Super League: Το σύστημα διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος

 
Super League: Το σύστημα διεξαγωγής του νέου πρωταθλήματος

Πηγή Φωτογραφίας: LATO KLODIAN / EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 17/08/24 - 12:29

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για τη σέντρα στη Stoiximan Super League

 H 89η έκδοση του κορυφαίου πρωταθλήματος στην Ελλάδα αναμένεται να κάνει πρεμιέρα με δύο αγώνες, οι οποίοι είναι προγραμματισμένοι για το βράδυ του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, στις 17 του Αυγούστου και 20:00 η ώρα, ο πρωταθλητής ΠΑΟΚθα υποδεχθεί στην έδρα του τον Πανσερραϊκό, ενώ την ίδια ώρα ο Ολυμπιακόςθα παίξει εναντίον του Βόλου στο Πανθεσσαλικό. Κάπως έτσι, θα ξεκινήσει μία διαδρομή δύο μέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου και θα ολοκληρωθεί - αν δεν υπάρξουν ευτράπελα - στις 18 Μαΐου του 2025.

Αυτή η διαδρομή θα έχει λίγο πριν το φινάλε τες τρία μονοπάτια, αφού από τη νέα σεζόν το σύστημα διεξαγωγής στη Stoiximan Super League αλλάζει. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια που θα έχει η Ελλάδα στη διάθεσή της, για τη σεζόν 2025 - 26. Η κατάκτηση του Europa Conference League από τον Ολυμπιακό έφερε τη χώρα στη 15η θέση της UEFA και αυτό της χάρισε μία επιπλέον θέση στο UEFA Champions League.

Αυτό που ίσχυε μέχρι πρότινος, λοιπόν, ήταν ο χωρισμός των ομάδων σε δύο υπογκρούπ, μετά το πέρας 26 αγωνιστικών. Στα playoffs συμμετείχαν οι ομάδες από τις θέσεις 1 έως 6 και στα playouts αυτές από τις θέσεις 7 έως 14. Αυτό όμως από φέτος αλλάζει, προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σε πρώτο χρόνο, τα playoffs μοιράζονται σε δύο μίνι πρωταθλήματα.

Έπειτα από την κανονική περίοδο της Stoiximan Super League, όσοι τερματίσουν στην πρώτη τετράδα θα παίξουν μεταξύ τους στα playoffs και θα διεκδικήσουν τα 4 πρώτα εισιτήρια, συν φυσικά το πολυπόθητο τρόπαιο. Από εκεί και πέρα το πέμπτο θα διεκδικηθεί από τους συλλόγους που θα βρεθούν στις θέσεις 5,6,7,8, οι οποίοι παρομοίως θα συμμετάσχουν σε playoffs. Εδώ όμως υπάρχει μία εξαίρεση.

Αν ο Κυπελλούχος δεν πάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος, τότε επί της ουσίας ακυρώνει την ομάδα που θα τερματίσει στην πέμπτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί πως για τα playoffs της πέμπτης θέσεις, οι πόντοι των ομάδων - όπως ανέφερε η Stoiximan Super League - θα διαιρεθούν δια δύο.

Τέλος, όσον αφορά τα playouts, αυτή τη φορά θα συμμετάσχουν έξι κλαμπ, αντί για οκτώ που ήταν μέχρι σήμερα. Εκεί, φυσικά, ο στόχος δεν είναι κάποιο ευρωπαϊκό εισιτήριο αλλά η παραμονή στη Stoiximan Super League. Δύο από αυτές τις ομάδες, εκείνες που θα τερματίσουν στις δύο τελευταίες θέσεις, θα αποχαιρετήσουν το κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας και θα πέσουν στη Super League 2.

Όσον αφορά το πως θα μοιραστούν τα εισιτήρια, ο πρωταθλητής θα βρεθεί στον δεύτερο προκριματικό του UEFA Champions League (μονοπάτι πρωταθλητών), παρέα με τον δεύτερο ο οποίος θα βρίσκεται στο μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Ο Κυπελλούχος θα αγωνιστεί στον τρίτο προκριματικό του UEFA Europa League, ενώ ο τρίτος και ο τέταρτος στον δεύτερο προκριματικό του UEFA Europa Conference League.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ