Με υπηρεσιακή κυβέρνηση η Γαλλία – Συνεχίζεται το χάος στην Εθνοσυνέλευση

 
δδ

Ενημερώθηκε: 16/07/24 - 16:04

Ορισμένοι βουλευτές του αριστερού συνασπισμού της Γαλλίας δήλωσαν πως είναι σημαντικό να εστιάσουν στην κατάκτηση του ρόλου του προέδρου της Βουλής για να δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο του κοινοβουλίου, παρόλο που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία και αγωνίζονται τώρα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Την Πέμπτη (18 Ιουλίου) είναι η μεγάλη μέρα για τη νέα γαλλική Εθνοσυνέλευση στην πρώτη της συνεδρίαση μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Οι Γάλλοι βουλευτές πρόκειται να ψηφίσουν για πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος είναι αρμόδιος να οργανώνει την ημερήσια διάταξη του σώματος και να διευθύνει τις συζητήσεις – ένας ρόλος αρκετά κρίσιμος σε μια εποχή που ο Μακρόν είναι αποδυναμωμένος, το κοινοβούλιο κατακερματισμένο και κανένα κόμμα ή ομάδα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να κυβερνήσει.

Ορισμένοι στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) πρότειναν να στραφούν προς μία υποψηφιότητα από τις τάξεις τους, δεδομένου ότι υπάρχουν επίσης και διχόνοιες για την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού.

«Διακυβεύονται πολλά» με την εκλογή του προέδρου της Βουλής, δήλωσε τη Δευτέρα η Κλεμένς Γκετέ, του La France Insoumise. «Πολλά από όσα θα συμβούν στη συνέχεια θα εξαρτηθούν από αυτό».

Το La France Insoumise επέκρινε τους Σοσιαλιστές συμμάχους της για την έλλειψη ευελιξίας, όπως είπε, στις συνομιλίες για την επιλογή πρωθυπουργού και δήλωσε ότι δεν θα συζητήσει πλέον το θέμα αυτό μέχρι να συμφωνήσουν σε έναν κοινό υποψήφιο για την προεδρία του κοινοβουλίου.

«Απαιτούμε να συμφωνήσουμε αμέσως σε μια ενιαία υποψηφιότητα του Νέου Λαϊκού Μετώπου για την προεδρία της Εθνοσυνέλευσης», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωση του φανερώνοντας τις εντάσεις στο εσωτερικό της αριστερής συμμαχίας.

Ακόμη και αν η Αριστερά εξασφάλιζε το αίτημά της και στη συνέχεια κατάφερνε να συμφωνήσει σε ένα όνομα για επικεφαλής της κυβέρνησης, δεν είναι σαφές αν ο Μακρόν θα δεχόταν να διορίσει έναν πρωθυπουργό από τις τάξεις της.

Ο Μακρόν την περασμένη εβδομάδα προέτρεψε τα κυρίαρχα κόμματα στο κοινοβούλιο της Γαλλίας να σχηματίσουν έναν συνασπισμό ικανό να συγκεντρώσει μια «σταθερή» πλειοψηφία, ασκώντας πίεση στα πιο μετριοπαθή τμήματα του NFP να εγκαταλείψουν τη La France Insoumise και να ενταχθούν στους κεντρώους του Μακρόν.

«Όταν οι Σοσιαλιστές αποστασιοποιηθούν από τη La France Insoumise και το παραληρηματικό τους πρόγραμμα, τότε μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό franceinfo.

Οι Σοσιαλιστές δεν έχουν δώσει καμία ένδειξη ότι θα μπορούσαν να προβούν σε μια τέτοια κίνηση. Αντ’ αυτού, έχουν πει ότι θέλουν ο ηγέτης τους, Ολιβιέ Φορ, να γίνει πρωθυπουργός.

Εν τω μεταξύ, ο Μακρόν είναι πιθανό την Τρίτη ή την Τετάρτη να αποδεχθεί την παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης, της οποίας ηγείται ο κεντρώος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, ώστε οι υπουργοί που έχουν εκλεγεί ως νομοθέτες να μπορέσουν να συμμετάσχουν στην εκλογή του επικεφαλής της συνέλευσης, δήλωσε ο Νταρμανέν

Η κυβέρνηση θα παραμείνει υπηρεσιακή μέχρι να διοριστεί νέα ομάδα.

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ