Σκηνικό στην Κάσο: Διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση

 
δδ

Ενημερώθηκε: 24/07/24 - 09:03

Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση της έντασης που προκάλεσε η Τουρκία στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κάσου και της Καρπάθου, στέλνοντας πολεμικά πλοία κοντά στο σημείο όπου το ιταλικό σκάφος Ievoli Relume κάνει έρευνες στο πλαίσιο του σχεδίου για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.

Στο σημείο βρίσκονται πέντε πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και δύο ελληνικά, ενώ οι έρευνες πραγματοποιούνται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Εξαίρεση μια περιοχή, 6,5 ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, που εμπίπτει ωστόσο στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την Ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία. Η Τουρκία έχει αντιδράσει με NAVTEX, υποστηρίζοντας ότι το σημείο αυτό των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα και επικαλείται το παράνομο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι εργασίες του ιταλικού πλοίου συνεχίζονται το πρωί της Τετάρτης και αυτή τη στιγμή πρέπει να βρίσκεται νότια της Καρπάθου. Δεν έχει φτάσει ακόμα στο επίμαχο σημείο όπου προχθές η Τουρκία έστειλε πέντε πολεμικά πλοία, σε μία παράξενη κλιμάκωση διότι θα μπορούσε να στείλει ένα απλό σκάφος να παρακολουθεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ