ΗΑΕ: Εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας δεύτερου πυρηνικού εργοστασίου

 
ξξ

Πηγή Φωτογραφίας: Ο πρώτος πυρηνικός σταθμός του αραβικού κόσμου, ο πυρηνικός σταθμός Barakah Nuclear Energy Plant, στη Barakah, ΗΑΕ [Emirates Nuclear Energy Corporation]

Ενημερώθηκε: 17/07/24 - 20:44

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής δεύτερου πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα του Κόλπου, δήλωσε στο Reuters κυβερνητικός αξιωματούχος .

Η χώρα των περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει γίνει υποστηρικτής της πυρηνικής ενέργειας, μιας πηγής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα, καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία της και να προσελκύσει ξένες επενδύσεις. Το πρώτο της εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί εμπορικά το 2021, αναφέρει το Reuters .

Οποιαδήποτε σύμβαση για έναν νέο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής θα ήταν αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και θα μπορούσε να προσελκύσει προσφορές από την Κίνα, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ άλλων.

Καθώς ο τελευταίος αντιδραστήρας του μοναδικού πυρηνικού εργοστασίου των ΗΑΕ πρόκειται να ξεκινήσει εμπορική λειτουργία φέτος, ο Hamad Alkaabi είπε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί εάν θα κατασκευάσει δεύτερο εργοστάσιο.

«Η κυβέρνηση εξετάζει αυτή την επιλογή. Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση όσον αφορά τη διαδικασία του διαγωνισμού, αλλά μπορώ να σας πω ότι η κυβέρνηση διερευνά ενεργά αυτήν την επιλογή», ​​είπε.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα υπάρξει σημαντική αύξηση στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας την επόμενη δεκαετία, η οποία θα ωθηθεί από την αύξηση του πληθυσμού και τον αναπτυσσόμενο βιομηχανικό τομέα.

Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη προβλέψει προϋπολογισμό για ένα δεύτερο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής ή δεν έχει αποφασίσει για το μέγεθος ή την τοποθεσία, αλλά ο Αλκαάμπι είπε ότι είναι πιθανό να εκδοθεί διαγωνισμός φέτος.

Πηγές είπαν στο Reuters  τον Απρίλιο ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα σχεδίαζαν έναν δεύτερο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής και ότι θα μπορούσαν να ζητήσουν προσφορές για την κατασκευή μιας εγκατάστασης τεσσάρων αντιδραστήρων μέσα σε λίγους μήνες.

Οποιοσδήποτε νέος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής θα αποτελείται πιθανότατα από δύο ή τέσσερις αντιδραστήρες, είπε ο Αλκαάμπι, ο οποίος είναι ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στην Αυστρία και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην πυρηνική υπηρεσία του ΟΗΕ.

Το μέγεθος ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής θα εξαρτηθεί από την κατασκευή και την τεχνολογία, είπε, προσθέτοντας ότι η Νότια Κορέα, η οποία κατασκεύασε το υπάρχον εργοστάσιο, δεν θα αντιμετωπίζεται ως ευνοούμενος πλειοδότης για οποιονδήποτε διαγωνισμό.

«Είναι μια πολιτική απόφαση να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους τους πιθανούς πλειοδότες», είπε σε συνέντευξή του στο Άμπου Ντάμπι.

Ο Alkaabi υπηρετεί επίσης ως αναπληρωτής πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ρυθμιστικής αρχής των ΗΑΕ που είναι γνωστή ως FANR.

Τα ΗΑΕ ανέθεσαν στην Korea Electric Power Corporation (KEPCO) σύμβαση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2009 για το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία τεσσάρων αντιδραστήρων στο Άμπου Ντάμπι προς τα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία.

Η KEPCO λειτουργεί το εργοστάσιο σε κοινοπραξία με την κρατική ιδιοκτήτρια του σταθμού παραγωγής ενέργειας, Emirates Nuclear Energy Company.

Καθένας από τους αντιδραστήρες του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Barakah έχει χωρητικότητα 1400 μεγαβάτ και συνολική συνδυασμένη ισχύ 5600 μεγαβάτ.

Ο Αλκαάμπι είπε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είχαν συζητήσεις με μεγάλους κατασκευαστές τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας, αλλά δεν τους κατονόμασε.

Τα ΗΑΕ είναι στενός εταίρος ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και, το 2009, υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας για την πυρηνική ενέργεια με την Ουάσιγκτον.

Λέει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι ειρηνικό και αποκλειστικά για ενεργειακούς σκοπούς για να μειώσει την εξάρτησή του από το πετρέλαιο και αγοράζει τα καύσιμα που χρειάζεται για τους αντιδραστήρες του από τη διεθνή αγορά για να αποφύγει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Το εμπλουτισμένο ουράνιο, το καύσιμο για τους πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικών βομβών.

Η κατάργηση του εμπλουτισμού από τα πυρηνικά προγράμματα μειώνει τις δυνατότητες ανάπτυξης όπλων.

Τα ΗΑΕ βρίσκονται απέναντι από τον Κόλπο από το Ιράν, το οποίο οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι προσπαθεί να αναπτύξει όπλα με το πυρηνικό τους πρόγραμμα, ενώ η Τεχεράνη λέει ότι χρειάζεται ατομική ενέργεια. Τα ΗΑΕ γειτονεύουν επίσης με τη Σαουδική Αραβία, η οποία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις φιλοδοξίες να αναπτύξει τη δική της βιομηχανία πυρηνικής ενέργειας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ