή συστάθηκε στα τέλη του 2023 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προκειμένου να καταγράψει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαπραχθεί στο Σουδάν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη χώρα, τον Απρίλιο του 2023. Ο στρατός, υπό τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, συγκρούεται με την παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), υπό τον στρατηγό Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό.

Λόγω του πολέμου έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ενώ έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 10 εκατ., κυρίως προς τις γειτονικές χώρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι συγκρούσεις έχουν επίσης προκαλέσει πολύ σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

«Με δεδομένο ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές δεν προστάτευσαν τους αμάχους, είναι επείγον να αναπτυχθεί χωρίς καθυστέρηση (στο Σουδάν) μια ανεξάρτητη και αμερόληπτη αρχή που θα έχει εντολή να τους προστατεύσει», πρόσθεσε ο Οτμάν.

Οι ειδικοί αυτοί δεν μιλούν εξ ονόματος του ΟΗΕ.

«Η προστασία του άμαχου πληθυσμού είναι πρωταρχικής σημασίας και όλες οι πλευρές πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και να σταματήσουν αμέσως και χωρίς όρους κάθε επίθεση εναντίον των αμάχων», σημείωσε ο ίδιος.

Οι ειδικοί – οι οποίοι ζήτησαν επίσης να κηρυχθεί εκεχειρία στο Σουδάν—ζήτησαν τέσσερις φορές από τις αρχές της χώρας να τους δώσουν την άδεια για να την επισκεφθούν, χωρίς αποτέλεσμα. Η έκθεση εστάλη στην κυβέρνηση του Σουδάν ώστε να μπορέσει να τη σχολιάσει, όπως συνηθίζεται, κάτι που επίσης δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Οι σουδανικές ένοπλες δυνάμεις και οι ΔΤΥ, όπως και οι σύμμαχοί τους, «κρίθηκαν υπεύθυνοι για παραβιάσεις σε μεγάλη κλίμακα, κυρίως άμεσες και τυφλές επιθέσεις που εξαπολύθηκαν με αεροπορικά πλήγματα και βομβαρδισμούς εναντίον αμάχων, σχολείων, νοσοκομείων, δικτύων επικοινωνίας και ζωτικής σημασίας υποδομών για τον ανεφοδιασμό σε νερό και ηλεκτρικό ρεύμα», υπογραμμίζεται στην έκθεση.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στοχοθέτησαν επίσης αμάχους «διαπράττοντας βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις, καθώς και βασανιστήρια και άλλες κακοποιήσεις».

Πολλές από αυτές τις παραβιάσεις μπορεί «να συνιστούν εγκλήματα πολέμου», εκτίμησε η επιτροπή.

Οι ειδικοί αναφέρθηκαν συγκεκριμένα «στις φρικτές επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΔΤΥ και οι σύμμαχοί τους εναντίον μη αραβικών κοινοτήτων – κυρίως εναντίον των Μασαλίτ στην Ελ Γκενέινα και τα περίχωρά της, στο Δυτικό Νταρφούρ».

Έκαναν λόγο για φόνους, βασανιστήρια, βιασμούς και άλλες μορφές σεξουαλικής βίας, καταστροφές περιουσιών και λεηλασίες.

«Υπάρχουν επίσης αρκετές ενδείξεις που μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ενέργειες των ΔΤΥ και των συμμαχικών τους πολιτοφυλακών ισοδυναμούν με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», υπογράμμισε η επιτροπή.

Οι ειδικοί – που συναντήθηκαν με πρόσφυγες από το Σουδάν σε γειτονικές χώρες και 182 θύματα ωμοτήτων ή συγγενείς τους – επιθυμούν το εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων να επεκταθεί σε όλο το Σουδάν. Επίσης ζητούν από τις αρχές να συνεργαστούν με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να του παραδώσουν τον πρώην δικτάτορα Όμαρ ελ Μπεσίρ.

Κάλεσαν επίσης να συσταθεί ένας διεθνής νομικός μηχανισμός που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το Σουδάν.

«Τα συμπεράσματα αυτά θα πρέπει επίσης να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση για τη διεθνή κοινότητα, ώστε να λάβει αποφασιστικά μέτρα προκειμένου να στηρίξει τους επιζώντες, τις οικογένειές τους και τις κοινότητες που επλήγησαν και να απαιτήσει να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι γι' αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε η Μόνα Ρισουάμι μέλος της επιτροπής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ