Κλιμακώνεται η οργή κατά του Νετανιάχου για τους 6 νεκρούς ομήρους

 
δφφ

Ενημερώθηκε: 02/09/24 - 10:43

Οργή στο Ισραήλ και πίεση στον πρωθυπουργό Νετανιάχου να φέρει πίσω τους εναπομείναντες ομήρους προκάλεσε η ανάκτηση των σορών των Ισραηλινών πολιτών, που δολοφονήθηκαν από τη Χαμάς, σε τούνελ της Ράφα.

Την ίδια ώρα ο υπουργός Άμυνας ζητά να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις από τα σύνορα με την Αίγυπτο, ώστε να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι «αυτοί που δολοφονούν εν ψυχρώ ομήρους δεν θέλουν συμφωνία», και ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί τη Χαμάς, πως θα πληρώσει για τα εγκλήματά της.

Γενική απεργία

Το Ισραήλ «φλέγεται» από την λαϊκή οργή κατά του Νετανιάχου. Ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και χθες, ενώ ενώ γενική απεργία προκηρύχθηκε για σήμερα. Και την ίδια ώρα, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μία ύστατη προσπάθεια να παρουσιαστεί στις δύο πλευρές ένα τελευταίο σχέδιο συμφωνίας, για κατάπαυση πυρός.

Το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο του Ισραήλ προκήρυξε γενική απεργία σήμερα (02/09). Οι δημόσιες συγκοινωνίες και υπηρεσίες παραλύουν, ενώ και στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν από τις 08:00 έως τις 22:00 δεν θα πραγματοποιούνται πτήσεις. Ταυτόχρονα, προγραμματίζονται μεγάλες διαδηλώσεις σε αυτοκινητόδρομους και αποκλεισμός αυτών των δρόμων.

Οι διαδηλωτές, όπως και οι οικογένειες των ομήρων κατηγορούν ευθέως τον πρωθυπουργό Νετανιάχου, ότι η καθυστέρηση να δεχτεί μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, ευθύνεται για τον θάνατο των έξι ομήρων.

Χθες (01/09) περίπου 300.000 άτομα διαδήλωσαν στους δρόμους του Τελ Αβίβ και άλλων μεγάλων πόλεων, κατά τις οποίες έγιναν συλλήψεις και σημειώθηκαν επεισόδια.

Όλα αυτά ενώ γίνεται γνωστό και από το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ότι οι έξι όμηροι δολοφονήθηκαν με πολλαπλούς πυροβολισμούς σχεδόν εξ επαφής 48 με 72 ώρες πριν εντοπιστούν οι σοροί τους.

Οι ΗΠΑ με Κατάρ και Αίγυπτο καταρτίζουν ύστατο σχέδιο για κατάπαυση πυρός

H Washington Post μεταδίδει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με το Κατάρ και την Αίγυπτο θα κάνουν μια ύστατη προσπάθεια να παρουσιάσουν ένα τελευταίο σχέδιο συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, όπως λέει η αμερικανική εφημερίδα.

Έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν, η αντιπρόεδρος Χάρις και οι διαπραγματευτές θα έχουν σήμερα μια συνάντηση, μια συνομιλία που ουσιαστικά σηματοδοτεί ότι υπάρχει μια τελευταία προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ