Το δικαστήριο της Σιέρα Λεόνε καταδίκασε στρατιώτες σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για αποτυχημένο πραξικόπημα

 
δδδ

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Umaru Fofana

Ενημερώθηκε: 10/08/24 - 18:33

Στρατοδικείο στη Σιέρα Λεόνε καταδίκασε 24 στρατιώτες σε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης για τον ρόλο τους σε μια αποτυχημένη προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του προέδρου Τζούλιους Μάαντα Μπίο τον περασμένο Νοέμβριο.

Οι ποινές αναγνώστηκαν στο δικαστήριο αργά την Παρασκευή με τον δικαστή να καταδικάζει ποινές φυλάκισης από 50 έως 120 χρόνια σε όσους καταδικάστηκαν.
Ήταν μεταξύ 27 ανδρών που δικάστηκαν στο στρατοδικείο για συμμετοχή στην απόπειρα πραξικοπήματος της 26ης Νοεμβρίου, όπου ένοπλοι επιτέθηκαν σε στρατιωτικούς στρατώνες, δύο φυλακές και άλλες τοποθεσίες, απελευθερώνοντας περίπου 2.200 κρατούμενους και σκοτώνοντας περισσότερους από 20 ανθρώπους.

Η καταδίκη ακολουθεί τη φυλάκιση τον Ιούλιο σε 11 πολίτες και αστυνομικούς και σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τον ρόλο τους στην εξέγερση.

Ένα επταμελές στρατιωτικό δικαστήριο έκρινε ένοχους τους περισσότερους από τους στρατοδίκες με ομόφωνη ετυμηγορία μετά από πολύωρες συζητήσεις. Οι άνδρες αντιμετώπισαν συνολικά 88 κατηγορίες, όπως ανταρσία, φόνο, βοήθεια στον εχθρό και κλοπή δημόσιας ή υπηρεσιακής περιουσίας.

Όλοι εκτός από έναν από αυτούς που κατηγορήθηκαν ήταν στρατιώτες βαθμοφόροι. Ένας αντισυνταγματάρχης κρίθηκε ένοχος και έλαβε τη μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης 120 ετών.

Πριν αποδώσει τις ποινές, ο δικαστής δικηγόρος Mark Ngegba –ο ίδιος πρώην αξιωματικός του στρατού– είπε «όταν καταλήγουμε σε αυτό το συμπέρασμα για τις ποινές είναι να στείλουμε ένα μήνυμα μηδενικής ανοχής για μια τέτοια πράξη στον στρατό».

Από τους υπόλοιπους τρεις, ο ένας κρίθηκε αθώος, ένας άλλος καταδικάστηκε νωρίτερα λόγω παραδοχής ενοχής και η δίκη του τρίτου θα ολοκληρωθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Μέλη της οικογένειας των καταδικασθέντων έκλαιγαν μέσα στο δικαστήριο κατά την ανάγνωση των ποινών.

Η αποτυχημένη προσπάθεια ακολούθησε εκλογές τις οποίες ο Πρόεδρος Bio κέρδισε οριακά για να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία. Η νίκη του αμφισβητήθηκε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης APC, ενώ ορισμένοι τοπικοί και διεθνείς παρατηρητές αμφισβήτησαν επίσης τη διαφάνεια της ψηφοφορίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ