Η κομισιόν πιέζει για την βελτίωση του ψηφιακού περιεχομένου

 
ηη

Ενημερώθηκε: 30/07/24 - 16:11

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιέζει για καλύτερα εργαλεία εφαρμογής της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA), του νόμου-ορόσημο της ΕΕ για τον έλεγχο του ψηφιακού περιεχομένου, σε δύο έγγραφα που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα (29 Ιουλίου), συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων για την προστασία των ανηλίκων, τη ρύθμιση για τους influencers και τον εθιστικό σχεδιασμό.

Η Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογίας της Επιτροπής (DG CNECT) αναζητά εταιρείες για την κατασκευή εργαλείων επιβολής και παρακολούθησης σε διαγωνισμό ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.

Επίσης, η DG CNECT δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την παραπληροφόρηση στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ζητώντας να γίνει ο εθελοντικός κώδικας πρακτικής για την παραπληροφόρηση επίσημος κώδικας δεοντολογίας στο πλαίσιο της DSA.

Η έκθεση συντάχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ψηφιακών Υπηρεσιών, ένα σώμα εθνικών ρυθμιστικών αρχών περιεχομένου, υπό την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο διαγωνισμός

Στο πλαίσιο της σύμβασης διάρκειας 36 μηνών, η εταιρεία που θα κερδίσει τον διαγωνισμό της DG CNECT θα δημιουργήσει ένα εργαλείο συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης που θα παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο τις τεχνολογικές εξελίξεις και την εμφάνιση νέων συστημικών κινδύνων ή ψηφιακών απειλών που προέρχονται από τις πλατφόρμες.

Ο ανάδοχος θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει εργαλεία με στόχο την παρακολούθηση και την πρόληψη επαναλαμβανόμενων κινδύνων που δεν εμπίπτουν στην πρώτη παρτίδα και να παρακολουθεί τη συμμόρφωση των διαδικτυακών αγορών και των «διατάξεων περί διαδικτυακής διαφήμισης».

«Ο ανάδοχος θα πρέπει να […] διενεργήσει [ανάλυση σχετικά με] τον κίνδυνο εθισμού ή καταναγκαστικής χρήσης αυτών των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης», αναφέρουν οι τεχνικές προδιαγραφές του διαγωνισμού της Επιτροπής.

Ο ανάδοχος θα πρέπει επίσης να αναλύσει «τον ρόλο των παραγόντων επιρροής στην πώληση και τη διαφήμιση παράνομων προϊόντων» και να εξετάσει «διάφορες συνιστώσες της εμπειρίας που έχουν οι ανήλικοι στο διαδίκτυο».

Η προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, καθώς και ο εθιστικός σχεδιασμός, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ρυθμιστικών αρχών και των νομοθετών της ΕΕ. Ένας έλεγχος καταλληλότητας για την ψηφιακή δικαιοσύνη, που αναμένεται το 2024, θα επανεξετάσει τρεις οδηγίες για την προστασία των καταναλωτών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν απαιτείται νέα ρύθμιση.

Η προστασία των ανηλίκων και ο εθιστικός σχεδιασμός, τα οποία αναφέρθηκαν στις προτεραιότητες της επανεκλεγείσας προέδρου της Κομισιόν, αναμένεται να αποτελέσουν μέρος του ελέγχου δικαιοσύνης.

Έκθεση της Επιτροπής

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μετεκλογικής έκθεσης, «η Επιτροπή και το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο [για τις ψηφιακές υπηρεσίες] προτρέπουν τους υπογράφοντες να προχωρήσουν γρήγορα με το αίτημα μετατροπής του κώδικα πρακτικής για την παραπληροφόρηση σε κώδικα δεοντολογίας στο πλαίσιο της DSA».

Ο Κώδικας Πρακτικής για την Παραπληροφόρηση, που θεσπίστηκε το 2018, είναι ένα εργαλείο αυτορρύθμισης, το οποίο θέτει πρότυπα του κλάδου στην ΕΕ με εποπτεία από την Επιτροπή.

Στους υπογράφοντες του Κώδικα περιλαμβάνονται οι Meta, Microsoft, Google, TikTok και Twitch, καθώς και οργανισμοί όπως η Παγκόσμια Ομοσπονδία Διαφημιστών ή φορείς ελέγχου γεγονότων όπως η Les Surligneurs.

Η Επιτροπή συζητά την ενσωμάτωση της αναθεωρημένης έκδοσης του κώδικα στο ευρύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη μετριοπάθεια του περιεχομένου από τον Μάρτιο.

Προς το παρόν, ο Κώδικας Πρακτικής είναι μια μη δεσμευτική εθελοντική συμφωνία, αλλά μόλις μετατραπεί σε Κώδικα Δεοντολογίας, τα μέτρα που ορίζονται στον Κώδικα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελέγχους των πλατφορμών για να διαπιστωθεί πώς οι εταιρείες εφαρμόζουν τον Κώδικα.

Επιπλέον, εάν μια εταιρεία υποστεί κυρώσεις από την Επιτροπή, το γεγονός ότι δεν είναι μέλος του Κώδικα ή ότι δεν ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Κώδικα θα μπορούσε να αποτελέσει επιβαρυντικό παράγοντα.

Η X του Elon Musk αποχώρησε από τον Κώδικα Πρακτικής τον Μάιο του 2023. Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εταιρεία παραβίασε τους κανόνες DSA σε προκαταρκτικά πορίσματα που δημοσιεύθηκαν στις αρχές Ιουλίου.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ