Τουρκικός στρατιωτικός κλοιός γύρω από την Ελλάδα: Εξοπλίζουν Κόσοβο, Αλβανία και Σκόπια

 
Gg

Ενημερώθηκε: 31/08/24 - 22:24

Άκρως ανησυχητικές είναι οι ειδήσεις σχετικά με την τουρκική δραστηριότητα στην γειτονιά μας

Μετά την Αλβανία και το Κόσοβο η Τουρκία πλέον εξοπλίζει με δικά της όπλα και τα Σκόπια.

Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως «επιτάχυνε τη δωρεά όπλων στα Σκόπια ως απάντηση στην αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα».

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Η Ελλάδα, την οποία ο αμερικανικός στρατός έχει μετατρέψει σε φρουρά από την Κρήτη έως την Αλεξανδρούπολη, θα νιώσει βαθιά την «απειλή» των Σκοπίων μετά την Αλβανία στο βορρά. Η Τουρκία επιτάχυνε τη δωρεά όπλων στη Βόρεια Μακεδονία ως απάντηση στην αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα.

(...)

Τα Σκόπια αποφάσισαν να αυξήσουν τη στρατιωτική ικανότητα που απαιτείται για την εδραίωση της κυριαρχίας στις «Νότιες» περιοχές σε περίπτωση πολέμου, χάρη στην Τουρκία. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας δώρισε στρατιωτικό εξοπλισμό στον βόρειο γείτονα της Ελλάδας.

Ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων, Vlado Misaylovski, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου, Υποστράτηγος Sashko Lafçiski, ο Αναπληρωτής Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Azim Nuredin, ο Πρέσβης της Τουρκίας στα Σκόπια Fatih Ulusoy, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Elfet Ismaili, ο στρατιωτικός ακόλουθος της πρεσβείας της Τουρκίας στα Σκόπια ήταν παρόντες.

Στην ομιλία του, ο Σκοπιανός υπουργός Μισαϊλόφσκι δήλωσε ότι ο στρατός της χώρας διαθέτει εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ, χάρη στην Τουρκία, και ευχαρίστησε το τουρκικό κράτος και τον τουρκικό λαό για την υποστήριξή τους.

«Αυτή η επιχορήγηση από την Τουρκία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την αληθινή και διαρκή φιλία μεταξύ των λαών μας», είπε ο Μισαϊλόφσκι, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλη συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Σκοπίων στον τομέα της άμυνας.


Επισήμανε δε ότι αποστολές όπως η Αποστολή Αποφασιστικής Υποστήριξης στο Αφγανιστάν, η KFOR στο Κοσσυφοπέδιο και η Althea στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, στις οποίες συμμετείχαν από κοινού η Τουρκία και τα Σκόπια, ενίσχυσαν την αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Ο Τούρκος πρέσβης στα Σκόπια υπενθύμισε ότι η τουρκική αμυντική βιομηχανία εξήγαγε 230 είδη σε 185 χώρες και έφτασε σε εξαγωγές 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2023 και είπε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μοιραστήκαμε τις δυνατότητες που έχουμε στον τομέα της στρατιωτικής και αμυντικής βιομηχανίας με τους αδελφούς μας και τις φιλικές και συμμαχικές χώρες όπως τα Σκόπια».

Η...τουρκική βοήθεια που δόθηκε στον στρατό της γειτονικής μας χώρας αποτελείται από drones, εξοπλισμό επικοινωνίας, γυαλιά νυχτερινής όρασης και εξοπλισμό ranger. Οι τουρκικές χορηγήσεις όπλων και η στήριξη προς την πΓΔΜ αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη περίοδο.

Πηγή: Newsbomb.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ