Το Ισραήλ απορρίπτει τη συμφωνία Χαμάς - Φατάχ

 
δδ

Ενημερώθηκε: 24/07/24 - 08:19

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απορρίπτει τη συμφωνία 14 παλαιστινιακών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένων των αντίπαλων για δεκαετίες παρατάξεων Χαμάς και Φάταχ, που προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» στα παλαιστινιακά εδάφη αφότου τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο, διότι η Χαμάς θα συντριβεί και ο Αμπάς θα κοιτάει τη Γάζα από μακριά», διεμήνυσε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Ισραέλ Κατς για τη συμφωνία που υπεγράφη στο Πεκίνο. «Αντί να απορρίψει την τρομοκρατία, ο Μαχμούντ Αμπάς αγκαλιάζει τους δολοφόνους» πρόσθεσε.

Η Χαμάς ανακοίνωσε την Τρίτη πως υπέγραψε συμφωνία με άλλες παλαιστινιακές παρατάξεις, συμπεριλαμβανομένης της Φάταχ. Το κείμενο αναφέρεται σε «προσωρινή κυβέρνηση εθνικής εθνότητας», κατόπιν συμφωνίας ανάμεσά τους, που θα ασκεί «τις εξουσίες της σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη»: τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή εξήρε τη συμφωνία αυτή. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τη χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» προς την εγκαθίδρυση «ανεξάρτητου» παλαιστινιακού κράτους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ