Τήλος: Η συγκλονιστική διάσωση του βρέφους προσφύγων - «Ήταν μούσκεμα και έπινε γάλα με θαλασσινό νερό»

 
Τήλος: Η συγκλονιστική διάσωση του βρέφους προσφύγων

Ενημερώθηκε: 19/08/24 - 20:40

Στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας της Τήλου, ανάμεσα σε άλλους μετανάστες που έχουν βρει καταφύγιο, έστω και για λίγες ημέρες, ζει ένα μικρό θαύμα. Ο μόλις 50 ημερών, Ιωνάς, ένα γλυκό και χαμογελαστό προσφυγόπουλο, το οποίο διασώθηκε μαζί με τους γονείς του από κατοίκους της περιοχής που δίνουν παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ενώ ήταν αποκλεισμένοι στο βουνό επί 3 συνεχόμενες ημέρες.

Η ανάγκη τους για ελευθερία, τους οδήγησε σε ένα επικίνδυνο ταξίδι, δίχως να γνωρίζουν το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει. Γεμάτοι όνειρα και αγωνία για τη ζωή τους, με τη δύναμη της ψυχής τους, υπερβαίνουν κάθε εμπόδιο, κάθε φορά, εκατοντάδες πρόσφυγες που σέρνουν το βιος τους στρυμωγμένο σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών ή σε τσάντες που έχουν μέσα τα απολύτως απαραίτητα.

Μητέρες, κρατούν σφιχτά στην αγκαλιά τους τα παιδιά, και σε κάνουν να νιώθεις την αλμύρα της θάλασσας στο δέρμα τους. Το βλέμμα τους για επιβίωση και για ζωή, η ανάγκη να μην καταλάβει το παιδί τι συμβαίνει γύρω του. Μία από αυτές τις περιπτώσεις, αποτελεί και αυτή του μικρού Ιωνά, ο οποίος έπινε γάλα με θαλασσινό νερό, μέχρι να βρεθεί κάποιος να σώσει τον ίδιο και τους γονείς του.

Στο enikos.gr μίλησε ο αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Σακελλάρης, ο οποίος μαζί με ακόμη δύο άτομα, ήταν αυτοί που διέσωσαν την οικογένεια. Μαζί με άλλους, δεκάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, είχαν εγκαταλειφθεί από τους διακινητές σε απόκρημνες και δύσβατες ακτές της Τήλου, όπου περίμεναν, έναν σωτήρα.

«Από όσο γνωρίζω ήρθαν από την Τουρκία με σκάφος και τους παράτησαν στα βράχια. Όταν έφτασαν στην περιοχή μας ήταν βράδυ. Πρόκειται για μία οικογένεια με το μωράκι και το αδελφάκι του. Προσπάθησαν να ανέβουν το βουνό, αλλά προφανώς οι άνθρωποι κουράστηκαν και δεν τα κατάφεραν. Η γυναίκα άλλωστε, σχεδόν μόλις είχε γεννήσει, ο Ιωνάς γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου».

Αφού η οικογένεια αντιλήφθηκε πως δεν έχει τις δυνάμεις να ανέβει το βουνό και να φτάσει σε κάποιον οικισμό, προκειμένου να ζητήσει βοήθεια, αποφάσισε να γυρίσει πίσω, αν και είχε διασχίσει περίπου τη μισή διαδρομή, και να επιστρέψει στο σημείο «μηδέν», στη δύσβατη παραλία που είχαν αφεθεί από τους διακινητές. «Τότε, αφού μας είχαν ειδοποιήσει ότι υπήρχε κάποιο στίγμα από το 112, πήγα εγώ με άλλα δύο άτομα, μαζί με ένα σκάφος του Λιμενικού για να προσπαθήσουμε να τους βρούμε. Ο καιρός, δεν ήταν ιδανικός και οι προσπάθειες διάσωσης της οικογένειας, και κυρίως του μωρού, ήταν πραγματικά αγωνιώδεις».

Η δήμαρχος του νησιού, Μαρία Καμμά, ανήρτησε στο Facebook τη συγκλονιστική ιστορία διάσωσης με πρωταγωνιστή το προσφυγόπουλο μόλις 50 ημερών καθώς και βίντεο που μαρτυρούν τις συνθήκες που αναγκάζονται να βιώνουν οι πρόσφυγες, μέχρι να σταματήσει ο ζωντανός εφιάλτης. Στο βρέφος δόθηκε το «όνομα» Ιωνάς, παρομοιάζοντας το μικρό προσφυγόπουλο με τον καλόγερο που ξεβράστηκε στην Τήλο και έχτισε το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

«Τους βρήκαμε στην παραλία που τους είχαν αφήσει, ωστόσο το σκάφος του Λιμενικού δεν μπορούσε να πλησιάσει λόγω των κυμάτων. Έτσι, βγάλαμε ένα μικρό βαρκάκι και με αυτό, έναν έναν με την σειρά, τους τραβούσαμε στο σκάφος με σχοινί. Όταν ήρθε η ώρα να μεταφερθεί το μωράκι, ήταν πραγματικά ένα ρίσκο, γιατί η μητέρα δεν μπορούσε να το κρατήσει μες την θάλασσα. Έτσι, το πήρε ένας από εμάς αγκαλιά και βοηθήσαμε. Το πιο σοκαριστικό ήταν όταν ρώτησα τον πατέρα εάν είχε φάει το βρέφος, και μου απάντησε πως είχαν λίγη σκόνη και έφτιαχναν με θαλασσινό νερό, γάλα. Όταν το πήρα στα χέρια μου, του έδωσα την μπλούζα μου, αφαίρεσα τα ρούχα που φορούσε. Ήταν κυριολεκτικά μούσκεμα και έπρεπε κάπως να το κρατήσω ζεστό».

Στην συνέχεια, η οικογένεια μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο ιατρείο της περιοχής, για τις πρώτες βοήθειες. Ευτυχώς, τόσο οι γονείς του Ιωνά, όσο και ο ίδιος, είναι καλά στην υγεία τους και πλέον βρίσκονται στον προσωρινό χώρο φιλοξενίας, μέχρι να κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες ταυτοποίησης και να μεταφερθούν σε κάποια δομή. «Πήραμε και με την γυναίκα μου γάλα από το φαρμακείο και ένα μπιμπερό για να ταΐσουν το μωράκι, και τους δώσαμε και δυο ρουχαλάκια για να έχουν. Δεν ξέρω πόσες φορές μας ευχαρίστησαν. Δεν θα ξεχάσω την πρώτη τους αντίδραση όταν μας είδαν, ήταν λες και έβλεπαν τον σωτήρα τους».

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν σχεδόν καθημερινά στην Τήλο. Όπως λέει, πριν από δύο ημέρες, είχε εγκλωβιστεί και μία εγκυμονούσα σε δύσβατο σημείο στο βουνό, που δεν μπορούσε να προσεγγίσει κανένας, και διασώθηκε με ελικόπτερο. «Κάθε μέρα, έχουμε κι από μία ιστορία, από ένα περιστατικό. Εμείς πάνω από όλα είμαστε άνθρωποι και βοηθάμε όπως μπορούμε. Υπάρχουν κοντέινερ που μπορούν να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Δίνεται προτεραιότητα σε γυναίκες και παιδιά, προσφέρουμε νερό και φαγητό, κι ό,τι άλλο μπορούμε. Δεν γίνεται να ξέρεις πως κινδυνεύει ένας άνθρωπος και να μην βοηθήσεις. Έτσι θα έπρεπε να είναι σε όλη την Ελλάδα, και μακάρι κάποια στιγμή να σταματήσει ο Γολγοθάς που περνούν, με την ελπίδα για μία καλύτερη ζωή».

Πηγή: Κων/να Χαϊνά - enikos.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ