Η απόφαση του Δ.Δ θα ενθαρρύνει τα εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου και τον Γκάλαντ, αναφέρουν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης

 
χ

Ενημερώθηκε: 22/07/24 - 15:17

Οι Ισραηλινοί προβλέπουν ότι η συμβουλευτική γνώμη που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ), το οποίο κάλεσε το Ισραήλ να τερματίσει την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών, μπορεί να ενθαρρύνει τους δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) στη Χάγη να εκδώσουν διεθνή εντάλματα σύλληψης για τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον υπουργό Άμυνας Yoav Gallant.

Η Haaretz σημείωσε την Κυριακή φόβους μεταξύ των αξιωματούχων των ισραηλινών υπουργείων Εξωτερικών και Δικαιοσύνης ότι η συμβουλευτική γνώμη του ICJ θα «έδινε περισσότερη νομιμότητα» σε μια πιθανή απόφαση του ΔΠΔ να εκδώσει τα εντάλματα σύλληψης που ζητούνται από τον εισαγγελέα Karim Khan. Οι εκτιμήσεις στο κατοχικό κράτος υποδεικνύουν πιθανές πολιτικές επιπτώσεις που θα προκύψουν από τη γνώμη του ICJ, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Το ICJ εξέδωσε τη συμβουλευτική του γνώμη την Παρασκευή σχετικά με τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν από τις πολιτικές και τις πρακτικές του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του κράτους του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη» λόγω της σοβαρότητας των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και της απαγόρευσης των εθνοτικών διακρίσεων και του απαρτχάιντ .

Η υποβολή αιφνιδιαστικού αιτήματος από τον Khan για έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον Ισραηλινών ηγετών με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα ήταν η πρώτη προσπάθεια του ΔΠΔ να συλλάβει τον ηγέτη ενός κράτους που υποστηρίζεται από τη Δύση ενώ ήταν ακόμη στην εξουσία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ