Συνομιλίες Χαμάς και Φατάχ στην Κίνα

 
χχ

Ενημερώθηκε: 22/07/24 - 15:49

Η Χαμάς και η Φατάχ πραγματοποιούν τριήμερες συνομιλίες στην κινεζική πρωτεύουσα Πεκίνο για να συζητήσουν την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση.

«Η Κίνα φιλοξενεί μια συνάντηση που περιλαμβάνει όλες τις παλαιστινιακές ομάδες ως μέρος των προσπαθειών που καταβάλλονται για τον τερματισμό της εσωτερικής διαίρεσης και θα προηγηθεί συνάντηση μεταξύ των ομάδων Χαμάς και Φατάχ», δήλωσε ο Άμπντελ Φατάχ Ντάουλα, ανώτερος ηγέτης της Φατάχ.

Οι συναντήσεις ξεκινούν στις 20 Ιουλίου 20 και πρόκειται να ολοκληρωθούν σήμερα.

«Εμείς στο Κίνημα Φατάχ είμαστε ανοιχτοί να λύσουμε και να διαλύσουμε όλα τα εμπόδια στον δρόμο της συμφιλίωσης κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που περνά η παλαιστινιακή υπόθεση μαζί με τον γενοκτονικό πόλεμο στη Γάζα», πρόσθεσε ο Ντάουλα.

Από την πλευρά του, ο Azzam Al-Ahmad, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Φατάχ, τόνισε ότι το κίνημά του θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Πεκίνου με ανοιχτό πνεύμα με στόχο τον τερματισμό της κατάστασης διχασμού.

Η ομάδα της Χαμάς δεν έχει σχολιάσει ακόμη τη συνάντηση.

Στο Πεκίνο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Lin Jian δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα «υποστηρίζει σταθερά τις παλαιστινιακές φατρίες στην επίτευξη της συμφιλίωσης και της ενότητας μέσω διαλόγου και διαβουλεύσεων».

Τον Απρίλιο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιάν, δήλωσε ότι εκπρόσωποι της Φατάχ και της Χαμάς πραγματοποίησαν «διαβουλεύσεις για την προώθηση της ενδοπαλαιστινιακής συμφιλίωσης και για εις βάθος και ειλικρινή διάλογο» στο Πεκίνο.

Πριν από τις συνομιλίες στο Πεκίνο τον Απρίλιο, οι ομάδες είχαν επίσης συνομιλίες στη Μόσχα τον Φεβρουάριο.

Παρόμοιοι γύροι συνομιλιών έλαβαν χώρα τα προηγούμενα χρόνια στην Τουρκία, την Αλγερία και την Αίγυπτο, αλλά όλοι απέτυχαν να φέρουν μια σημαντική ανακάλυψη στον φάκελο της Παλαιστινιακής συμφιλίωσης.

Τα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας έχουν διαιρεθεί πολιτικά από τον Ιούνιο του 2007 λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ των κινημάτων Φατάχ και Χαμάς.

Η Χαμάς κέρδισε την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του 2006. Έκτοτε, κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας και η Φατάχ κυβερνά τη Δυτική Όχθη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ