Γάζα: Αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας και προσεχώς πολιομυελίτιδας

 
ξξ

Ενημερώθηκε: 30/07/24 - 17:17

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανέφερε ξέσπασμα ηπατίτιδας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας εν μέσω ανηλεών ισραηλινών επιθέσεων στον θύλακα.

Η UNRWA δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν 40.000 κρούσματα ηπατίτιδας έχουν καταγραφεί στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι» .

«Οκτακόσιες έως 1.000 νέες περιπτώσεις ηπατίτιδας αναφέρονται εβδομαδιαίως από κέντρα υγείας και καταφύγια της UNRWA σε όλη τη Γάζα», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ. «Οι απελπιστικές συνθήκες υγιεινής διευκολύνουν την εξάπλωση ασθενειών συμπεριλαμβανομένης της ηπατίτιδας Α».

Άμεσος κίνδυνος ξεσπάσματος πολιομυελίτιδας

Είναι πολύ πιθανό η πολιομυελίτιδα να έχει μολύνει ανθρώπους στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που θα αποτελούσε οπισθοδρόμηση για τις παγκόσμιες προσπάθειες για την εξάλειψη της νόσου, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την Τρίτη, αναφέρει το Reuters .

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας κήρυξε επιδημία πολιομυελίτιδας σε ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα αργά τη Δευτέρα, αφού δείγματα του ιού βρέθηκαν στα λύματα. Δεν έχει ανακοινώσει κανένα ανθρώπινο κρούσμα.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η πολιομυελίτιδα είναι πλέον ενδημική μόνο στο Πακιστάν και το Αφγανιστάν, αλλά περισσότερες από 30 χώρες εξακολουθούν να αναφέρονται ως υποκείμενα σε κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των γειτόνων της Γάζας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ. Οποιαδήποτε χώρα κινδυνεύει να επιστρέψει η πολιομυελίτιδα εάν τα κρούσματα δεν περιορίζονται με μαζικούς εμβολιασμούς.

Ο Christian Lindmeier του ΠΟΥ είπε σε συνέντευξη Τύπου του ΟΗΕ ότι άνθρωποι πιθανότατα έχουν ήδη μολυνθεί στη Γάζα, αλλά ότι ο εντοπισμός κρουσμάτων μπορεί να είναι δύσκολος, καθώς τα περισσότερα κρούσματα της δυνητικά θανατηφόρας ιογενούς νόσου είναι ασυμπτωματικά.

«Το να έχεις τον ιό της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από το εμβόλιο στα λύματα σημαίνει πολύ πιθανό ότι είναι κάπου εκεί έξω στους ανθρώπους», είπε. «Έτσι ο κίνδυνος (αυτό)… να εξαπλωθεί περαιτέρω υπάρχει και θα ήταν σίγουρα μια οπισθοδρόμηση (για τις παγκόσμιες προσπάθειες).»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ