Σε τι διαφέρει η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς από την αντίστοιχη του Πολεμικού Ναυτικού

 
Ολοκληρώθηκε το 15ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς

Ενημερώθηκε: 20/07/24 - 15:33

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε το 15ο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Στρατού Ξηράς με την τελετή αποφοιτήσεως των στελεχών μονάδων Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Κέντρου Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) στην Νέα Πέραμο Αττικής. 

Στην τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, 

ο Διοικητής της Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Προκόπιος Μαυραγάνης, ο Διευθυντής της Διευθύνσεως Ειδικών Δυνάμεων του ΓΕΣ Υποστράτηγος Ιωάννης Κορέλης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΣΑντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, εν ενεργεία αξιωματικοί και συγγενείς των αποφοίτων.

Συμφώνως με το ΓΕΣ «Σκοπός του Σχολείου είναι η επιχειρησιακή ειδική εκπαίδευση του προσωπικού των μονάδων Ειδικών Δυνάμεων, στις Υποβρύχιες Καταστροφές. Η εκπαίδευση περιέλαβε μεταξύ άλλων, αντικείμενα φυσικής αγωγής μάχης, κολύμβηση επιφανείας, υποβρύχιες πορείες, εκτέλεση θαλάσσιου άλματος
καθώς και αθλητικές δοκιμασίες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σχολείο αυτό δεν έχει σχέση με το φημισμένο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού από το οποίο ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ και το παρακολουθούν και όσοι μπορέσουν αποφοιτούν στελέχη και του Στρατού Ξηράς, όπως επίσης και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. 

Το μόνο «κοινό» είναι το όνομα, αφού τα δύο Σχολείο διαφέρουν μεταξύ τους τόσο στη διάρκεια φοιτήσεως, όσο και στο αντικείμενο αλλά και στην αποστολή για την τακτική χρήση των αποφοίτων τους. Άλλες αποστολές καλούνται να φέρουν σε πέρας οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς του ΠΝ, τόσο σε διακλαδικό επίπεδο ΓΕΕΘΑ, όσο και σε κλαδικό επίπεδο ΠΝ, και άλλες οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς του ΣΞ, οι οποίοι θα επανδρώσουν κατά βάση Μονάδες των Αμφιβίων Καταδρομών στα νησιά και των Πεζοναυτών. 

Η επιχειρησιακή ανάγκη που προκάλεσε τη δημιουργία του Σχολείου Υ/Κ ΣΞ ήταν το γεγονός ότι ο ΣΞ διέθετε περισσότερες Μονάδες που απαιτούσαν την εμπλοκή τους (Μονάδες Αμφιβίων Καταδρομέων και Πεζοναυτών) αλλά δεν υπήρχαν και αντίστοιχοι αριθμοί στελεχών, καθώς στη ΔΥΚ του ΠΝ αφενός πήγαιναν πολύ λιγότερα στελέχη του Στρατού και συνακόλουθα αποφοιτούσαν ακόμα πιο λίγα (ή και καθόλου κάποιες φορές) με αποτέλεσμα τα υπάρχοντα κενά στις μονάδες να μην καλύπτονται. 

Επίσης στο Σχολείο Υ/Κ ΣΞ δεν υπάρχει η φάση της εκπαιδεύσεως στον ορεινό αγώνα, αναρριχήσεις/καταρριχήσεις, εκρηκτικά κλπ, που υπάρχει στη ΔΥΚ, αφού αυτά ακριβώς τα αντικείμενα τα στελέχη του ΣΞ τα έχουν περάσει επιτυχώς στο βασικό Σχολείο Καταδρομών στο ΚΕΑΠ, που είναι απαραίτητο Σχολείο για να ενταχθούν στις Ειδικές Δυνάμεις, ούτε βεβαίως και το βασικό Σχολείο Αλεξιπτωτιστών στατικού ιμάντα της ΣΧΑΛ, που επίσης περνούν όλα τα στελέχη του ΣΞ, σε αντίθεση με τους Υ/Κ της ΔΥΚ που γίνονται αλεξιπτωτιστές ΜΕΤΑ την αποφοίτησή τους από τη ΔΥΚ. 

Για όλους αυτούς τους προαναφερθέντες λόγους η εκπαίδευση των Υ/Κ ΣΞ είναι διάρκειας 4 μηνών ενώ η αντίστοιχη της ΔΥΚ 6 μηνών. Όταν έγινε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Ναύαρχος ε.α. Ευάγγελος Αποστολάκης, Υ/Κ της ΔΥΚ και ο ίδιος, το Σχολείο των Υ/Κ ΣΞ είχε διακοπεί – για… «προφανείς» λόγους – αλλά επαναλειτούργησε αργότερα, μετά το πέρας της παρουσίας του στις Ένοπλες Δυνάμεις και το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ