Σύμφωνα με βρετανικά δημοσιεύματα ο Κιρ Στάρμερ είναι πιο δεκτικός για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

 
φφ

Ενημερώθηκε: 29/07/24 - 17:44

Ο Κίρ Στάρμερ έχει αμβλύνει τη στάση της Βρετανίας σχετικά με την ιδιοκτησία των γλυπτών του Παρθενώνα , καθώς κινείται προς τους εταίρους της ΕΕ και επαναφέρει την ηπειρωτική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου, αναφέρει το δημοσίευμα της express

Απαντώντας σε γραπτή ερώτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Παρασκευή, ο νεοδιορισθείς υπουργός Πολιτισμού Κρις Μπράιαντ έδωσε νέο τόνο στο επίμαχο ερώτημα, αναβάλλοντας την απόφαση για το αν θα παραχωρηθούν τα αγάλματα στο Βρετανικό Μουσείο .

Απαντώντας σε βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών, ο κ. Μπράιαντ επαίνεσε τον πρόεδρο του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, ο οποίος επεδίωξε μια «εποικοδομητική συνεργασία» με την Ελλάδα για το θέμα.

Και πρόσθεσε: «Οι αποφάσεις σχετικά με τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του μουσείου, συμπεριλαμβανομένου του δανεισμού αντικειμένων από τη συλλογή τους, είναι υπόθεση των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με τον Νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963. Το Βρετανικό Μουσείο είναι λειτουργικά ανεξάρτητο από η κυβέρνηση.

«Γνωρίζουμε ότι ο Πρόεδρος των Επιτρόπων, Τζορτζ Όσμπορν, είχε συνομιλίες με Έλληνες Υπουργούς για το θέμα, επιδιώκοντας μια εποικοδομητική συνεργασία».

Όπως, όμως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», ο Στάρμερ έχει εμφανίζει μια πιο «χαλαρή» στάση όσον αφορά τα Ελγίνεια σε μια προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις στενές σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ειδικότερα, αποβλέπει σε μια συμφωνία «μακροχρόνιου δανείου των Γλυπτών στην Ελλάδα».

Η άποψη αυτή αντανακλάται μέσα από δήλωση που έκανε ο νέος υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Κρις Μπράιαντ, ο οποίος είπε:

«Οι αποφάσεις όσον αφορά τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του Βρετανικού Μουσείου, συμπεριλαμβανομένου και του δανεισμού αντικειμένων από τις συλλογές, λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου, σύμφωνα με το νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963. Το μουσείου είναι διαχειριστικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι ο επικεφαλής του συμβουλίου, Τζορτζ Όσμπορν έχει κάνει συζητήσεις με τους Έλληνες υπουργούς για το θέμα αυτό, αναζητώντας μια παραγωγική συνεργασία. Εκτιμούμε τη δουλειά που κάνει το Βρετανικό Μουσείο πάνω στο ζήτημα του δανεισμού διεθνώς και καλωσορίζουμε την επιτυχία των συνεργασιών ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο V&A, καθώς και το Manhyia Palace Museum της Γκάνα».

Από την άλλη, ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχουν αποκτηθεί νόμιμα και παραμένουν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Όσμπορν, ασκεί πίεση στη βρετανική κυβέρνηση εδώ και χρόνια ώστε να συμφωνήσει σε ένα πολυετές δάνειο των μαρμάρων στην Ελλάδα και έχει πει δημόσια ότι «υπάρχει μια συμφωνία που μπορεί να γίνει».

Το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα απασχολεί τη δημόσια συζήτηση εδώ και αιώνες, με την ένταση να κορυφώνεται το 2023, οπότε και ο Σουνάκ είχε δηλώσει ανοιχτά πως το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει λυθεί εδώ και καιρό, ενώ ακύρωσε το ραντεβού που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την τελευταία στιγμή.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ