Δολοφονία Χανίγια: Διεθνής ανησυχία για ανάφλεξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή — «Εκδίκηση» ορκίζονται Χαμάς και Ιράν — Σιγή ιχθύος από το Ισραήλ

 
ismael haniyeh

Ενημερώθηκε: 31/07/24 - 15:00

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, σε σπίτι στο οποίο διέμενε στην Τεχεράνη, εντείνει τις ανησυχίες για γενίκευση της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, με τη Χαμάς να απειλεί το Ισραήλ πως η πράξη του «δεν θα μείνει ατιμώρητη». Είχε προηγηθεί το απόγευμα της Τρίτης η στοχευμένη επίθεση του ισραηλινού Στρατού στη Βηρυττό, με στόχο τον ανώτερο διοικητή της Χεζμπολάχ, που θεωρείται υπεύθυνος για την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν.

O ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε από «κατευθυνόμενο πύραυλο από αέρος» που έπληξε την κατοικία όπου διέμενε στα βόρεια της πρωτεύουσας Τεχεράνης, αναφέρει το Al Jazeera που επικαλείται ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις αναφορές, η επίθεση πραγματοποιήθηκε περίπου στις 2 π.μ. τοπική ώρα. Το Fars Νews, το οποίο πρόσκειται τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, ανέφερε επίσης ότι ο Χανίγια βρισκόταν σε κατοικία για βετεράνους στα βόρεια της Τεχεράνης και επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκε από «βλήμα από τον αέρα». Η Χαμάς με ανακοίνωσή της κατηγορεί το Ισραήλ για τη δολοφονία του.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά το μαρτύριο του Ισμαήλ Χανίγια», ανέφερε η ιρανική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Η κηδεία του Χανίγια την Πέμπτη

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, θα ενταφιαστεί την Παρασκευή στην Ντόχα, στο Κατάρ, την επομένη της κηδείας του που θα τελεστεί στην πρωτεύουσα του Ιράν, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Η νεκρώσιμη τελετή θα τελεστεί αύριο, Πέμπτη, στην Τεχεράνη και η σορός του θα μεταφερθεί στην Ντόχα, όπου ο «μάρτυρας» θα ενταφιαστεί την Παρασκευή παρουσία εκπροσώπων παλαιστινιακών κινημάτων όπως και αράβων και μουσουλμάνων ηγετών, διευκρίνισε η Χαμάς σε ανακοίνωσή της.

Η στάση του Ισραήλ

Το κλίμα στο Ισραήλ είναι συγκρατημένο. Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση σχετικά με την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς. Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε εντολή να μην σχολιαστεί τίποτα – τουλάχιστον ακόμη – για τον Ισμαήλ Χανίγια. Κι όλα αυτά ενώ εντείνονται οι ανησυχίες για ανάφλεξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή.

Οργισμένος ο Ερντογάν με τη δολοφονία του «αδερφού« Χανίγια

Κυρίαρχο θέμα είναι από το πρωί στην Τουρκία η δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, τακτικού συνομιλητή όχι μόνο του υπουργού Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αλλά και του ίδιο του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καταδίκασε τη δολοφονία χαρακτηρίζοντας τον «αδελφό». Η κυβέρνηση Ερντογάν είναι από τους στενότερους συμμάχους της τη Χαμάς στην περιοχή.

Η υποστήριξη Ερντογάν προς τον Χανίγια δεν προέκυψε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, αλλά έχει ιστορικό βάθος και ιδεολογική βάση, καθώς και είναι γνωστή η ιδεολογική εγγύτητα και των δύο προς το κίνημα Ιχβάν των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Τα ενημερωτικά τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είναι σε συνεχή ροή και ενδεικτικό μάλιστα του τουρκικού πένθους για τον ηγέτη Χαμάς είναι το γεγονός ότι οι παρουσιάστριες των δικτύων αυτών εμφανίζονται μαυροντυμένες.

Στο παρελθόν, κυκλοφορούσαν πληροφορίες ότι η Χαμάς είχε γραφεία στην Τουρκία, πληροφορία την οποία διέψευσε η τουκρική κυβέρνηση μετά το ξεσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Ανάλογες πληροφορίες ότι η Χαμάς μπορεί να μεταφέρει τα γραφεία της στην Τουρκία υπήρξαν και πρόσφατα, μετά τις φήμες ότι το Κατάρ ζήτησε από την οργάνωση να εγκαταλείψει την επικράτειά του.

O Ισμαήλ Χανίγια συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον περασμένο Απρίλιο στην Κωνσταντινούπολη, μία συνάντηση που διήρκεσε 2,5 ώρες. O ηγέτης της Χαμάς επισκέφθηκε λίγες ημέρες αργότερα στην Κωνσταντινούπολη την ισλαμική αδελφότητα «Ισμαήλαγα», γνωστή για τους δεσμούς της με το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, μία κίνηση ενδεικτική επίσης των δεσμών του με τα ισλαμιστικά κινήματα στην Τουρκία.

Οι αντιδράσεις – Φόβος γενίκευσης της σύρραξης στη Μ. Ανατολή

Η είδηση της δολοφονίας του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν προκάλεσε ανησυχία και έντονες αντιδράσεις με την οργάνωση να διαμηνύει ότι αυτή η «άνανδρη ενέργεια, δεν θα μείνει ατιμώρητη», εντείνοντας τον φόβο γενίκευσης της σύρραξης στη Μέση Ανατολή.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Το Ιράν «θα υπερασπισθεί την εδαφική του ακεραιότητα, την αξιοπρέπεια, την τιμή και την υπερηφάνειά του και θα κάνει τις τρομοκρατικές δυνάμεις κατοχής να μετανιώσουν για την άνανδρη αυτή ενέργεια» του φόνου του ηγέτη της Χαμάς, δήλωσε ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, όπως μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Το αίμα του Χανίγια δεν θα πάει χαμένο» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εωτερικών του Ιράν, Νασέρ Καναάνι μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. «Η μαρτυρία του Χανίγια στην Τεχεράνη θα ενισχύσει τον βαθύ και άρρηκτο δεσμό» του Ιράν, της Παλαιστίνης «και της αντίστασης», δήλωσε ο κ. Καναάνι, σύμφωνα με ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής και ηγέτης της Φάταχ, ο Μαχμούντ Αμπάςκαταδίκασε «σθεναρά», με ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, την «άνανδρη δολοφονία» του επικεφαλής του (αντίπαλου της Φάταχ) παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια.

Η Ρωσία επίσης καταδίκασε «την απαράδεκτη πολιτική δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. «Είναι μια απολύτως απαράδεκτη πολιτική δολοφονία, και αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Ανώτερο στέλεχος των Χούθι, κινήματος ανταρτών που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σανάα, έκρινε ότι η δολοφονία στην Τεχεράνη του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, αποτελεί «ειδεχθές τρομοκρατικό έγκλημα».

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σε επιδρομή στην πρωτεύουσα του Ιράν Τεχεράνη.

Η Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται όπως και η Χαμάς από το Ιράν, δεν κατηγόρησε συγκεκριμένα το Ισραήλ, αλλά σημείωσε ότι ο θάνατος του Χανίγια θα πυροδοτήσει περαιτέρω την αντίσταση στο Ισραήλ. Ο Χανίγια, ο οποίος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα (31/7) το πρωί σε επιδρομή στο σπίτι του στην Τεχεράνη, ήταν «ένας από τους σπουδαίους ηγέτες της αντίστασης της εποχής μας, που ύψωσε θαρραλέα το ανάστημά του κατά της ηγεμονίας των ΗΠΑ και της σιωνιστικής κατοχής», αναφέρει η Χεζμπολάχ σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Ήταν έτοιμος να μαρτυρήσει για τον σκοπό στον οποίο πίστευαν», προσθέτει. Ο θάνατός του «θα αυξήσει την αποφασιστικότητα των μαχητών της αντίστασης (…) να συνεχίσουν το δρόμο του τζιχάντ (σ.σ.: ιερός πόλεμος) και θα κάνει την θέλησή τους ισχυρότερη στην αντιμετώπιση του Σιωνιστή εχθρού», υπογραμμίζει.

Το Κατάρ καταδίκασε τον φόνο του ηγέτη της Χαμάς, κάνοντας λόγο για «φρικτό έγκλημα» και απευθύνοντας προειδοποίηση για «επικίνδυνη κλιμάκωση» στην περιοχή. Το Κατάρ φιλοξενεί στο έδαφός του την πολιτική ηγεσία της Χαμάς και διαδραματίζει τον ρόλο του μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στην Λωρίδα της Γάζας.

Η Ντόχα θεωρεί ότι η δολοφονία «μπορεί να βυθίσει την περιοχή στο χάος και να υπονομεύσει τις πιθανότητες ειρήνευσης», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ άφησε να εννοηθεί πως η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα. «Πολιτικές δολοφονίες και η συνεχιζόμενη στοχοποίηση αμάχων στη Γάζα ενόσω οι συνομιλίες συνεχίζονται μας οδηγούν να αναρωτηθούμε, πώς μπορεί να επιτύχει η διαμεσολάβηση όταν μία πλευρά δολοφονεί τον διαπραγματευτή της άλλης πλευράς;» έγραψε στην πλατφόρμα X ο πρωθυπουργός σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι.

«Η ειρήνη χρειάζεται σοβαρούς εταίρους και μια καθολική στάση εναντίον της περιφρόνησης για την ανθρώπινη ζωή».

Η Κίνα καταδίκασε την «δολοφονία» του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς. «Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το συμβάν, είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι και καταδικάζουμε αυτήν την δολοφονία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Λιν Τζιάν κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, τα παλαιστινιακά κινήματα καλούν σήμερα σε γενική απεργία.

Μέχρι στιγμής, «γρίφος» παραμένει η αντίδραση του Ιράν μετά τη δολοφονία του Χανίγια στη καρδιά της Τεχεράνης.

ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ