Σε συναγερμό η Ταϊβάν για «κύματα» δοκιμών πυραύλων στη βόρεια Κίνα

 
π

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Dado Ruvic

Ενημερώθηκε: 13/07/24 - 16:57

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν δήλωσε το Σάββατο(13/7) ότι παρακολουθεί «κύματα» δοκιμών πυραύλων που πραγματοποιούνται στην μακρινή βόρεια περιοχή της Κίνας και ότι οι δυνάμεις αεράμυνας της είναι σε επιφυλακή.

Η δημοκρατικά κυβερνώμενη Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί δικό της έδαφος, παρακολουθεί στενά όλες τις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες δεδομένων των τακτικών δραστηριοτήτων του Πεκίνου γύρω από το νησί, αλλά σπάνια δημοσιοποιεί λεπτομέρειες για το τι βλέπει να συμβαίνει εντός της Κίνας.

Το υπουργείο είπε ότι από τις 4 το πρωί εντόπισε "πολλαπλά κύματα δοκιμαστικών εκτοξεύσεων" από την κινεζική πυραυλική δύναμη στην Εσωτερική Μογγολία, η οποία βρίσκεται περίπου 2.000 χιλιόμετρα (1.200 μίλια από την Ταϊβάν).

Οι δυνάμεις της Ταϊβάν παρακολουθούν συνεχώς τις εξελίξεις και οι δυνάμεις αεράμυνας βρίσκονται σε επιφυλακή, ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε σε κλήσεις που ζητούσαν σχόλια εκτός των ωρών γραφείου. Η Rocket Force είναι υπεύθυνη για το οπλοστάσιο συμβατικών και πυρηνικών πυραύλων της Κίνας.

Τον Αύγουστο του 2022, η Κίνα εκτόξευσε πυραύλους στα ύδατα γύρω από την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια πολεμικών αγώνων για να εκφράσει την οργή της για μια επίσκεψη στην Ταϊπέι της τότε Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι.Η Ταϊβάν λειτουργεί ισχυρούς σταθμούς ραντάρ σε ορισμένες από τις κορυφές της κεντρικής οροσειράς της που μπορούν να κοιτάξουν μακριά στην Κίνα, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας

.Η Κίνα απεχθάνεται τον Πρόεδρο της Ταϊβάν Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο, αποκαλώντας τον «αποσχιστή» και έχει αυξήσει τη στρατιωτική της πίεση, συμπεριλαμβανομένων των πολεμικών αγώνων από την ορκωμοσία του.

Ο Λάι έχει επανειλημμένα προτείνει συνομιλίες με την Κίνα, αλλά απορρίφθηκε. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς του Πεκίνου περί κυριαρχίας, λέγοντας ότι μόνο ο λαός της Ταϊβάν μπορεί να αποφασίσει για το μέλλον του.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ