Πυρκαγιά στην Βορειοανατολική Αττική: Μάχη με αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες — Στάχτη έγιναν πάνω από 100.000 στρέμματα

 
Φωτιά στην Βορειοανατολική Αττική: Μάχη με αναζωπυρώσεις και διάσπαρτες εστίες — Στάχτη έγιναν πάνω από 100.000 στρέμματα

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 13/08/24 - 08:06

Bελτίωση παρουσιάζει η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής (11/8) στον Βαρνάβα και πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε και πέρασε στην Πεντέλη, ενώ το μεσημέρι της Δευτέρας (12/8) έφτασε μέχρι το Πάτημα Χαλανδρίου και το πάτημα Βριλησσίων, όπου σπίτια και επιχειρήσεις παραδόθηκαν στις φλόγες.

Στα μέτωπα των πυρκαγιών σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η εικόνα είναι καλύτερη, δεν υπάρχει πλέον ενιαίο μέτωπο και οι άνεμοι είναι πιο αδύναμοι σε σχέση με χθες, όμως οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι αντιμέτωπες με πολλές διάσπαρτες εστίες: στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Άνω Σούλι, αλλά και στον Βαρνάβα και στην Πεντέλη.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με πιο έντονο το πρόβλημα στη Νέα Μάκρη όπου οι φλόγες έφτασαν κοντά στα πρώτα σπίτια στον οικισμό Ερυθρός. Λίγα λεπτά μετά τις πέντε τα ξημερώματα στάλθηκε μήνυμα από το 112 στους κατοίκους να απομακρυνθούν από τον οικισμό μέσω Λεωφόρο Μαραθώνος προς Ραφήνα, ενώ ήδη ξεκίνησαν οι επιχειρήσεις από αέρος με ρίψεις νερού από δύο αεροσκάφη. Η ατμόσφαιρα στην περιοχή από χθες παραμένει αποπνικτική λόγω των καπνών.

Σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής οι άνεμοι περίπου στις 2 τη νύχτα φούντωσαν δύο εστίες σε δύσβατο σημείο, οι οποίες μέχρις τις 4 το πρωί είχαν ενωθεί και άρχισαν να κατεβαίνουν προς τα σπίτια, όπου οι φλόγες έφτασαν στις παρυφές κάποιων ιδιοκτησιών.

Νωρίτερα, στάλθηκαν μηνύματα από το 112 για την περιοχή του Μαραθώνα. Το ένα πριν από τα μεσάνυχτα με την οδηγία στους κατοίκους της περιοχής Βράνα Μαραθώνα να απομακρυνθούν προς Νέα Μάκρη· το δεύτερο, μετά τα μεσάνυχτα, για ετοιμότητα στον Μαραθώνα γενικά, λόγω της δασικής πυρκαγιάς.

Επίσης οπως προαναφέρθηκε, χθες βράδυ πυροσβέστες εντόπισαν εντός κτίσματος επαγγελματικής χρήσης που κάηκε, στο Πάτημα Χαλανδρίου, πιο συγκεκριμένα στην οδό Στρατονίκης, απανθρακωμένο πτώμα, που πιθανότητα ανήκει σε γυναίκα περίπου 60 ετών. Η άτυχη γυναίκα την ώρα της πυρκαγιάς βρισκόταν εντός του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται βιοτεχνία, και δεν πρόλαβε να βγει εγκαίρως.

Εικόνα από τις καταστροφές στην περιοχή του Δέσι στο Γέρακα όπου χθες καταστράφηκε μεταξύ άλλων ένα εργοστάσιο ξυλουργείας και σπίτια. Στην περιοχή δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.

Στη Νέα Πεντέλη, όπου υπάρχουν πληροφορίες για αναζωπύρωση, κάηκε ολοσχερώς το κλειστό γήπεδο και το δημοτικό σχολείο, ενώ ζημιές υπέστη και το γενικό λύκειο της περιοχής. Η φωτιά πέρασε μέσα από τον αστικό ιστό και προκάλεσε καταστροφές.

Η φωτιά έκαψε πάνω από 100.000 στρέμματα, έκαψε σπίτια και επιχειρήσεις και προκάλεσε πολλές καταστροφές με τους πυροσβέστες να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν τις περιουσίες των πολιτών.

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από το την πυρκαγιά στη Β.Α Αττική

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ