336 Μοίρα: Το «Πέρασμά της στην Ινδία» για τη συμμετοχή στην μεγάλη άσκηση «Tarang Shakti 24».

 
φφ

Ενημερώθηκε: 29/08/24 - 20:43

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Το «Πέρασμά της στην Ινδία» για τη συμμετοχή στην μεγάλη άσκηση «Tarang Shakti 24» πραγματοποίησε η ιστορική 336 Μοίρα «Όλυμπος» της Πολεμικής Αεροπορίας,  με τη μεγάλη συμβολή και βοήθεια της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ).

Πιο συγκεκριμένα.

Από την Πέμπτη 29 Αυγούστου ως και το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024, διεξάγεται η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Tarang Shakti 24»,στην Αεροπορική Βάση Jodhpur, στην Ινδία, και με ελληνική συμμετοχή προσωπικού και μέσων της ΠΑ.

Έπειτα από την αποδοχή του αιτήματος για τη συμμετοχή στην άσκηση, από τον Αρχηγό του ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, η ΠΑ συμμετέχει στην προαναφερθείσα μείζονα εκπαιδευτική δραστηριότητα με ένα σμήνος 4 μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D Block 52+ Advanced και ανάλογο προσωπικό της 336 Μοίρας από την 116 Πτέρυγα Μάχης. Τα μαχητικά, εφοδιασμένα με σύμμορφες δεξαμενές καυσίμου της ατράκτου και δύο εξωτερικές, πτερυγικές δεξαμενές καυσίμου απογειώθηκαν από τον Άραξο και με ενδιάμεσους σταθμούς στη Σαουδική Αραβία και στο Ομάν, πέταξαν μέχρι την Αεροπορική Βάση Jodhpur της Ινδίας, όπου και προσγειώθηκαν με ασφάλεια.  

Το προσωπικό μεταφέρθηκε στην Ινδία με πτήσεις δύο μεταφορικών αεροσκαφών C-130H της 356 ΜΤΜ και ακολούθησε το ίδιο δρομολόγιο με τα μαχητικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Ινδική Πολεμική Αεροπορία είχε αποδεχθεί την πρόσκληση του ΓΕΑ και συμμετείχε για πρώτη φορά στην άσκηση «Ηνίοχος ‘23» με αεροσκάφη Su-30.

Στην άσκηση «Tarang Shakti 24» συμμετέχουν με δυνάμεις, εκτός της Ινδίας και της Ελλάδος, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οιΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Μπαγκλαντές, η Σιγκαπούρη και η Ταϋλάνδη.

«Σκοπός της άσκησης είναι η συνεργασία των συμμετεχόντων σε ένα απαιτητικό πολυμερές περιβάλλον, με στόχο την αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων μέσω της ανταλλαγής εμπειριών και τεχνογνωσίας» σημειώνεται από το ΓΕΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ