Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς ανακοινώνει πως σταματούν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

 
gaza

Ενημερώθηκε: 14/07/24 - 13:33

Ανώτερο στέλεχος της Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα στο AFP την απόφαση του παλαιστινιακού κινήματος να σταματήσουν οι έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καταγγέλλοντας την «έλλειψη σοβαρότητας» και τις «σφαγές» του Ισραήλ.

Παράλληλα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαμάς επεσήμανε ότι ο επικεφαλής της ένοπλης πτέρυγας του κινήματος, ο Μοχάμεντ Ντέιφ στόχος ισραηλινού πλήγματος χθες Σάββατο, είναι ζωντανός.

«Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε κατά τη διάρκεια σειράς συνδιαλέξεων τους μεσολαβητές και περιφερειακούς παράγοντες για την απόφαση της Χαμάς να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις, εξαιτίας της έλλειψης σοβαρότητας της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ), της πολιτικής των αναβολών και της παρεμπόδισης και των σφαγών άοπλων αμάχων», τόνισε ο πρώτος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «βίαιες σφαγές» στον καταυλισμό εκτοπισμένων αλ Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιούνις, και στον καταυλισμό προσφύγων αλ Σάτι στην πόλη της Γάζας χθες.

Στον καταυλισμό αλ Σάτι «ο αριθμός των μαρτύρων και των τραυματιών φτάνει περίπου τους 45», επεσήμανε σήμερα το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσει τον αριθμό των νεκρών. Η Πολιτική Προστασία είχε κάνει χθες λόγο για 20 νεκρούς.

Επικαιροποιημένος απολογισμός του υπουργείου έκανε λόγο για 92 νεκρούς «οι μισοί από τους οποίους ήταν γυναίκες και παιδιά» και 300 τραυματίες από το ισραηλινό πλήγμα εναντίον του καταυλισμού εκτοπισμένων αλ Μαουάσι.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι στοχοθέτησε «περιφραγμένο χώρο τον οποίο διαχειριζόταν η Χαμάς» στον καταυλισμό, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου βρίσκονταν ο Μοχάμεντ Ντέιφ, επικεφαλής των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, και ο Ράφα Σαλάμα, διοικητής της ταξιαρχίας της Χαμάς στη Χαν Γιούνις. Οι δύο αυτοί άνδρες θεωρούνται «εγκέφαλοι της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε χθες το βράδυ ότι «δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι εξουδετερώθηκε ο ένας ή ο άλλος».

«Ο διοικητής Μοχάμεντ Ντέιφ είναι καλά και επιθεωρεί τις επιχειρήσεις των ταξιαρχιών αλ Κάσαμ και της αντίστασης», σχολίασε σήμερα άλλο στέλεχος της Χαμάς στο AFP.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος έχει εισέλθει στον δέκατο μήνα του, είχαν επαναληφθεί αυτή την εβδομάδα υπό την αιγίδα του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Ο Χανίγια κατηγόρησε χθες τον Νετανιάχου ότι προσπαθεί να εμποδίσει την επίτευξη εκεχειρίας διαπράττοντας «φρικτές σφαγές», σύμφωνα με ανακοίνωση του παλαιστινιακού κινήματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ