Μετά το Μαλί, και ο Νίγηρας διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ουκρανία

 
δδδ

Ενημερώθηκε: 07/08/24 - 08:37

Το στρατιωτικό καθεστώς του Νίγηρα ανακοίνωσε χθες Τρίτη τη διακοπή «με άμεση ισχύ» των διπλωματικών σχέσεων με την Ουκρανία, δυο ημέρες μετά το Μαλί, προσάπτοντας στο Κίεβο «υποστήριξη» σε «τρομοκρατικές οργανώσεις», μετά την πρόσφατη βαριά ήττα των Ενόπλων Δυνάμεων του Μαλί (ΕΔΜα) και ρώσων συμμάχων τους, προσωπικού της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, σε μάχες με αυτονομιστές Τουαρέγκ και τζιχαντιστές.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα, απόλυτα αλληλέγγυα με την κυβέρνηση και τον λαό του Μαλί, αποφάσισε με πλήρη εθνική κυριαρχία (...) τη διακοπή με άμεση ισχύ των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στη Δημοκρατία του Νίγηρα και την Ουκρανία», τόνισε ο εκπρόσωπος της, ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάν, σε ανακοίνωσή του που αναγνώστηκε στη δημόσια τηλεόραση.

Στα τέλη Ιουλίου, αυτονομιστές και τζιχαντιστές ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δεκάδες μέλη της Βάγκνερ και στρατιωτικούς του Μαλί σε μάχες στην Τενζαουατέν, κοντά στα σύνορα με την Αλγερία, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας του Σαχέλ.

Οι ΕΔΜα και η Βάγκνερ παραδέχθηκαν πως υπέστησαν μεγάλες απώλειες, χωρίς πάντως να ανακοινώσουν συγκεκριμένους απολογισμούς.

Επρόκειτο για την πιο βαριά ήττα που έχει υποστεί σε μάχη η Βάγκνερ στην Αφρική, σύμφωνα με αναλυτές.

Αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο Αντρίι Γιουσόφ, υπονόησε ότι το Κίεβο έδωσε πληροφορίες στους αντάρτες που συνέβαλαν στην επιτυχία της επίθεσής τους.

«Η κυβέρνηση της Δημοκρατίας του Νίγηρα πληροφορήθηκε προς μεγάλη της κατάπληξη και βαθιά αγανάκτηση τις (...) απαράδεκτες δηλώσεις» του κ. Γιουσόφ, εκπροσώπου της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών», ανέφερε ο συνταγματάρχης Αμπντραμάν.

Και «αυτές, ακόμη χυδαιότερες, του ουκρανού πρεσβευτή στη Σενεγάλη Γιούρι Πιβοβάροφ, που προσέφερε αδιαμφισβήτητη υποστήριξη στη συμμαχία τρομοκρατικών οργανώσεων που διέπραξε την άνανδρη και βάρβαρη επίθεση στην Τενζαουατέν» εναντίον των ΕΔΜα, καταδικάζοντας τις ουκρανικές «επιθετικές» ενέργειες, «συνώνυμες της υποστήριξης στη διεθνή τρομοκρατία», κατ’ αυτόν.

«Το γεγονός ότι οι αντάρτες έλαβαν τις απαραίτητες πληροφορίες που τους επέτρεψαν να διεξαγάγουν επιτυχή επιχείρηση εναντίον των ρώσων εγκληματιών πολέμου παρατηρήθηκε ήδη από ολόκληρο τον κόσμο (...) Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες. Αλλά θα δοθούν περισσότερες πληροφορίες όταν έρθει η ώρα», δήλωνε την περασμένη Δευτέρα ο κ. Γιουσόφ στην ουκρανική τηλεόραση. Το βίντεο αναπαρήγαγε ο ουκρανός πρεσβευτής στη Σενεγάλη.

Το Μπαμακό μετά τις δηλώσεις αυτές ανακοίνωσε την Κυριακή τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κίεβο «με άμεση ισχύ», απόφαση που χαρακτήρισε «βεβιασμένη» και μυωπική η ουκρανική κυβέρνηση.

Το Μαλί, όπως και ο Νίγηρας, όπου κυβερνούν αντίστοιχα ο στρατηγός Ασιμί Γκοϊτά και ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, γύρισαν την πλάτη στη Δύση και προσέγγισαν τη Ρωσία για στρατιωτική υποστήριξη. Έχουν υποδεχθεί ρώσους «εκπαιδευτές».

Το νιγήριο στρατιωτικό καθεστώς ανήγγειλε χθες πως θα προσφύγει «στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών» καταγγέλλοντας την «ουκρανική επιθετικότητα», ενώ στηλίτευσε «τη σιωπή αφρικανικών κρατών και ιδιαίτερα της Αφρικανικής Ένωσης», καλώντας να επιδειχθεί «υπευθυνότητα από πλευράς διεθνούς κοινότητας».

Τη Δευτέρα, η οικονομική κοινότητα των κρατών της δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), περιφερειακός οργανισμός από τον οποίο αποχώρησαν το Μαλί και ο Νίγηρας, μαζί με την Μπουρκίνα Φάσο, τον Ιανουάριο, εξέφρασε την «έντονη αποδοκιμασία» της και την «σθεναρή καταδίκη» της για κάθε «ξένη ανάμιξη» στις εσωτερικές υποθέσεις της περιοχής και καταδίκασε επίσης «κάθε προσπάθεια» να συρθεί η περιφέρεια «στις τρέχουσες γεωπολιτικές συγκρούσεις».

Το Σάββατο, η νέα κυβέρνηση της Σενεγάλης ανακοίνωσε πως κάλεσε τον ουκρανό πρεσβευτή στο Ντακάρ για να του επιδοθεί διαμαρτυρία.

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ από την πλευρά του επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της Μόσχας στο Μπαμακό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ