Le Monde: Μόσχα και Κίεβο είχαν ξεκινήσει μυστικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Κατάρ, αλλά κατέρρευσαν μετά την ουκρανική επίθεση στο Κουρσκ

 
kursk russia tanks

Ενημερώθηκε: 23/08/24 - 16:24

Σε εμπιστευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, υπό την αιγίδα του Κατάρ, για την επίτευξη μερικής κατάπαυσης του πυρός, οι οποίες όμως διακόπηκαν από την επίθεση στο Κουρσκ, αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde που υπογράφουν οι Marie Jégo, Ghazal Golshiri και Faustine Vincent.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηγή της κοντά στο θέμα επιβεβαιώνει την ύπαρξη αυτών των συνομιλιών, σημειώνοντας, ότι η ιδέα προέκυψε μετά τη διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία πραγματοποιήθηκε στα μέσα Ιουνίου στην Ελβετία. «Το Κατάρ προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ενεργειακές διαπραγματεύσεις και ήθελε η Ρωσία και η Ουκρανία να συμμετάσχουν για να επιτύχουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα. Όμως η πρόσφατη κλιμάκωση [η ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ] ανέβαλε αυτή την απόφαση μέχρι νεωτέρας. Οι συνομιλίες επρόκειτο να γίνουν αυτοπροσώπως στα τέλη Αυγούστου», διευκρινίζει η πηγή. Υπενθυμίζεται, ότι το Κατάρ έχει ήδη διαμεσολαβήσει μεταξύ των εμπόλεμων, για την απελευθέρωση δεκάδων παιδιών από την Ουκρανία που μεταφέρθηκαν παράνομα στη Ρωσία ή στα κατεχόμενα.

Σχετικά με την διαμεσολάβηση του Κατάρ, ουκρανός διπλωμάτης διευκρινίζει στην εφημερίδα, ότι η χώρα του «στηρίζεται πολύ στο κανάλι του Κατάρ, το οποίο συνεργάζεται με ολόκληρη την ομάδα του Προέδρου Zelensky, εδώ και πολύ καιρό», με την εφημερίδα να παρατηρεί, ότι δεν είναι τυχαίο, ότι το συνέδριο στην Ελβετία, στο οποίο δεν προσκλήθηκε η Ρωσία, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Bürgenstock Alpine, ιδιοκτησίας αλυσίδας ξενοδοχείων του Κατάρ.

Ο ίδιος διπλωμάτης υπενθυμίζει, ότι «η Ρωσία έκανε τα πάντα για να σαμποτάρει» αυτή τη διάσκεψη και προσθέτει, όπως σημειώνεται, αυτή την περίεργη φόρμουλα, η οποία φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες που έγιναν για διαπραγμάτευση με τη Μόσχα, δηλώνοντας: «Μπορεί να φαίνεται περίεργο να πούμε, ότι η διαπραγμάτευση ειρήνης χωρίς τη Ρωσία είναι δυνατή, αλλά, στην πραγματικότητα, είναι, και θα το δουλέψουμε. Η Ρωσία δεν έχει δείξει κανένα σημάδι επιθυμίας να διαπραγματευτεί για τον τερματισμό του πολέμου.»

Κατά την εφημερίδα, οι αποκαλύψεις για την ύπαρξη μυστικών διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα έχουν προκαλέσει έκπληξη στην Ουκρανία, με τον πρώην πρέσβη της Ουκρανίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία, Oleh Chamshur, να εκφράζει την άποψη, ότι αυτές οι συνομιλίες δεν θα έπρεπε να έχουν παραμείνει εμπιστευτικές, δηλώνοντας: «Το να κάνουν την ύπαρξή τους μυστική κατά τη διάρκεια ενός πολέμου είναι εντελώς ακατάλληλο. Δεδομένου ότι αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα για την ουκρανική κοινωνία, έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τη θέση και τις προσδοκίες μας. »

Le Monde [Guerre en Ukraine : des pourparlers secrets sans issue entre Moscou et Kiev]

Πηγή: Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ