Ο Ομπάμα ως στρατηγός και σκηνοθέτης της εκλογικής μάχης

 
obama

Ενημερώθηκε: 25/08/24 - 12:41

Η στράτευση του πρώην προέδρου στο πλευρό της Κάμαλα Χάρις είναι αποκαλυπτική για το πόσο τρόμαξε η προοπτική επιστροφής του Τραμπ τη δημοκρατική Αμερική.

Κάποια στιγμή μέσα στους περασμένους μήνες, στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών θα πρέπει να επικράτησε κυριολεκτικά τρόμος στη σκέψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ βάδιζε ακάθεκτος προς την επιστροφή στην εξουσία. Αυτό έγινε φανερό την εβδομάδα που πέρασε στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Η λαχτάρα των συνέδρων για ενότητα και αρμονία φάνηκε να αφήνει στην άκρη σημαντικές διαφωνίες, που συνεχίζουν να υπάρχουν στις τάξεις του κόμματος για θέματα αιχμής, όπως η στάση στο Παλαιστινιακό ή ακόμα και το οικονομικό πρόγραμμα της Κάμαλα Χάρις, που για την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος θεωρείται υπερβολικά αριστερό.

Όλα αυτά μπήκαν για λίγο στην άκρη, όπως έδειξε και η βροντερή παρουσία προσωπικοτήτων με επιρροή στο εκλογικό ακροατήριο, στοχεύοντας η καθεμία ένα διαφορετικό ακροατήριο. Χίλαρι Κλίντον, Μισέλ Ομπάμα, Όπρα Γουίνφρεϊ. Ήταν όλες εκεί, αφήνοντας στην άκρη παλιές διαφωνίες.

Το πάθος του πρώην

Αυτό που σίγουρα τράβηξε τα βλέμματα του παγκόσμιου Τύπου και σχολιάστηκε ιδιαίτερα ήταν το πάθος, το οποίο φάνηκε να προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στους συνέδρους ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρώην πρόεδρος μοιάζει να έχει πάρει πλέον προσωπικά την υπόθεση της νίκης, μετά την αποφασιστική του παρέμβαση για την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος χωρίς να κρύψει εντελώς την πικρία του για τον τρόπο που τον έβγαλαν στην άκρη, απέδειξε ότι βάζει πάνω από όλα το καλό της παράταξης.

Αξίζει να θυμηθεί κανείς ότι ήταν στην ουσία η δεύτερη φορά που ο Ομπάμα ζήτησε από τον Τζο Μπάιντεν να παραμερίσει. Την πρώτη, το 2016, θεώρησε ότι η Χίλαρι Κλίντον είχε περισσότερες ελπίδες να κερδίσει τον Τραμπ απ' ό,τι ο τότε αντιπρόεδρός του και το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Τώρα θεωρείται ότι ήταν η παρέμβαση του Ομπάμα και πάλι που ανάγκασε τον πρόεδρο να παραμερίσει. Αυτό εξηγεί ίσως και το γιατί ο πρώτος αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία της χώρας έχει μετατρέψει σε προσωπικό στοίχημα τη νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές. Για την ώρα, ο ενθουσιασμός στις τάξεις του κόμματος δεν αφήνει περιθώριο για να φανούν πιθανές τριβές από όσους μπορεί να ενοχλούνται από την ενεργό ανάμιξη του Ομπάμα.

Τροφή για σενάρια συνωμοσίας

Το σίγουρο είναι πάντως πως η ενεργοποίησή του θα είναι η αφορμή για να φουντώσουν ξανά σενάρια συνωμοσίας που έτσι κι αλλιώς διακινούν οι ακραίοι συντηρητικοί στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, που θεωρούν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν ένα κουκλοθέατρο, με τον Ομπάμα να συνεχίζει να είναι αυτός που κινεί τα νήματα. Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια ομιλία του το 2023 στο Νιου Χάμσαϊρ είχε αποκαλέσει τον Ομπάμα «πραγματικό αφεντικό του Τζο Μπάιντεν».

Ανάλογες θεωρίες διακινούν μια σειρά κορυφαία στελέχη των συντηρητικών, όπως ο Νιουτ Γκίνγκριτς, πρώην επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, και παρουσιαστές του καναλιού Fox News, που συνηθίζουν να λένε ότι αυτός που παίρνει τις πραγματικές αποφάσεις είναι ο Ομπάμα.

Ως επιχείρημα αναφέρουν ότι πολλοί από τους υψηλόβαθμους υπαλλήλους στον Λευκό Οίκο ήταν στις ίδιες θέσεις και στα χρόνια διοίκησης Ομπάμα. Το ερώτημα είναι πάντως αν για το κοινό των Δημοκρατικών αυτό είναι πράγματι μομφή ή τελικά πλεονέκτημα για την Κάμαλα Χάρις τώρα που ο πρώην πρόεδρος στρατεύθηκε στο πλευρό της.

Πηγή: Deutsche Welle

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ