Λάρισα: Αποβλήθηκε η καταδικασθείσα ιδιοκτήτρια λούνα πάρκ απο το παζάρι της Αγιάς - Ποια ερωτήματα προκύπτουν

 
σσσ

Ενημερώθηκε: 30/08/24 - 13:29

Νέα εξέλιξη στο θέμα με την αδειοδότηση σε καταδικασμένη επιχειρηματία λούνα παρκ στη Λάρισα, καθώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ertnews.gr, ελήφθη απόφαση του Δήμου Αγιάς, να αποβάλει την εταιρεία που μέσω της δημοπρασίας ανέλαβε τη λειτουργία του λούνα πάρκ για το παζάρι της Αγιάς, το οποίο ξεκινάει τη λειτουργία του αύριο Σάββατο 31 Αυγούστου.

Πρόκειται για την ίδια επιχείρηση που αναδείχθηκε και από τη διαδικασία της εμποροπανήγυρης του Δήμου Λαρισαίων, παρά το γεγονός ό,τι η ιδιοκτήτρια έχει σε βάρος της μία καταδικαστική απόφαση για τραυματισμό παιδιού στη Χαλκίδα το 2009 ενώ έχει παραπεμφθεί και για τον θάνατο 13χρονης στο λούνα παρκ το 2019 στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Λαρισαίων σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι στο φάκελο των δικαιολογητικών το απόσπασμα ποινικού μητρώου που κατατέθηκε ήταν λευκό, ενώ εξετάστηκε και η γνησιότητά του, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, λευκό ποινικό μητρώο κατατέθηκε και στη δημοπρασία του Δήμου Αγιάς.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια εγκατάστασης των παιγνιδιών, οι υπηρεσίες του Δήμου Αγιάς διαπίστωσαν την περασμένη Τετάρτη, παρέμβαση των υπαλλήλων της εταιρείας στον πίνακα παροχής ρεύματος και ειδικότερα στο διακόπτη του ρελέ διαρροής.

Μετά απ’ αυτό η δημοτική αρχής του Δήμου Αγιάς, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του λούνα πάρκ για τις εκδηλώσεις του παζαριού της Αγιάς, ενώ αναμένεται να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.

Ερωτήματα για το λευκό ποινικό μητρώο που κατέθεσε η ιδιοκτήτρια λούνα παρκ στον δήμο Λάρισας

Νέα σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την υπόθεση της καταδικασμένης επιχειρηματία για ατύχημα στο λούνα παρκ της, στη Χαλκίδα και υπόδικης για το δυστύχημα στο ίδιο παιχνίδι το 2019 στον Αλμυρό, μετά την επίσημη διαβεβαίωση από τον δήμο της Λάρισας ότι ο φάκελος που κατέθεσε ήταν πλήρης και περιλάμβανε αντίγραφο του ποινικού της μητρώου, από το οποίο προκύπτει ότι είναι λευκό.

Η καταδίκη της επιχειρηματία για το ατύχημα με θύμα ένα εννιάχρονο τότε κορίτσι έχει καταστεί αμετάκλητη με απόφαση του Αρείου Πάγου που εκδόθηκε το 2017. Η ίδια, έχει παραπεμφθεί να δικαστεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Λάρισας για το δυστύχημα που είχε συνέπεια τον ακαριαίο θάνατο της 13χρονης Σεράινας Χουλιάρα, το 2019 και η δίκη αναμένεται να εισαχθεί στο ακροατήριο τους επόμενους μήνες.

Ο δήμος της Λάρισας έθετε ως προϋπόθεση για να είναι κάποιος υποψήφιος πλειοδότης για την εγκατάσταση λούνα παρκ στην ετήσια εμποροπανήγυρη της πόλης, να προσκομίσει πρόσφατο (τελευταίου τριμήνου) αντίγραφο ποινικού μητρώου που να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί και μάλιστα για αδίκημα που έχει συνάφεια με την επαγγελματική του δραστηριότητα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου Λαρισαίων η επιχειρηματίας προσκόμισε τέτοιο δικαιολογητικό από το οποίο προκύπτει ότι το ποινικό της μητρώο ήταν λευκό, συνεπώς δεν υπήρχε κανένα κώλυμα στο πρόσωπό της για να κερδίσει τον διαγωνισμό.

Ωστόσο, το ερώτημα που αναδεικνύεται, και με δεδομένο ότι ο δήμος αναφέρει πως ελέγχθηκε και η γνησιότητα των πιστοποιητικών που προσκομίσθηκαν, είναι πώς είναι δυνατόν, επτά χρόνια από τη στιγμή που η καταδικαστική απόφαση σε βάρος της για το ατύχημα στη Χαλκίδα κατέστη αμετάκλητη, αυτή η απόφαση να μην εμφανίζεται στο ποινικό μητρώο της αμετακλήτως καταδικασθείσας.

Η υπόθεση όμως, έχει κι άλλη διάσταση, αφού σύμφωνα με απολύτως διασταυρωμένες πληροφορίες του protothema.gr, στη δικογραφία που έχει σχηματισθεί από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόλου για το δυστύχημα στον Αλμυρό, περιλαμβάνεται αντίγραφο ποινικού μητρώου, με ημερομηνία 6/5/2021 στο οποίο αναφέρεται η επίμαχη αμετάκλητη απόφαση. Είναι προς απάντηση, συνεπώς, από τις αρμόδιες Αρχές, πώς η εικόνα αυτή αλλάζει τρία χρόνια αργότερα και κατατίθεται λευκό ποινικό μητρώο στον Δήμο της Λάρισας.

Λάρισα: Το χρονικό και τα ερωτήματα για την άδεια στην καταδικασμένη επιχειρηματία λούνα παρκ
Υπενθυμίζεται πως, όπως έγινε γνωστό, σόθηκε ξανά άδεια στην επιχειρηματία, που έχει καταδικαστεί για ατύχημα με βαρύτατο τραυματισμό ενός 9χρονου παιδιού στη Χαλκίδα το 2009 και είναι υπόδικη για τον θάνατο 13χρονης σε λούνα παρκ το 2019 στον Αλμυρό Μαγνησίας.

Η εν λόγω επιχειρηματίας πήρε άδεια εγκατάστασης των παιχνιδιών της στην ετήσια εμποροπανήγυρη από τον Δήμο Λάρισας, που γίνεται το Σεπτέμβριο στη Νεάπολη με την εξέλιξη αυτή να φέρνει στο προσκήνιο τη χαλαρότητα των αδειοδοτήσεων για τα πλανόδια λούνα παρκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στους όρους του διαγωνισμού περιλαμβάνεται η προϋπόθεση οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν καταδίκη συναφή με την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, ο όρος στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού από τον ίδιο δήμο, ήταν να προσκομίσουν οι ενδιαφερόμενοι «απόσπασμα ποινικού μητρώου έκδοσης του τελευταίου τριμήνου, από το οποίο να προκύπτει ότι δεν έχει καταδικαστεί σε αδίκημα σχετικό με την άσκηση της επαγγελματικής του δραστηριότητας».

Παρά το γεγονός ότι η γυναίκα αυτή έχει καταδικαστεί αμετάκλητα σε φυλάκιση δύο ετών, με τριετή αναστολή για τον τραυματισμό της 9χρονης στο ατύχημα της Χαλκίδας, ενώ έχει παραπεμφθεί να δικαστεί με βούλευμα στο Μικτό Ορκωτό για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης με ενδεχόμενο δόλο, για το θάνατο της 13χρονης στον Αλμυρό Βόλου, κέρδισε το διαγωνισμό.

Μάλιστα, για την υπόθεση του 2019, το βούλευμα αποκαλύπτει και μια αδιανόητη συμπεριφορά από μέρους της, που φτάνει να αποδίδει την πλήρη ευθύνη για το δυστύχημα στο θύμα. Ισχυρίστηκε ότι το παιδί είχε ενεργήσει επιπόλαια και απερίσκεπτα, ενώ παράλληλα, αποκαλύπτεται ότι είχε επιστρατεύσει ψευδομάρτυρα που είχε δηλώσει σε τηλεοπτικές εκπομπές ότι είχε δει το παιδί να σηκώνεται όρθιο στο μηχάνημα για να χαιρετίσει φίλους της.

Ο ίδιος όταν κλήθηκε να καταθέσει, παρουσιάσθηκε με τον δικαστικό του συμπαραστάτη λόγω της βαριάς νοητικής του υστέρησης και παραδέχθηκε ότι την ώρα του δυστυχήματος βρισκόταν στο σπίτι του.

Η καταδίκη της 78χρονης πλέον επιχειρηματία έχει καταστεί αμετάκλητη από το 2017.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι ποιος έκανε τον έλεγχο του φακέλου που θα έπρεπε υποχρεωτικά, βάσει της προκήρυξης να περιλαμβάνει πρόσφατο απόσπασμα ποινικού μητρώου, αν υπήρχε παλαιότερο έγγραφο ή αν δεν υπήρχε καθόλου αυτό το προαπαιτούμενο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ