Η Τουρκία και η Ουγγαρία ήρθαν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ έτοιμες να αντισταθμίσουν και να διαπραγματευτούν.
Εκ πρώτης όψεως και οι δύο είναι σταθερά μέλη της συμμαχίας. Η Ουγγαρία ξοδεύει το 2,1% του ΑΕΠ για την άμυνα, πάνω από τον στόχο της συμμαχίας, και εκσυγχρονίζει τον στρατό της. Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό του ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ
Αλλά ούτε ο Ούγγρος Πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ούτε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος, κάνουν άνετους εταίρους για τα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας των 32 μελών. Το ζευγάρι των λαϊκιστών - ο ένας υπερασπίζεται τις χριστιανικές αξίες και ο άλλος όλο και πιο ισλαμιστής - έχουν ευρύτερα κοινά συμφέροντα.
Και οι δύο ασχολούνται με τη Ρωσία, αντισταθμίζουν την υποστήριξη της Ουκρανίας και έχουν εξωτερική πολιτική που συχνά έρχεται σε σύγκρουση με τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ.
Επιδιώκουν να διασφαλίσουν ότι το ΝΑΤΟ είναι μια καθαρά αμυντική συμμαχία — με άλλα λόγια ότι κρατά τη μύτη του μακριά από την Ουκρανία. Ετοιμάζονται επίσης για μια πιθανή αλλαγή κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και βολεύονται με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Μόλις ο Όρμπαν έφτασε στην Ουάσιγκτον από τη συνάντησή του στη Μόσχα και το Πεκίνο που είχε επικριθεί πολύ , κάθισε με τον Ερντογάν. Αργότερα την Πέμπτη, επρόκειτο να πετάξει στη Φλόριντα για να πληρώσει το δικαστήριο στον Τραμπ στο Μαρ-α-Λάγκο.
Ο Όρμπαν χρησιμοποίησε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ως την τελευταία του πλατφόρμα για να κηρύξει την αυτόκλητη αποστολή «ειρήνης» του - μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία με όρους που έθεσε ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν, ο υποκινητής του πολέμου.
«Συζητήθηκε το θέμα του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε το γραφείο του Όρμπαν σε δήλωση μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, προσθέτοντας ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός «ζήτησε την υποστήριξη της ουγγρικής ειρηνευτικής αποστολής εν όψει του γεγονότος ότι η Τουρκία ήταν η μόνο επιτυχημένος μεσολαβητής στη σύγκρουση μέχρι στιγμής».
Η Ουγγαρία ήταν η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που επέλεξε να αποχωρήσει από τη νέα αποστολή της συμμαχίας για υποστήριξη της Ουκρανίας συντονίζοντας τη μεταφορά δυτικών όπλων και εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών.
Εβδομάδες πριν έρθει στη σύνοδο κορυφής, ο Όρμπαν ανάγκασε τον τότε Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να υπογράψει και να επιβεβαιώσει τον σεβασμό αυτής της θέσης - μια απαραίτητη υποψία προτού εγκρίνει την προσφορά του Ρούτε να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Διαπραγματεύσεις
Η Τουρκία έριξε επίσης τον Ρούτε με τον στρίβερ πριν υπογράψει την υποψηφιότητά του. Τώρα, προς θλίψη Αμερικανών και Ευρωπαίων διπλωματών, η Άγκυρα έχει μια νέα απαίτηση, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους του ΝΑΤΟ: η Τουρκία να φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2026.
Η Τουρκία προκάλεσε επίσης προβλήματα την τελευταία στιγμή με τη δήλωση της συνόδου του ΝΑΤΟ, η οποία εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία "άνοιξε ξανά τη δήλωση" σε διάφορα σημεία, σύμφωνα με διπλωμάτη, περιγράφοντας την κίνηση ως "σπάνια" δεδομένου του προχωρημένου σταδίου των διαπραγματεύσεων για τη διατύπωση.
Στο τέλος, η δήλωση ανέφερε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «ανυπομονούν να συναντηθούν ξανά στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής μας στη Χάγη της Ολλανδίας, τον Ιούνιο του 2025, ακολουθούμενη από μια συνάντηση στην Τουρκία». Η μορφή (σύσκεψη σε αντίθεση με τη σύνοδο κορυφής) και το χρονοδιάγραμμα (2026 ή μεταγενέστερα) αφέθηκαν σκόπιμα ασαφή ώστε οι χώρες να βρουν τις λεπτομέρειες σε μεταγενέστερο στάδιο.
Η Άγκυρα προσπάθησε επίσης να αποδυναμώσει την αναφορά στη συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ. Το θέμα ήταν ένα οδυνηρό σημείο για την Τουρκία, της οποίας η υποψηφιότητα στην ΕΕ υπάρχει μόνο κατ' όνομα. Σε αυτό, ωστόσο, η Τουρκία έκανε μικρότερη πρόοδο — 23 χώρες μοιράζονται την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Στο τέλος, η δήλωση του ΝΑΤΟ αναφέρει ότι η συμμαχία «αναγνωρίζει την αξία μιας ισχυρότερης και πιο ικανής ευρωπαϊκής άμυνας που συμβάλλει θετικά στη διατλαντική και παγκόσμια ασφάλεια και είναι συμπληρωματική και διαλειτουργική με το ΝΑΤΟ». Αυτό δεν θα είναι μουσική στα αυτιά του Ερντογάν — αλλά πρέπει να επιλέξει τις μάχες του.
Παρόμοια αλλά ξεχωριστά
Δυτικοί διπλωμάτες στο ΝΑΤΟ παρακολουθούν το ταγκό Άγκυρας-Βουδαπέστης εδώ και μερικά χρόνια.
Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τους περισσότερους συμμάχους του ΝΑΤΟ προέκυψε όταν και οι δύο χώρες προχώρησαν αργά στην προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ — που υποβλήθηκε το 2022 και εγκρίθηκε μόνο μετά από περισσότερες από 600 ημέρες.
Ενώ και οι δύο προκαλούν επιπλοκές για την ευρύτερη συμμαχία, οι απαιτήσεις τους δεν είναι πάντα συγχρονισμένες.
Ούγγροι αξιωματούχοι κατήγγειλαν κατ' ιδίαν ότι αιφνιδιάστηκαν όταν η Τουρκία προχώρησε στην αίτηση της Σουηδίας τον Ιανουάριο, αφού η Άγκυρα εξασφάλισε την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ. Η Ουγγαρία, ως απάντηση, άρχισε να κινείται προς τη Σουηδία και πήρε συμφωνία να αγοράσει τέσσερα ακόμη σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη Saab JAS Gripen.
Αν και τόσο ο Ορμπάν όσο και ο Ερντογάν έχουν σπάσει τις τάξεις με την υπόλοιπη συμμαχία και συναντήθηκαν με τον Πούτιν, οι θέσεις τους για την Ουκρανία δεν είναι ακριβώς οι ίδιες.
Ο Ούγγρος ηγέτης προσπάθησε να υπονομεύσει τον ρόλο του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και παπαγαλίζει τα λόγια του Πούτιν για τον πόλεμο , δηλώνοντας ότι η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να αντέξει ενάντια σε ανώτερες ρωσικές δυνάμεις. Η Ουγγαρία επίσης δεν έχει καμία πρόθεση να ακολουθήσει την υπόλοιπη ΕΕ όσον αφορά τον τερματισμό των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου.
Η Τουρκία έχει δηλώσει την υποστήριξή της για την «εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας» και στέλνει όπλα στο Κίεβο ενώ διατηρεί μια ζωντανή εμπορική σχέση με τη Ρωσία — συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αγορών φυσικού αερίου.
Και οι δύο είναι επιφυλακτικοί σχετικά με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Ο Ερντογάν προειδοποίησε στο X ότι η συμμαχία "δεν πρέπει να γίνει μέρος του πολέμου όταν σχεδιάζει βήματα για την υποστήριξη της Ουκρανίας".
Παρά το γεγονός ότι έχει πολιτικές που δεν ευθυγραμμίζονται με το υπόλοιπο ΝΑΤΟ, η συμμαχία παραμένει βασική προτεραιότητα εξωτερικής πολιτικής και για τις δύο χώρες. Πράγματι, ο Όρμπαν έδειξε ακόμη και ένα αίσθημα σεβασμού όταν έφτασε στη σύνοδο κορυφής, υποκλίνοντας σωματικά το αφεντικό του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενώ εμφανιζόταν στη σκηνή για μια επίσημη φωτογραφία.
Η Τουρκία έχει πολύ ευρύτερα συμφέροντα από το ΝΑΤΟ. Ο στρατός της βρίσκεται στη Συρία και περνά τακτικά στο Ιράκ. Προσπάθησε να σχηματίσει ένα τουρκικό μπλοκ που περιλαμβάνει πρώην σοβιετικές χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν και το Καζακστάν. Επίσης, απαιτεί τακτικά το ΝΑΤΟ να επικεντρώνεται περισσότερο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, μια ατζέντα που εξυπηρετεί τα εθνικά του συμφέροντα.
Ο Όρμπαν έκανε ακόμη και μια άτυπη εμφάνιση στη Σύνοδο Κορυφής των Τούρκων νωρίτερα αυτόν τον μήνα, κάτι που του χάρισε μια απογοήτευση από τον κορυφαίο διπλωμάτη της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.
Μέρες πριν ο Ερντογάν συναντήσει τον Μπάιντεν και τον Στόλτενμπεργκ, εμφανίστηκε στο Καζακστάν και παρακολούθησε μια συνάντηση του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, μιας ομάδας ασφάλειας και άμυνας που ιδρύθηκε από το Πεκίνο και τη Μόσχα, και ζήτησε πλήρη ένταξη.
Αλλά σε πρόσφατη συνέντευξή του στο POLITICO , ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Yaşar Güler είπε: «Ο πιο αποτελεσματικός οργανισμός ασφαλείας στην ευρωατλαντική περιοχή είναι το ΝΑΤΟ… Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κανέναν άλλο σχηματισμό».
Πηγή: POLITICO