Το Ιράκ θα εφαρμόσει διήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 20 και 21 Νοεμβρίου για την πρώτη εθνική απογραφή του εδώ και 27 χρόνια, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σιά Αλ-Σουντάνι δήλωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας θα επιβληθεί σε όλες τις επαρχίες για να διευκολυνθεί η καταμέτρηση του πληθυσμού.
Σε μια συνάντηση, υπό την προεδρία του Αλ-Σουντάνι, συζητήθηκαν οι συνεχιζόμενες προετοιμασίες και «λήφθηκαν ένα σύνολο αποφάσεων για τη διευκόλυνση της προετοιμασίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τη διεξαγωγή της απογραφής».
Η απογραφή πληθυσμού πραγματοποιείται συνήθως κάθε δέκα χρόνια στο Ιράκ. Ωστόσο, η τελευταία γενική απογραφή της χώρας πραγματοποιήθηκε το 1997, εξαιρουμένων των τριών επαρχιών της ημιαυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν. Έκτοτε, οι προσπάθειες διεξαγωγής νέας απογραφής αναβλήθηκαν πολλές φορές, ιδίως το 2010, λόγω συγκρούσεων και διαφωνιών για εδάφη.
Η απογραφή είναι μια ευαίσθητη και πολύπλοκη άσκηση στο Ιράκ, καθώς καθορίζει έμμεσα θρησκευτικές και εθνοτικές ποσοστώσεις με βάση την κατανομή του πληθυσμού. Διαδραματίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) σχετικά με τις δημογραφικές σχέσεις σε αμφισβητούμενες περιοχές όπως το πλούσιο σε πετρέλαιο Κιρκούκ .
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την απογραφή, οι ιρακινές αρχές συνεργάστηκαν με το Ταμείο Πληθυσμού του ΟΗΕ ( UNFPA ), υπογράφοντας μνημόνιο κατανόησης τον Ιούλιο. Η υπηρεσία του ΟΗΕ τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας, δηλώνοντας ότι «διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στον εξοπλισμό του Ιράκ με ακριβείς δημογραφικές πληροφορίες, διευκολύνοντας την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής και προωθώντας την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».
Το Ιράκ, το οποίο έχει αντιμετωπίσει δεκαετίες θρησκευτικών συγκρούσεων και βίας, έχει ανακτήσει κάποια σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, αν και η σποραδική βία και η πολιτική αστάθεια παραμένουν. Ο σημερινός πληθυσμός εκτιμάται ότι είναι περίπου 43 εκατομμύρια.