Πώς θα είναι η εξωτερική πολιτική της Καμάλα Χάρις

 
ll

Ενημερώθηκε: 22/07/24 - 09:41

Εάν εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, η Αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις θα αναλάμβανε το αξίωμα με ιστορικό εξωτερικής πολιτικής που καθορίζεται από τη θητεία της ως γερουσιαστής κατά την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και από το χρόνο της ως Νο. 2 σε έναν από τους πιο έμπειρους προέδρους σε διεθνή θέματα στην Αμερική. ιστορία.

Στους περισσότερους τομείς, ο Χάρις πιθανότατα θα συνέχιζε πολλούς από τους στόχους εξωτερικής πολιτικής του προέδρου Τζο Μπάιντεν. Μια κυβέρνηση Χάρις θα πρόσφερε πιθανώς ισχυρή υποστήριξη στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και θα συνέχιζε τις πρωτοβουλίες για την εμβάθυνση των συμμαχιών στην Ασία και τον Ειρηνικό ενόψει της γεωπολιτικής ανόδου της Κίνας. Και πιθανότατα θα εξακολουθούσε να βλέπει τις ΗΠΑ να παρέχουν ισχυρή υποστήριξη στο Ισραήλ και σε άλλους συμμάχους στη Μέση Ανατολή.

Ωστόσο, όσον αφορά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς, ο Χάρις έχει ακουστεί πιο συμπαθητική για τα δεινά των Παλαιστινίων, μια στάση που θα μπορούσε να ηρεμήσει τους Αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους και άλλους που ανησυχούν από την υποστήριξη του Μπάιντεν στην πολεμική προσπάθεια του Ισραήλ στη Γάζα.

Η Lily Greenberg Call, η οποία παραιτήθηκε από τη θέση της ειδικής βοηθού του επιτελάρχη στο Υπουργείο Εσωτερικών μετά από ένα χρόνο λόγω της αντίθεσής της στην ακλόνητη υποστήριξη του Μπάιντεν για την πολεμική στρατηγική του Ισραήλ, λέει την προσωπική της εμπειρία από τη δουλειά για τον αντιπρόεδρο ως διοργανώτρια κοινοβουλευτικής ομάδας στην Αϊόβα για τις προκριματικές της εκλογές. η εκστρατεία της δίνει ελπίδα.

«Η Χάρις πρέπει να ακούσει την πλειονότητα των Αμερικανών ψηφοφόρων και να χρησιμοποιήσει όλη τη μόχλευση της κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένης της διακοπής της μεταφοράς επιθετικών όπλων - για να πιέσει για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και ανταλλαγή ομήρων», είπε λίγο αφότου ο Μπάιντεν απέσυρε την υποψηφιότητά του για επανεκλογή την Κυριακή. . «Έχω δουλέψει για την Kamala και ξέρω ότι θα κάνει το σωστό».

Ως γερουσιαστής, η Χάρις εξέφρασε λιγότερο επιθετικά αισθήματα από τον Μπάιντεν για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και ορισμένες από τις σκληρές θέσεις της, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, της Ινδίας και της Τουρκίας, μπορεί επίσης να περιπλέξουν τις αλληλεπιδράσεις της με συμμάχους στη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Πριν γίνει γερουσιαστής, η Χάρις πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας της ως αξιωματούχος επιβολής του νόμου. Ήρθε στην αντιπροεδρία με σχετικά μικρή εμπειρία στην εξωτερική πολιτική, γεγονός που την άφησε εξαρτημένη από τους συμβούλους της, οι οποίοι είναι σε μεγάλο βαθμό παραδοσιακοί, σύμφωνα με τον Τζιμ Τάουνσεντ, πρώην αξιωματούχο του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ.

«Δεν έχει πραγματικά ένα υπόβαθρο στην άμυνα ή την εξωτερική πολιτική, επομένως εξαρτάται πραγματικά από [τους συμβούλους της] όπου πρέπει να συμμετάσχει», είπε. «Το σημαντικό μέρος είναι — δεν νομίζω ότι ασχολείται πολύ συχνά με θέματα άμυνας ή εξωτερικής πολιτικής».

Ωστόσο, το ιστορικό της ως γερουσιαστής και αντιπρόεδρος - το οποίο έπεσε στο προσκήνιο την Κυριακή όταν ο Μπάιντεν αποχώρησε από την κούρσα και την ονόμασε ως επιλογή του - προσφέρει ένα παράθυρο στο πώς μια κυβέρνηση Χάρις θα μπορούσε να προσεγγίσει διαφορετικά τις κορυφαίες γεωπολιτικές προκλήσεις και πώς ο εσωτερικός κύκλος θα προσπαθούσε να συμπληρώσει τις ελλείψεις της.

Η Χάρις έχει παρέμβει ως υποκατάστατο του προέδρου σε παγκόσμιες συγκεντρώσεις. Συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ASEAN το 2023 στη θέση του Μπάιντεν . Είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους συμμάχους, η Χάρις υποστήριξε τον Μπάιντεν στην ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου το 2022, όταν εξέφρασε την υποστήριξή της στον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy καθώς η Ρωσία ετοιμαζόταν να εισβάλει — και ξανά το 2023 καθώς πολεμούσαν στο πεδίο της μάχης.

«Αν ο Μπάιντεν δεν επρόκειτο να φύγει… νομίζω ότι το είδαν αυτό ως μια ευκαιρία να της δώσουν χρόνο με τους Ευρωπαίους ηγέτες και επίσης να την εκπαιδεύσουν σε αυτήν την πτυχή της εξωτερικής πολιτικής: Ευρώπη και ΝΑΤΟ», είπε ο Τάουνσεντ. «Υπήρχαν θετικά για να πάει να ηγηθεί της αποστολής. Νομίζω ότι η ιδέα διεύρυνε την εμπειρία της στις διεθνείς υποθέσεις και την τραβούσε από την Καλιφόρνια [προοπτική] όπου βρισκόταν».

Ο βουλευτής της Ουάσιγκτον Άνταμ Σμιθ , ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει υποστηρίξει μια ανοιχτή συνέλευση για την επιλογή του διαδόχου του Μπάιντεν, είπε ότι ο εκπρόσωπος της Χάρις Μπάιντεν στο Μόναχο αποδεικνύει ότι είναι έτοιμη για την παγκόσμια σκηνή.

«Ειλικρινά, έχει δοκιμαστεί με άγχος», είπε ο Σμιθ σε μια συνέντευξη κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συνεδρίου των Ρεπουμπλικανών. «Ήταν ο κύριος εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, υποστηρίζοντας τον ρόλο μας στην Ουκρανία και στο ΝΑΤΟ και στον κόσμο, και ήταν πραγματικά δυνατή».

Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για την εξωτερική της πολιτική:

Ο χρόνος της ως γερουσιαστής
Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών της στη Γερουσία, η Χάρις ήταν μέλος των επιτροπών Πληροφοριών και Εσωτερικής Ασφάλειας της Γερουσίας, κερδίζοντας επαίνους από τους τότε συναδέλφους της στη Γερουσία για την «έξυπνη» προσέγγισή της στο έργο των ευαίσθητων επιτροπών. Ο Χάρις έκανε επίσης πολλά διεθνή ταξίδια ως γερουσιαστής, επισκέφθηκε το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Ιορδανία και το Ισραήλ το 2017 και το 2018.

Όπως οι περισσότεροι Δημοκρατικοί, ο Χάρις ψήφισε να επιβεβαιώσει τον απόστρατο στρατηγό Τζιμ Μάτις ως πρώτο υπουργό Άμυνας του Τραμπ και να του χορηγήσει εξαίρεση από έναν ομοσπονδιακό νόμο που απαγορεύει σε έναν απόστρατο στρατιωτικό να υπηρετεί ως υπουργός Άμυνας για επτά χρόνια. Καταψήφισε τις υποψηφιότητες του Μάικ Πομπέο και της Τζίνα Χάσπελ για να υπηρετήσουν ως διευθυντές της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αντιτάχθηκε επίσης στις υποψηφιότητες του Ρεξ Τίλερσον και αργότερα του Πομπέο για Υπουργό Εξωτερικών και στον διορισμό του Μαρκ Έσπερ ως υπουργού Άμυνας του Τραμπ.

Κορυφαίοι σύμβουλοι
Ως αντιπρόεδρος, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Χάρις είναι ο Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος υπηρέτησε στις κυβερνήσεις Ομπάμα και Κλίντον. Αρχικά ήταν ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Χάρις και αντικατέστησε τη Νάνσι Μακ Ελντάουνεϊ , μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Κλίντον. Ο Gordon είναι ειδικός στην Ευρώπη που έχει επίσης εκτενή εμπειρία στη Μέση Ανατολή.

Η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Χάρις είναι η Ρεμπέκα Λίσνερ, πρώην αξιωματούχος σχεδιασμού στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου επέβλεψε τη δημιουργία της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης.

Σε αντίθεση με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο του Γερουσιαστή JD Vance (Ρ-Οχάιο), τα κορυφαία στελέχη εθνικής ασφάλειας του Χάρις είναι «παραδοσιακοί» και «διεθνιστές».

«Οι απόψεις τους, νομίζω, θα ταίριαζαν καλά με την προεδρία του Μπιλ Κλίντον ή του Ομπάμα. Είναι παραδοσιακοί άνθρωποι της εξωτερικής πολιτικής», είπε ο Τάουνσεντ. «Αυτά είναι προϊόντα της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ρωσία και Ουκρανία
Όπως ο Μπάιντεν, ο Χάρις υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής της Ουκρανίας στην άμυνά της κατά της Ρωσίας και αναμένεται να συνεχίσει κυρίως τις πολιτικές του. Τον Ιούνιο, η Χάρις εκπροσώπησε τις ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, όπου είχε την έκτη συνάντησή της με τον Ζελένσκι. Έχει εκφράσει ισχυρή υποστήριξη για τη διατλαντική συνεργασία για την υποστήριξη του Κιέβου.

Ο Χάρις είπε σε συνέντευξή του στο NBC News φέτος ότι η Ουκρανία μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται. «Η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξή μας», είπε ο Χάρις. «Και πρέπει να το δώσουμε».

Στη φετινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, ο Χάρις επανέλαβε επίσης τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν να στηρίξει την Ουκρανία «όσο χρειαστεί».

Υπήρξε επίσης σφοδρή κριτική του Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τον για τον θάνατο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι φέτος. Και επέκρινε τις επιθέσεις της Ρωσίας σε Ουκρανούς αμάχους ως «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και δεσμεύτηκε να ζητήσει από τις αρχές της Μόσχας ευθύνες.

«Σε όλους εκείνους που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα και στους ανωτέρους τους που είναι συνένοχοι σε αυτά τα εγκλήματα, θα λογοδοτήσετε», είπε ο Χάρις το 2023 στο Μόναχο.

Πιο πρόσφατα, ο Χάρις επέκρινε τον Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία για τα προηγούμενα σχόλιά του που ισχυριζόταν ότι θα έβγαζε τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ αγκάλιασε τον Πούτιν», είπε ο Χάρις σε μια προεκλογική εκδήλωση στις 11 Ιουλίου στη Βόρεια Καρολίνα. «Δεν συμβαίνει μόνο σήμερα. Συμβαίνει, καθώς αυτός, ο Τραμπ, απείλησε να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ και ενθάρρυνε τον Πούτιν να εισβάλει στους Συμμάχους μας».

Η Μέση Ανατολή
Στο ζήτημα του Ισραήλ, ο Χάρις εξέφρασε την υποστήριξή του για μια λύση δύο κρατών ως γερουσιαστής και υποστήριξε τις Συμφωνίες του Αβραάμ. Ως αντιπρόεδρος, ο Χάρις εξέφρασε ιδιωτικά ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έπρεπε να λάβει μια πιο σθεναρή στάση εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς ο αριθμός των νεκρών αμάχων αυξανόταν στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Δημόσια, ο Χάρις εμφανίστηκε ως ένας από τους πρώτους ηγέτες υψηλού προφίλ στη διοίκηση που ζήτησε μια άμεση προσωρινή κατάπαυση του πυρός τον Μάρτιο. Εξέφρασε την πιο οξεία επίπληξη κατά του χειρισμού του Ισραήλ στις ροές βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από έναν ανώτερο ηγέτη εκείνη την εποχή και περιέγραψε τη σύγκρουση ως «ανθρωπιστική καταστροφή» για αθώους πολίτες.

Ο Ταρίκ Χαμπάς, ο οποίος ήταν σύμβουλος πολιτικής του Μπάιντεν στο Υπουργείο Παιδείας πριν παραιτηθεί λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης για το Ισραήλ, είπε ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι ο Χάρις θα ήταν πιο πρόθυμος να εξετάσει αλλαγές πολιτικής που θα επικεντρωθούν στα παλαιστινιακά ανθρώπινα δικαιώματα και θα περιορίσουν τις συνεχείς ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα και αλλού-κάπου αλλού.

Ο Τζος Πολ, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ασχολείται με τη μεταφορά όπλων σε Αμερικανούς συμμάχους, είπε ότι ο Χάρις φαίνεται λιγότερο «σταθερός και αδιάλλακτος» από ό,τι ο Μπάιντεν για την πολιτική του Ισραήλ.

Ωστόσο, αναγνώρισε, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε πρόεδρος των ΗΠΑ για να αλλάξει βραχυπρόθεσμα την πολιτική έναντι του Ισραήλ.

«Έχω επιφυλακτική και περιορισμένη αισιοδοξία – αλλά και μια βαθιά αίσθηση ανακούφισης που το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα προτείνει για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έναν άνθρωπο που μας έκανε όλους συνένοχους σε τόσο πολύ και τόσο περιττό κακό», είπε ο Πολ.

Ο Χάρις υποστήριξε τη συμφωνία του 2015 για το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης με το Ιράν για να χαλιναγωγήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Και καταδίκασε ένα στρατιωτικό χτύπημα τον Ιανουάριο του 2020 κατά του κορυφαίου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και συνυποστηρίχθηκε μια ανεπιτυχής νομοθεσία για να εμποδίσει περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες εναντίον Ιρανών ηγετών και στόχων.

Όσον αφορά τη Σαουδική Αραβία, ο Χάρις προσχώρησε στους προοδευτικούς νόμους που περιορίζουν τις πωλήσεις όπλων και τη στρατιωτική βοήθεια στο Ριάντ λόγω του ρόλου του στον εμφύλιο πόλεμο της Υεμένης και της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου και αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι.

Και ο Χάρις υποστήριξε νομοθεσία για τον εορτασμό της γενοκτονίας των Αρμενίων, η οποία υπήρξε πηγή έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας, μέλος του ΝΑΤΟ, εδώ και έναν αιώνα.

Ασία
Ο Χάρις πιθανότατα θα συνεχίσει τη σκληρή πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν για την Κίνα εάν εκλεγεί πρόεδρος.

Ως γερουσιαστής, επέκρινε την προσέγγιση του Τραμπ στο Πεκίνο, λέγοντας στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς κατά τη διάρκεια της αντιπροεδρικής συζήτησης το 2020 ότι ο Τραμπ «έχασε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο» και ότι οι δασμοί του πλήττουν την αμερικανική οικονομία χωρίς να εξισορροπούν τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Όμως, όπως και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ο Χάρις έχει υποστηρίξει την «αποφυγή κινδύνου» από το Πεκίνο, μια πολιτική που ενθαρρύνει τη μείωση του βαθμού στον οποίο οι δυτικές οικονομίες εξαρτώνται από την Κίνα.

«Δεν πρόκειται για αποχώρηση, αλλά για διασφάλιση ότι προστατεύουμε τα αμερικανικά συμφέροντα και ότι είμαστε ηγέτης όσον αφορά τους κανόνες του δρόμου, σε αντίθεση με τους κανόνες των άλλων», είπε ο Χάρις σε συνέντευξή του στο CBS. πέρυσι .

Η Χάρις έχει επίσης μιλήσει ειλικρινά για ευαίσθητα ζητήματα που ταράζουν τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας. Εργάστηκε τακτικά στη νομοθεσία ως γερουσιαστής που προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Χονγκ Κονγκ. Ο Τραμπ υπέγραψε σε νόμο ένα δικομματικό νομοσχέδιο που παρουσίασε με τον γερουσιαστή Marco Rubio (R-Fla.) για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και την επιβολή κυρώσεων σε αξιωματούχους του Χονγκ Κονγκ που εμπλέκονται στην «υπονόμευση των θεμελιωδών ελευθεριών και της αυτονομίας» στην επικράτεια. Ένα χρόνο αργότερα, η συνυποστήριξη του Νόμου για την Πολιτική Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ουιγούρων από τον Χάρις βοήθησε να νομοθετηθεί το 2020 και εξουσιοδότησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιβάλει κυρώσεις κατά «ξένων ατόμων και οντοτήτων που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στο Σιντζιάνγκ.

Μια κυβέρνηση Χάρις πιθανότατα θα συνέχιζε την ανεπίσημη υποστήριξη για το αυτοδιοικούμενο νησί, ειδικά στον απόηχο των αυξανόμενων κινεζικών στρατιωτικών απειλών. Τον Σεπτέμβριο του 2022, είπε «θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την αυτοάμυνα της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μακροχρόνια πολιτική μας».

Από τότε που έγινε αντιπρόεδρος, ο Χάρις έχει μιλήσει τόσο με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ όσο και με τον Πρόεδρο της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε. Η Χάρις συναντήθηκε για λίγο με τον Σι στο περιθώριο του APEC Leaders Retreat το 2022, όπου τον προέτρεψε να «διατηρήσει ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας για να διαχειριστεί υπεύθυνα τον ανταγωνισμό μεταξύ των χωρών μας», είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης . Ο Χάρις συνάντησε τον Λάι στην ορκωμοσία του Προέδρου της Ονδούρας Xiomara Castro την ίδια χρονιά πριν από την επιτυχημένη προσπάθεια του Lai για την προεδρία της Ταϊβάν τον Ιανουάριο.

Η Χάρις επέκρινε τη συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων των Φιλιππίνων από την Κίνα στα ύδατα της Μανίλα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στις Φιλιππίνες το 2022. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, ο Χάρις επισκέφθηκε ένα νησί δίπλα στα ύδατα όπου η ακτοφυλακή της Κίνας απειλεί τακτικά τις αποστολές ανεφοδιασμού των Φιλιππίνων στο στρατιωτικό της φυλάκιο στο δεύτερο Thomas Shoal και κατήγγειλε τον «εκφοβισμό και τον εξαναγκασμό» του Πεκίνου στην περιοχή.

Αλλά η απόφαση του Μπάιντεν να παραιτηθεί πιθανότατα δεν θα αλλάξει τα δημόσια μηνύματα του Πεκίνου για τις εκλογές. «Θέλουν να αποφύγουν να παίξουν τον εαυτό τους στην αφήγηση αυτών των εκλογών στο μέγιστο δυνατό βαθμό», δήλωσε ο Ryan Hass, πρώην διευθυντής για την Κίνα, την Ταϊβάν και τη Μογγολία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας, τώρα διευθυντής του John L. Thornton China Center στο Brookings. . Το Πεκίνο δεν βλέπει κανένα πλεονέκτημα ούτε σε μια προεδρική νίκη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος ούτε των Δημοκρατικών τον Νοέμβριο. «Βλέπουν τις πολιτικές προσεγγίσεις και των δύο μερών ως προβληματικές για τα συμφέροντα και τους στόχους τους», είπε ο Χας.

Εκτός από την Κίνα, ο Χάρις παρακολουθούσε στενά την Ανατολική Ασία ως γερουσιαστής, εισάγοντας ή συνυποστηρίζοντας τακτικά δικομματική νομοθεσία που προάγει τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ.

Η Χάρις αντιτάχθηκε στη γοητευτική επίθεση του Τραμπ κατά του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν και επέκρινε την κυβέρνηση Τραμπ ότι δεν έκανε αρκετά για να χαλιναγωγήσει τις πυρηνικές απειλές του Ερημιτικού Βασιλείου.

Η Χάρις, του οποίου η μητέρα ήταν Ινδή, επέκρινε επίσης τακτικά την ινδική κυβέρνηση ως γερουσιαστής και συναντιόταν με μέλη της διασποράς του Κασμίρ. Οι δεσμοί μεταξύ του Χάρις και της κυβέρνησης του Ναρέντρα Μόντι φαίνεται ότι έχουν εξομαλυνθεί, με τον Μόντι να επαινεί τον Χάρις κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης του 2023 στην Ουάσιγκτον.

Πηγή: politico

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ