Το διάγγελμα του Μπάιντεν δίνει το επιχείρημα στη Χάρις να μιλά για τη Δημοκρατία

 
fff

Ενημερώθηκε: 25/07/24 - 21:08

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έσωσε το πιο ισχυρό επιχείρημά του εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ τη στιγμή που εξήγησε στο έθνος γιατί δεν ήταν πλέον το άτομο που θα τα καταφέρει.

Στην πρώτη του ομιλία στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη , ο Μπάιντεν παραχώρησε την πολιτική σκηνή στην Καμάλα Χάρις, εγκαινιάζοντας μια ασυνήθιστη περίοδο προ των εκλογών όπου ο αντιπρόεδρος, όχι ο πρόεδρος, θα ηγηθεί του κόμματός τους.

Εκτός από την ανακοίνωση του Μπάιντεν την Κυριακή να μην επιδιώξει επανεκλογή , μετά από μέρες αναταραχής στο Δημοκρατικό Κόμμα, η ομιλία ήταν η πιο κρίσιμη στιγμή στην προσπάθειά του να περάσει την εξουσία στην Χάρις. Η νέα υποτιθέμενη υποψήφια των Δημοκρατικών πρέπει τώρα να εργαστεί γρήγορα για να χαράξει τη δική της πολιτική ταυτότητα και να υποστηρίξει τη δική της προεδρία - ένα έργο στο οποίο πρέπει να δημιουργήσει ένα όραμα, πρόγραμμα και αύρα που να διαφέρουν από τις πολιτικές υποχρεώσεις του Μπάιντεν και των πολιτικών του υποχρεώσεων.

Αυτή η αντιστροφή της δυναμικής της εξουσίας απαιτεί από τον Μπάιντεν να καταπιεί τις δικές του φιλοδοξίες, μπορεί κατά καιρούς να θέσει σε κίνδυνο την αξιοπρέπειά του και για τη Χάρις, κάποια στιγμή - ίσως μόλις αυτή την εβδομάδα στη Γάζα - να αποχωριστεί από το αφεντικό της για το δικό της πολιτικό καλό.

Ο πρόεδρος εξήγησε την απόφασή του να τερματίσει την υποψηφιότητά του για επανεκλογή μετά από εβδομάδες ταπεινωτικής δημόσιας συζήτησης για την ηλικία του και την πνευματική του νοημοσύνη ως κίνητρο της επιθυμίας να περάσει τη δάδα σε μια νέα γενιά ηγεσίας σε μια εποχή απαράμιλλου κινδύνου. «Σέβομαι αυτό το αξίωμα, αλλά αγαπώ περισσότερο τη χώρα μου. Ήταν τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας», είπε ο Μπάιντεν. «Αλλά… η υπεράσπιση της δημοκρατίας, που είναι ένα διακύβευμα, νομίζω (είναι) πιο σημαντική από οποιονδήποτε τίτλο», είπε ο Μπάιντεν. «Τίποτα, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει τη διάσωση της δημοκρατίας μας. Αυτό περιλαμβάνει προσωπική φιλοδοξία».

Τι προσπάθησε να κάνει ο Μπάιντεν
Η ομιλία του Μπάιντεν, η οποία θα μελετάται για γενιές, ήταν άμεση αλλά θεματικά πυκνή και αποσκοπούσε στην αντιμετώπιση πολλαπλών στόχων.

Ήταν μια επικύρωση για μια πολιτική σταδιοδρομία που διήρκεσε μισό αιώνα, που αποφάσισε, υπό πίεση, να τερματίσει — ακόμα κι αν θα προτιμούσε να μην το κάνει. Ο Μπάιντεν επιδίωκε να διατηρήσει τη βιωσιμότητα αυτού που είχε απομείνει από μια προεδρία που ξαφνικά έχει βυθιστεί σε καθεστώς κουτσής και να αμβλύνει τις εκκλήσεις των Ρεπουμπλικανών για άμεση παραίτησή του από την προεδρία.

Ήταν μια θερμή επιδοκιμασία του προτιμώμενου διαδόχου της Χάρις και μια προσπάθεια να υφανθεί για εκείνη μια διατριβή σχετικά με τις επιτυχίες της θητείας του για να παρουσιάσει στους ψηφοφόρους. Ήταν επίσης μια στιγμή πολιτικής τέρψης, καθώς ο Μπάιντεν ανέλαβε τα εύσημα για τα επιτεύγματά του που πιστεύει ότι τον αρνήθηκαν στην κακοφωνία της προεκλογικής εκστρατείας.

Αλλά το πιο σημαντικό, η ομιλία του Μπάιντεν, οι υπαινιγμοί του στην ιστορία, η τυποποίηση της απόφασής του να αποχωρήσει ως υπηρεσία προς το έθνος και ο λεπτομερής ορισμός του τι σημαίνει Αμερική, αντιπροσώπευαν μια βάναυση πολιτική κατηγορία κατά του Τραμπ.

Ο Μπάιντεν άνοιξε την ομιλία του πίσω από το Οβάλ Γραφείο αναφερόμενος σε σπουδαίους προέδρους στο πάνθεον και πώς οι ζωές και οι πράξεις τους αντανακλούσαν τον χαρακτήρα του έθνους που έχτισαν και οδήγησαν.

«Ο Τόμας Τζέφερσον έγραψε τις αθάνατες λέξεις που καθοδηγούν αυτό το έθνος. Ο Τζορτζ Ουάσιγκτον μας έδειξε ότι οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες. Ο Αβραάμ Λίνκολν, ο οποίος μας παρακάλεσε να απορρίψουμε την κακία. Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο οποίος μας ενέπνευσε να απορρίψουμε τον φόβο», είπε ο Μπάιντεν. Το υπονοούμενο του από κάθε ιστορικό παράδειγμα ήταν σαφές. Βλέπει τον Τραμπ, τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων και έναν πρώην πρόεδρο που επιδιώκει να αφιερώσει μια νέα θητεία στην «αντίποινα», ως αντίθεση όλων αυτών των αξιών και ως εκ τούτου είναι ο πιο αντιαμερικανός πρόεδρος που κατείχε ή επιδίωξε ποτέ το αξίωμα.

Ο Μπάιντεν έκανε αυτό που κάνουν συχνά οι πρόεδροι σε μια περίοδο κρίσης, φθάνοντας στην εθνική μυθολογία για να πείσει τους Αμερικανούς να τιμήσουν τις θεμελιώδεις αρχές της χώρας που χτίστηκαν μέσα από λόγια και πράξεις δεκαετιών. Σε περίπτωση που κάποιος είχε χάσει το θέμα, επέστρεψε στην ιστορική του αφήγηση στο τέλος της ομιλίας, παραθέτοντας το ρητό του ιδρυτή Benjamin Franklin: «Μια δημοκρατία, αν μπορείς να την κρατήσεις». Ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Το αν θα κρατήσουμε τη δημοκρατία μας είναι τώρα στα χέρια σας», αναθέτοντας στους ψηφοφόρους το καθήκον αυτού που θεωρεί ως αγώνα για τη διάσωση της δημοκρατίας ενάντια στην αντιληπτή απειλή του Τραμπ, την οποία τώρα δεν θα μπορεί να κάνει ο ίδιος στις εκλογές του Νοεμβρίου. .

Ο πρόεδρος παρουσίασε επίσης την ανιδιοτέλεια του να τερματίσει μια εκστρατεία επανεκλογής και την προσπάθειά του να κερδίσει μια δεύτερη θητεία όλα τα αγαπημένα του προέδρου ως άμεση σύγκριση με αυτό που θεωρεί ως ιδιοτελή διαφθορά του Τραμπ. «Η Αμερική θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ της κίνησης προς τα εμπρός ή προς τα πίσω, μεταξύ ελπίδας και μίσους, μεταξύ ενότητας και διχασμού. Πρέπει να αποφασίσουμε, πιστεύουμε ακόμα στην ειλικρίνεια, την ευπρέπεια, τον σεβασμό, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. … Εξακολουθεί να παίζει ρόλο ο χαρακτήρας στη δημόσια ζωή;»

Η ανείπωτη επίπτωση της ικεσίας του Μπάιντεν ήταν το ερώτημα εάν το έθνος που πιστεύει ότι αναγνωρίζει εξακολουθεί να υπάρχει. Εξάλλου, εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύουν τους ψευδείς ισχυρισμούς του Τραμπ ότι κέρδισε τις τελευταίες εκλογές και ότι εξαπατήθηκε από αυτές και ότι τα πολλαπλά νομικά του προβλήματα που προκλήθηκαν από την επίθεσή του στο κράτος δικαίου ισοδυναμούν με μια τυραννική προσπάθεια της κυβέρνησης του Μπάιντεν να τον διώξει. Και πολλοί ψηφοφόροι δεν αναγνωρίζουν την εικόνα μιας ισχυρής οικονομίας που ζωγράφισε ο πρόεδρος στην ομιλία του. Οι καθημερινές υπενθυμίσεις υψηλών τιμών στα παντοπωλεία και οι αγώνες για να λάβουν στεγαστικά δάνεια ή να πληρώσουν ενοίκιο λόγω των αυξημένων επιτοκίων δημιουργούν συχνά μια πιο άμεση αίσθηση κρίσης στους ανθρώπους από την πιο άπιαστη και αφηρημένη έννοια της δημοκρατίας σε κίνδυνο.

Έτσι, ενώ ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ολόκληρη η φύση του αμερικανικού πειράματος αμφισβητήθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών, υπάρχει η μισή χώρα που βλέπει το Δημοκρατικό Κόμμα ως απειλή για την αντίληψή τους για το τι κάνει τη χώρα σπουδαία και πιθανότατα βρήκε την ομιλία εξαιρετικά πολιτικοποιημένη.

Μια συζήτηση που τελειώνει
Τα λόγια του Μπάιντεν, στο περίφημο περιβάλλον του Οβάλ Γραφείου, καλυμμένα με τις γνωστές και σεναριακές θεατρικές παραστάσεις μιας εθνικής ομιλίας, του επέτρεψαν να υποστηρίξει τον Τραμπ και την ίδια του την προεδρία που είχε αποτύχει τόσο καταστροφικά να παρουσιάσει ενώπιον ενός κοινού 50 εκατομμύρια άνθρωποι στη συζήτηση του CNN στην Ατλάντα πριν από έναν μήνα.

Η στιγμή που οποιοσδήποτε ηγέτης αναγνωρίζει δημόσια ότι ο χρόνος του έχει τελειώσει είναι πάντα συγκλονιστική. Στην περίπτωση του Μπάιντεν, είναι ακόμη περισσότερο, καθώς δεν αντιμετωπίζει απλώς τα όρια της φθίνουσας πολιτικής απήχησης, αλλά τις καταστροφές της προχωρημένης ηλικίας.

Ο Μπάιντεν εμφανίστηκε πιο δυνατός από ό,τι στη συζήτηση. Αλλά μερικά σκοντάφτισμα, ο μάλλον άκαμπτος τρόπος και η κατά καιρούς τραχιά φωνή του έδειξαν γιατί πολλοί Αμερικανοί δεν πίστευαν ότι θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος μέχρι τα 86 του. Υπό αυτή την έννοια, η εκπομπή της Τετάρτης ισοδυναμούσε με μια συγκινητική απαγγελία γιατί ο πρόεδρος πιστεύει ότι του αξίζει μια δεύτερη θητεία αλλά ήταν επίσης μια επίδειξη του γιατί μπορεί να μην είχε κερδίσει.

Έχοντας αυτό κατά νου, ο Μπάιντεν ορίστηκε ως ηγέτης που επιστρέφει την εξουσία στον λαό με έναν κατ' ουσία αμερικανικό τρόπο, αναφέροντας σιωπηρά την αποχαιρετιστήρια ομιλία της Ουάσιγκτον αφού ο γηρασμένος και κουρασμένος πρώτος πρόεδρος αποφάσισε να μην επιδιώξει τρίτη θητεία λέγοντας: «Οι βασιλιάδες και οι δικτάτορες κάνουν όχι κανόνας. Ο λαός κάνει. Η ιστορία είναι στα χέρια σας, η δύναμη είναι στα χέρια σας, η ιδέα της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια σας».

Ο ελεγειακός χαρακτήρας της ομιλίας του και η προσπάθειά του να προσκαλέσει το εθνικό μεγαλείο, υπενθύμισε επίσης το πνεύμα του Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν, ενός ηγέτη που είχε ανέβει στα ύψη και είχε κατανοήσει βαθύτερα τον χαρακτήρα του έθνους του και έφερε αυτή την προοπτική στον αποχαιρετισμό του. διεύθυνση το 1989 . Αμέσως μετά την αποχώρησή του από το αξίωμα, εισήλθε σε μια συνταξιοδότηση συννεφιασμένη από μια διαφάνεια στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Όσο θυμόμαστε τις πρώτες μας αρχές και πιστεύουμε στους εαυτούς μας, το μέλλον θα είναι πάντα δικό μας», είπε ο Ρίγκαν, προμηνύοντας την παρατήρηση του Μπάιντεν την Τετάρτη, «Απλώς πρέπει να διατηρήσετε την πίστη… να θυμάστε ποιοι είμαστε. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και απλά δεν υπάρχει τίποτα, τίποτα πέρα ​​από τις δυνατότητές μας, όταν το κάνουμε μαζί», είπε ο Μπάιντεν.

Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες της απόφασης του Μπάιντεν είναι ότι τώρα αφήνει ολόκληρη την πολιτική του κληρονομιά στα χέρια κάποιου άλλου. Εάν η Χάρις αποτύχει να κερδίσει τις εκλογές, όλα όσα πέτυχε ο Μπάιντεν - και πολλά που απομένουν επίσης από την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα - θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν σε μια σκληροπυρηνική νέα εποχή Τραμπιστικής διακυβέρνησης.

Και αν η Χάρις δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει το πιο απαιτητικό και συμπιεσμένο έργο που έχει ανατεθεί σε οποιονδήποτε υποτιθέμενο προεδρικό υποψήφιο τον τελευταίο καιρό, ο πρόεδρος σίγουρα θα προσελκύσει κριτική που περιμένει τόσο πολύ για να αποχωρήσει από την κούρσα, θέτοντας την προσωπική του φιλοδοξία για άλλη μια θητεία σε σχέση με το κόμμα του. συμφέροντα για μήνες.

Ως εκ τούτου, διακυβεύεται η φήμη του στην ιστορία. Αλλά εάν ο Χάρις υπερισχύσει του Τραμπ, οι ενέργειες και η σκέψη του Μπάιντεν που διατυπώθηκαν στην ομιλία της Τετάρτης θα είναι πιο πιθανό να θυμούνται με τους δικούς του όρους – ως μια ανιδιοτελή πολιτική κίνηση που υποκινείται από βαθύ πατριωτισμό.

Το να σχεδιάσει την έξοδό του και να μπλοκάρει ξανά τον Τραμπ από την εξουσία θα θυμόμαστε ως την καλύτερη στιγμή των 50 χρόνων του στην Ουάσιγκτον. Ο πολιτικός του αποχαιρετισμός θα μείνει στη μνήμη του όπως ο χαρακτήρας του Μάκβεθ του Σαίξπηρ που ενήργησε με αξιοπρέπεια και ταπεινότητα κατά την εκτέλεσή του και για τον οποίο ειπώθηκε: «Τίποτα στη ζωή του δεν έγινε αυτός, όπως όταν το άφησε».

Πηγή: cnn.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ