Ισραήλ: Επίθεση με ρουκέτες από την Χεζμπολάχ σε 9 πόλεις

 
gaza

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 12/08/24 - 09:53

Επίθεση με ρουκέτες εξαπέλυσε η Χεζμπολάχ από το έδαφος του Λιβάνου, κατά πόλεων του Ισραήλ. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ, ρουκέτες δεν αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδερένιο Θόλο» στις πόλεις Ναχαρίγια και Κάμπρι, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται από τα ισραηλινά ΜΜΕ. Έχουν χτυπηθεί εννέα πόλεις στη δυτική Γαλιλαία, στη μεγαλύτερη επίθεση από την πλευρά της Χεζμπολάχ εδώ και αρκετούς μήνες.

Τα διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογό του στο Ισραήλ έδωσε εντολή στο αεροπλανοφόρο Άβρααμ Λίνκολν να επιταχύνει τη μετάβασή του στη Μέση Ανατολή. Επίσης, ζητήθηκε από το υποβρύχιο USS GEORGIA, το οποίο διαθέτει τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους να μεταβεί και αυτό κοντά στην περιοχή.

Συρία: Πέντε μαχητές οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν νεκροί σε πλήγμα drone

Πέντε μαχητές οργάνωσης προσκείμενης στο Ιράν σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα στην ανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση αυτή, ο βομβαρδισμός, για τον οποίο δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης σε αυτό το στάδιο, έγινε στην περιοχή Ντέιρ Εζούρ, όπου καταγράφονται συχνά αεροπορικοί βομβαρδισμοί, ισραηλινοί κι αμερικανικοί, κι όπου το Ιράν, το οποίο παρέχει στρατιωτική υποστήριξη στο συριακό καθεστώς από το ξέσπασμα του πολέμου το 2011, ειδικά αναπτύσσοντας «συμβούλους», ασκεί μεγάλη επιρροή.

«Πέντε μαχητές προσκείμενοι στο Ιράν σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά (…) όταν drone στοχοποίησε το στρατιωτικό όχημα στο οποίο επέβαιναν (…) κοντά στα σύνορα Ιράκ-Συρίας», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Τον Ιούνιο, άλλοι τρεις μαχητές προσκείμενοι στο Ιράν, τουλάχιστον οι δυο από τους οποίους ήταν Ιρακινοί, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με την ίδια ΜΚΟ, που έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Δυο πηγές του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στις δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή επιβεβαίωσαν το πλήγμα και τον απολογισμό του. Η μια από αυτές έκανε επίσης λόγο για πλήγμα drone, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει σε ποια χώρα ανήκε. Η δεύτερη πηγή σημείωσε πως οι μαχητές χτυπήθηκαν ενώ γινόταν αλλαγή βάρδιας σε σημείο ελέγχου.

Τομείς των ανατολικών συνόρων της Συρίας με το Ιράκ ελέγχονται από ένοπλες ομάδες προσκείμενες στο Ιράν, κάποιες ιρακινές, που ελέγχουν επίσης την άλλη πλευρά. Η περιοχή χαρακτηρίζεται πλέον κόμβος λαθρεμπορίου, ιδίως όπλων και άλλων αγαθών, προς τη μια και την άλλη κατεύθυνση.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα, τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους 14 άμαχοι, σκοτώθηκαν σε εχθροπραξίες ανάμεσα σε μαχητές προσκείμενους στο Ιράν και κατά πλειονότητα κουρδικές δυνάμεις στη Ντέιρ Εζούρ, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία το 2011, το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη χώρα, βάζοντας στο στόχαστρο τον στρατό και παρατάξεις προσκείμενες στο Ιράν που μάχονται στο πλευρό των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι ΗΠΑ έχουν επίσης στο στόχαστρό τους οργανώσεις στην ανατολική Συρία.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σπανίως σχολιάζουν δημόσια τις επιχειρήσεις τους στη χώρα κατά περίπτωση, διαμηνύουν ωστόσο συχνά πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του εβραϊκού κράτους, να μεγεθύνει περαιτέρω την παρουσία και την επιρροή του στην επικράτεια της Συρίας.

Το πλήγμα καταγράφτηκε καθώς η περιοχή βρίσκεται σε συναγερμό ενόψει αναμενόμενης επίθεσης του Ιράν ή συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τη δολοφονία, την 31η Ιουλίου στην Τεχεράνη, του ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, ενέργεια αποδοθείσα στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες από την Ισλαμική Δημοκρατία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ