Με τον Μπάιντεν εκτός, ο Βανς μπορεί να είναι η λάθος επιλογή για τον Τραμπ

 
κκ

Ενημερώθηκε: 24/07/24 - 11:50

Θα μπορούσε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος αντιπρόεδρος Τζ. Ντ. Βανς να αποδειχθεί η εντελώς λάθος επιλογή ως υποψήφιος αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ;

Η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο μπορεί κάλλιστα να μετατρέψει το 2024 σε Έτος της Γυναίκας – συγκεκριμένα, αυτό της Αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, η οποία, οπλισμένη με την υποστήριξη του απερχόμενου προέδρου, μπορεί τώρα να θεωρηθεί η πρώτη θέση για αντικατάσταση αυτόν στην κορυφή του δημοκρατικού εισιτηρίου.

Η αλήθεια είναι ότι, εάν η Χάρις καταφέρει να πάρει το νεύμα από το Δημοκρατικό Κόμμα, μεγάλο μέρος της μετέπειτα προεκλογικής εκστρατείας είναι πιθανό να επικεντρωθεί στο εσωτερικό της χώρας στις αμβλώσεις και τα δικαιώματα των γυναικών. Ο Τραμπ έχει ήδη πρόβλημα με τις γυναίκες ψηφοφόρους – οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά ότι το ποσοστό των γυναικών που σχεδιάζουν να τον ψηφίσουν αυτόν τον Νοέμβριο είναι μικρότερο από εκείνες που ψήφισαν το 2020 . Και ο Βανς δεν έχει τίποτα να προσφέρει στον Τραμπ σε αυτό το σκορ - το αντίθετο, κινδυνεύει να επιδεινώσει το πρόβλημα του αφεντικού του.

Προφανώς, ο Τραμπ επέλεξε τον Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του σε μεγάλο βαθμό για να πυροδοτήσει τη βάση του MAGA και να ενισχύσει το εισιτήριο των Ρεπουμπλικανών στις πολιτείες Rust Belt. Αλλά αυτή ήταν μια επιλογή που έγινε όταν ο Μπάιντεν ήταν ακόμη επικεφαλής του δημοκρατικού εισιτηρίου. Τώρα που δεν είναι, ο Βανς μπορεί κάλλιστα να γίνει παθητικός.

Οι αυστηρές θέσεις του Βανς κατά των αμβλώσεων του παρελθόντος και μια σειρά από άκρως αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έχει κάνει σχετικά με το διαζύγιο , υπονοώντας ότι οι γυναίκες παγιδευμένες σε καταχρηστικούς γάμους πρέπει να παραμένουν παντρεμένες για χάρη των παιδιών, δεν είναι πιθανό να ξεχαστούν. Το 2021, πρότεινε τον τερματισμό των γάμων που ήταν «ίσως και βίαιοι» ως εγωιστικό . «Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα κόλπα που τράβηξε η σεξουαλική επανάσταση στον αμερικανικό πληθυσμό», είπε. «Διευκολύνει τους ανθρώπους να αλλάζουν συζύγους σαν να αλλάζουν τα εσώρουχά τους».

Είναι επίσης αυστηρός υπέρ του τοκετού, χαρακτηρίζοντας όσους δεν έχουν παιδιά ως «κυρίες γάτας χωρίς παιδιά » και προτείνει ότι τα άτομα με παιδιά θα πρέπει να έχουν επιπλέον ψήφους . Έχει βάλει στόχο τις επιδοτήσεις παιδικής μέριμνας ως «ταξικό πόλεμο ενάντια στους κανονικούς ανθρώπους», παρά - ή ίσως επειδή - τέτοιες επιδοτήσεις παρέχουν στις γυναίκες με μικρά παιδιά περισσότερες ευκαιρίες να εργαστούν ή να πάνε στο σχολείο και να είναι ανεξάρτητες. 

Επιπλέον, ο Βανς έχει μόλις πρόσφατα μετριάσει τη θέση του σχετικά με τις αμβλώσεις για να συμφωνήσει με τον Τραμπ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η άμβλωση πρέπει να αφεθεί στα κράτη να αποφασίζουν μεμονωμένα. Αλλά το 2022, όταν ήταν υποψήφιος για τη Γερουσία του Οχάιο, ο Βανς είπε σε ένα podcast ότι θα ήθελε να δει μια εθνική απαγόρευση των αμβλώσεων χωρίς εξαιρέσεις - ακόμη και για βιασμό ή αιμομιξία. Αυτό ήταν προτού οι διορισμένοι του Ανώτατου Δικαστηρίου του Τραμπ ανατρέψουν τον Roe εναντίον Wade , την απόφαση ορόσημο του 1973 που προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση. Και ο Βανς έχει υποστηρίξει μάλιστα ότι απαιτείται ομοσπονδιακή δράση για να σταματήσουν οι γυναίκες που ζητούν τερματισμό και ταξιδεύουν από πολιτείες όπου η άμβλωση είναι παράνομη σε πολιτείες όπου επιτρέπεται.

Οι γυναίκες αποτελούν επί του παρόντος το 51 τοις εκατό του πληθυσμού σε ηλικία ψήφου στις ΗΠΑ και κάνουν αισθητή την ψήφο τους από τότε που ανατράπηκε η Roe v. Wade τον Ιούνιο του 2022.

Στις ενδιάμεσες εκλογές που διεξήχθησαν αμέσως μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ήταν η ψήφος των γυναικών που πιστώθηκε ότι έσωσε τους Δημοκρατικούς από τον εκλογικό όλεθρο και αρνήθηκε στους Ρεπουμπλικάνους μερικές από τις μεγάλες νίκες που ήλπιζαν. Οι Δημοκρατικοί έβαλαν την άμβλωση στο ψηφοδέλτιο και ο Χάρις ήταν μπροστά και στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας - με τη συμμετοχή ομάδων ακτιβιστών όπως η Planned Parenthood, η NARAL Pro-Choice America και η Λίστα της EMILY - πλαισιώνοντας τις εκλογές ως εκλογές για τη διάβρωση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών.

Μετά την εμφάνιση των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Planned Parenthood, Alexis McGill Johnson, είπε ότι η στρατηγική απέδωσε καρπούς. «Τα δικαιώματα αμβλώσεων και τα δικαιώματα ελευθερίας μας βοήθησαν πραγματικά να αψηφήσουμε την ιστορία. Αυτό που έκανε η άμβλωση στο ψηφοδέλτιο ήταν να κρατήσει αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές ανταγωνιστικές». Οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούσαν να καταφέρουν να καταλάβουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, φυσικά - αλλά μόνο οριακά - και οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να διευρύνουν την πλειοψηφία τους στη Γερουσία. Σίγουρα δεν ήταν το «κόκκινο κύμα» που το GOP είχε καυχηθεί ότι θα έβγαζε, χάρη στον γαλβανισμό των γυναικών και των κεντρώων ψηφοφόρων.

Συνολικά, οι γυναίκες ψηφοφόροι συμμετείχαν με υψηλότερα ποσοστά από τους άνδρες το 2022, με τη συμμετοχή ιδιαίτερα υψηλή σε ορισμένες βασικές πολιτείες όπως η Αριζόνα, το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν, που είναι πιθανό να καθορίσουν και το αποτέλεσμα της προεδρικής κούρσας του 2024. Και εκείνη τη χρονιά, 12 πολιτείες εξέλεξαν γυναίκες κυβερνήτες — αριθμός ρεκόρ.

Ουσιαστικά, σε κρίσιμες πολιτείες πεδίου μάχης, οι ψηφοφόροι απέρριψαν τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους που ήταν ευθυγραμμισμένοι με τον Τραμπ — αλλά ο Βανς ήταν μια εξαίρεση. Έτσι, με έναν πληγωμένο Μπάιντεν στην κούρσα, η επιλογή του αντιπροέδρου είχε εκλογικό νόημα: το προσωπικό ταξίδι του Βανς από τη φτώχεια του Rust Belt - και την απαλαχική καταγωγή της δυσλειτουργικής οικογένειας των λοφίσκων - στο ακαδημαϊκό και πολιτικό αστέρι είναι συναρπαστικό. Και η νίκη του το 2022 στο Οχάιο έδειξε την ικανότητά του να συνδέεται με την αγωνιζόμενη εργατική τάξη στα βορειοανατολικά και τα μεσοδυτικά της Αμερικής.

Αυτό θα είναι ακόμα χρήσιμο για τον Τραμπ, αν και οι Δημοκρατικοί θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω τον αντίκτυπο του Βανς επιλέγοντας έναν δικό τους υποψήφιο αντιπρόεδρο της Rust Belt. Αλλά όταν πρόκειται για την ψήφο των γυναικών, ειδικά με νεαρές και αστικές γυναίκες, ο Βανς επιδεινώνει το πρόβλημα του Τραμπ - ένα που επιδεινώθηκε από τις πρόσφατες νομικές υποθέσεις του πρώην προέδρου που αφορούν γυναίκες.

Την περασμένη εβδομάδα, ενώ αυξανόταν η πίεση στον Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα, ο Τραμπ εξακολουθούσε να ακολουθεί τον άρρωστο κατεστημένο μεταξύ των γυναικών ψηφοφόρων στη Φλόριντα — και αυτό λέει πολλά από μόνο του. Στις πρόσφατες εκλογές, η Φλόριντα είχε μετατραπεί σε Ρεπουμπλικανική πολιτεία. Ψήφισε τον Τραμπ το 2016 και το 2020 και σε δημοσκόπηση που διεξήχθη από το FOX 13/Insider Advantage, ο πρώην πρόεδρος είχε συνολικό προβάδισμα 6 μονάδων έναντι του Μπάιντεν. Αλλά αυτό δεν ίσχυε για τις γυναίκες ψηφοφόρους – ο Μπάιντεν είχε ακόμα ένα μικρό προβάδισμα.

Θα μπορέσει, λοιπόν, η Χάρις να αξιοποιήσει αυτό το προβάδισμα, να εμπνέει ενθουσιασμό και να κινητοποιήσει τη συμμετοχή για να επαναλάβει αυτό που κατάφεραν οι Δημοκρατικές γυναίκες το 2022; Αν ναι, το 2024 μπορεί τελικά να δει την Αμερική να εκλέγει την πρώτη γυναίκα πρόεδρό της.

Πηγή: politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ