Συνεχείς είναι οι προσπάθειες για να αποφευχθεί μια γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, παρά τη νέα επίθεση με drone των Ισραηλινών στη πόλη Σιδώνα του Λιβάνου, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του στέλεχος της Χαμάς. Ηνωμένες Πολιτείες, Κατάρ και Αίγυπτος με κοινή ανακοίνωσή τους κάλεσαν Χαμάς και Ισραήλ να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου για εκεχειρία στις 15 Αυγούστου.
Εκτιμούν ότι με τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα θα εκτονωθεί και η ένταση μεταξύ Ιράν και Ισραήλ. Την κοινή ανακοίνωση χαιρετίζουν Γαλλία και Βρετανία, οι οποίες με τη σειρά τους τονίζουν ότι η μόνη λύση είναι μια κατάπαυση του πυρός. Στο ίδιο μήκος κύματος και το ελληνικό ΥΠΕΞ που στηρίζει την πρωτοβουλία των τριών.
Παρά τις εντεινόμενες πιέσεις για αποκλιμάκωση, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικά, με τα επόμενα 24ωρα να είναι ιδιαίτερα κρίσιμα. Το Ισραήλ πραγματοποίησε στοχευμένη επίθεση στη Σιδώνα του Λιβάνου, με τις εχθροπραξίες με την Χεζμπολάχ να συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.
Αντιφατικές είναι οι ενδείξεις για το πού οδεύει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Το σημαντικό είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αίγυπτος και το Κατάρ προχωρούν με την τριμερή πρωτοβουλία για τη συμφωνία της Γάζας και το Ισραήλ δηλώνει ότι θα είναι εκεί, αναφέρει ο ανταποκριτής του ΕΡΤΝews στο Ισραήλ.
Την ίδια ώρα, το Ισραήλ εξόντωσε άλλον ένα αξιωματούχο της Χαμάς στη Σιδώνα του Λιβάνου.
Παράλληλα και εν μέσω πληροφοριών ότι το Ιράν κάνει δεύτερες σκέψεις για το χτύπημα στο Ισραήλ υπό το βάρος των Αμερικανικών προειδοποιήσεων στην Τεχεράνη αλλά και του κινδύνου εσωτερικής αναταραχής στο Ιράν, δύο αξιωματούχοι των Φρουρών της Επανάστασης δηλώνουν ότι οι εντολές Χαμενεϊ για σκληρή τιμωρία του Ισραήλ είναι σαφείς και ξεκάθαρες και θα εφαρμοστούν.
Ωστόσο, αδιαμφισβήτητα μια συμφωνία για τη Γάζα θα βοηθήσει και την αποκλιμάκωση με το Ιράν, ενώ αντίθετα ένα ιρανικό χτύπημα θα φέρει την περιοχή ένα βήμα εγγύτερα σε ανάφλεξη.
Ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα.
Το σχέδιο των τριών φάσεων για κατάπαυση πυρός
Το Τελ Αβίβ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση ΗΠΑ, Κατάρ και Αιγύπτου για διάλογο για εκεχειρία στις 15 Αυγούστου αλλά ετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, καθώς το Ιράν επιμένει σε δίγλωσση στάση.
Υπάρχει το σχέδιο των τριών φάσεων, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι καινούργιο. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αν συμμετέχει το Ισραήλ θα πρέπει να το αποδεχτεί.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την πλήρη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για έξι εβδομάδες.
Η δεύτερη φάση «βλέπει» ένα μόνιμο τέλος στις εχθροπραξίες με αντάλλαγμα την απελεύθερωση όλων των ομήρων και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων.
Τέλος, η τρίτη φάση προβλέπει να ξεκινήσει ένα πολυετές σχέδιο ανασυγκρότησης της Γάζας.
Η Χαμάς φέρεται να ζήτησε την απελευθέρωση του Μαρουάν Μπαργούτι στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Η Χαμάς φέρεται να ζήτησε την απελευθέρωση του κορυφαίου στελέχους της Φατάχ, Μαρουάν Μπαργούτι, στην πρώτη φάση της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με το Sky News Arabia.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οι διαμεσολαβητές - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών - αποδέχθηκαν το αίτημα για τον εξαιρετικά δημοφιλή Παλαιστίνιο ηγέτη να είναι μεταξύ των πρώτων κρατουμένων που θα αποφυλακιστούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ομήρων, εάν το Ισραήλ και η Χαμάς συμφωνήσουν στο σχέδιο εκεχειρίας που συζητούν εδώ και μήνες.
Ο Μπαργούτι εκτίει τα τελευταία είκοσι χρόνια ισόβια ποινή κάθειρξης στις ισραηλινές φυλακές.
Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Sky News Arabia αναφέρει ότι η Χαμάς ζήτησε την απελευθέρωσή του, καθώς γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και βλέπει ότι ο Μπαργούτι θα μπορούσε να αναλάβει τη διοίκηση της μεταπολεμικής Γάζας.
ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr, AFP