Κατ' αρχήν συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με Κύπρο - Τι προβλέπει

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 03/09/24 - 09:15

Κατ' αρχήν συμφωνία, που μπορεί να οδηγήσει στην υλοποίηση της υποβρύχιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, επιτεύχθηκε κατά τις χθεσινές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων ελληνικών και κυπριακών αρχών, σύμφωνα με πληροφορίες από τον ΑΔΜΗΕ.

Η συμφωνία προβλέπει την έκδοση δύο αποφάσεων από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Κύπρου μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη και Παρασκευή) για τον βαθμό απόδοσης της επένδυσης που συμφωνήθηκε στο 8,3 % για 17 χρόνια λειτουργίας του έργου και ανάκτηση ποσού ύψους 125 εκατ. ευρώ από την κυπριακή πλευρά (μέσω του λογαριασμού των ρύπων, κατά τις πληροφορίες) για τα πρώτα πέντε χρόνια της κατασκευαστικής περιόδου και της επιπλέον συμμετοχής της ίδιας πλευράς κατά την περίοδο της λειτουργίας.

Πηγές του Διαχειριστή ανέφεραν ότι εφόσον υλοποιηθούν οι προβλέψεις της συμφωνίας το έργο καθίσταται βιώσιμο. Σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται οριστικό ναυάγιο. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι υπήρξε επαφή με τον κατασκευαστή του καλωδίου για εξασφάλιση συνέχισης της συνεργασίας εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση της χθεσινής συμφωνίας μέχρι την Παρασκευή.

Όπως είναι γνωστό ο διαχειριστής έχει επισημάνει πως αν δεν ξεκινήσει η ανάκτηση εσόδων, κατά τη φάση κατασκευής του έργου, τότε δημιουργείται αρνητική παρούσα αξία άνω των 100 εκατ. ευρώ για το έργο. Για να υλοποιηθεί αυτή η πρόταση σύμφωνα με πληροφορίες θα προχωρήσεις σε αύξηση των τελών χρήσης δικτύου. Για να αποσοβηθεί όμως η επιβάρυνση των καταναλωτών το κόστος της αύξησης θα καλυφθεί από έσοδα που θα συγκεντρωθούν από τις δημοπρασίες των διαθέσιμων δικαιωμάτων εκπομπών CO2. Αυτή θα είναι η βάση που «ξεκλειδώνει» όπως όλα δείχνουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης η «συμφωνία έγινε και με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίχθηκε σε αρκετές παραχωρήσεις μεταξύ των μερών». Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως η συμφωνία κλείνει και με γνώμονα να μην επιβαρυνθούν οι κύπριοι καταναλωτές.

Η διαφαινόμενη συμφωνία ανοίγει το δρόμο για να δοθεί το Full Notice to Proceed και θα στείλει προφανώς το σήμα ότι έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις για να είναι εφικτή η προσέλκυση επενδυτών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ