Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας και Κύπρου: Ποια τα γεωπολιτικά οφέλη - Πότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 05/09/24 - 10:33

Ίσως το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της Ανατολικής Μεσογείου, χαρακτήρισε ο αντιναύαρχος εν αποστρατεία Γιάννης Εγκολφόπουλος, την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, μιλώντας στο ΕΡΤΝews και την εκπομπή «Συνδέσεις» για όλες τις παραμέτρους, τα οφέλη, τις ΑΟΖ και στις γεωπολιτικές διαστάσεις.

Ειδικά γιά το καλώδιο σύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, ανέφερε ότι το έργο υποστηρίζεται όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμώντας ότι «η Τουρκία δεν θα τολμήσει κάνει πολλά πράγματα». Παράλληλα προειδοποίησε για τη στάση της Ρωσίας, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει και η διασύνδεση της Αιγύπτου με την Κρήτη και την Ελλάδα.

Η Κύπρος παύει να είναι απομονωμένη από την υπόλοιπη Ευρώπη και βεβαίως εξασφαλίζει ενέργεια για τρία εκατομμύρια σπίτια, είπε ο Γιάννης Εγκολφόπουλος. «Το μεγάλο κέρδος είναι ότι όταν γίνει αυτή η σύνδεση, οι 5.000 κιλοβατώρες θα κοστίζουν 400 ευρώ ετησίως. Μιλάμε για 33 ευρώ το μήνα ενώ σήμερα το χαμηλότερο ποσό είναι γύρω στα 62 ευρώ», ανέφερε ο αντιναύαρχος.

Το έργο εκτείνεται στα 900 χιλιόμετρα από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη και γύρω στα 380 χιλιόμετρα μέχρι το Ισραήλ με δυνατότητα μεταφοράς μέχρι 2.000 μεγαβάτ, ενώ η εκκίνηση θα γίνει με 1.000 μεγαβάτ.

Η ΑΟΖ της Ελλάδος φτάνει αυτή τη στιγμή μέχρι αυτή τη γραμμή που έχει καθοριστεί με την Αίγυπτο είπε ο κ. Εγκολφόπουλος, δείχνοντας στον χάρτη και την τουρκική ΑΟΖ για να επισημάνει: «Βλέπετε ότι ο σχεδιασμός όλος έχει γίνει να περνάει καθαρά μέσα από τις ΑΟΖ του Ισραήλ, της Κύπρου. Δυνητικά ένα κομμάτι δεν έχει καθοριστεί, γιατί η Αίγυπτος δεν ήθελε να εμπλακεί στη διαμάχη Ελλάδος -Τουρκίας σχετικά με την επήρεια του Καστελόριζου. Η Τουρκία λέει ότι εγώ έχω 2000 χιλιόμετρα εδώ ακτές και δεν μπορεί ένα νησάκι να μου παίρνει τόσο πολύ, αλλά αυτό δεν προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο της Θάλασσας», τόνισε.

Σχετικά με την έρευναο Γιάννης Εγκολφόπουλος στάθηκε στην Κάσο, εξηγώντας ότι το καλώδιο στη σεισμογενή αυτή περιοχή πρέπει να ακουμπήσει πάνω σε σταθερό έδαφος, γιατί σε βράχο μπορεί να πέσει και να κοπεί. «Εκεί λοιπόν πήγαν οι Τούρκοι και άρχισαν τα δικά τους», είπε ο κ. Εγκολφόπουλος, τονίζοντας ότι από το άρθρο 58 και το άρθρο 87 του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπεται σαφέστατα ότι οι χώρες ανεξαρτήτως ΑΟΖ μπορούν να ποντίζουν καλώδια, χωρίς την άδεια κανενός.

Οριστικές αποφάσεις αναμένονται την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, υπενθύμισε ο Γιάννης Εγκολφόπουλος, καθώς αναμένεται η απόφαση από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου.

Κρίσιμη συνεδρία Υπουργικού της Κύπρου για ηλεκτρική διασύνδεση

Tο Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται εκ νέου σήμερα, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, Great Set Interconnector.

Το θέμα βρισκόταν στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίας, η οποία μετατέθηκε για το απόγευμα χθες, αφού, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιιώτης, το θέμα της χρηματοδότησης ήταν αντικείμενο πολύωρης σύσκεψης από το πρωί στην παρουσία του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι για το ζήτημα έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις και αναλόγως των απαντήσεων θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες η χρηματοδότηση θα προέλθει από τα έσοδα του συστήματος εμπορίας ρύπων, με ανοικτό σημείο το κατά πόσον αυτό θα χρειαστεί έγκριση από τη Βουλή.

Ο Εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι «ως υπεύθυνη Κυβέρνηση με τη δέουσα επιμέλεια και υπευθυνότητα οφείλουμε να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους όταν και εφόσον ληφθούν οι απαντήσεις στις διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί, και στη βάση αυτών των διευκρινίσεων θα ληφθεί η όποια τεκμηριωμένη, υπεύθυνη απόφαση με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού επιπρόσθετα πριν από την ολοκλήρωση του έργου».

Μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα, αναμένονται οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για τις τελικές τροποποιήσεις του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το έργο.

«Θα ληφθούν αποφάσεις με στόχο τη μείωση της τιμής του ρεύματος»

Μιλώντας σήμερα στο κρατικό κυπριακό ραδιόφωνο, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Βίκτωρας Παπαδόπουλος, διαβεβαίωσε ότι βασικός στόχος της Κυβέρνησης είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Είπε ότι βασική θέση της Κυπριακής Κυβέρνησης, είναι να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος με επιπρόσθετα ποσά, πριν από την ολοκλήρωση του έργου.

Ερωτηθείς εάν σήμερα θα ληφθούν τελικές αποφάσεις, ο κύριος Παπαδόπουλος απέφυγε να απαντήσει επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Κυβέρνηση θα δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές για τις αρχές που πρέπει να διέπουν το ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα επανακαθοριστεί από την ΡΑΕΚ που είναι Ανεξάρτητη Αρχή.

Κληθείς να σχολιάσει τις συζητήσεις περί γεωπολιτικού κινδύνου, ο κύριος Παπαδόπουλος είπε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αδιαπραγμάτευτα.

«Δεν είναι προς συζήτηση ή διαπραγμάτευση, η άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπαδόπουλος.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ