Μ. Σχοινάς: Οι Γάλλοι επιθυμούν το μέλλον τους να είναι συνδεδεμένο με την Ευρώπη

 
ωω

Πηγή Φωτογραφίας: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 10/07/24 - 08:11

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.

«Οι Γάλλοι επιθυμούν το μέλλον της χώρας τους να είναι συνδεμένο με την Ευρώπη. Αυτό που μετράει περισσότερο είναι το περιεχόμενο, όχι οι “ετικέτες”. Αυτό που ο κόσμος επιθυμεί και το εκφράζει μέσω της ψήφου του», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Το μήνυμα, αντίθετα με τα όσα περίμεναν πολλοί, είναι ότι οι Γάλλοι γύρισαν την πλάτη σε όποιον ήθελε να γυρίσει την πλάτη στην Ευρώπη. Κάτι που θα πρέπει να μετατραπεί σε ένα αποτέλεσμα υπέρ της διακυβέρνησης της χώρας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα προκύψει, τις επόμενες ημέρες ή τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

Πρόσθεσε, δε, ότι «δεν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να αποδυναμώσει τον γάλλο-γερμανικό άξονα» και ότι «Γαλλία και Γερμανία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, όχι μόνον σε διμερές επίπεδο, αλλά και για την προαγωγή της ευρωπαϊκής πολιτικής, στους διάφορους τομείς τους».

«Η παρουσία του προέδρου Μακρόν ως αρχηγού κράτους έως το 2027 αποτελεί στοιχείο σταθερότητας και συνέχειας», τόνισε ο κύριος Σχοινάς. Εκτιμά, δε, ότι «το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει την δυναμική του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», διότι «υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία δυνάμεων η οποία θέλει να προάξει την Ευρώπη». «Το αποτέλεσμα της άκρας δεξιάς στην Γαλλία, μπορεί να οδηγήσει σε μια αναδιαμόρφωση των διαφόρων ευρωομάδων, αλλά οι αριθμοί δεν πρόκειται να αλλάξουν. Είναι εκείνοι που βγήκαν από τις κάλπες της 9ης Ιουνίου, και η όλες προθέσεις δεν θα αλλάξουν».

Ερωτηθείς, τέλος, για την Ευρωομάδα των «Πατριωτών», η οποία είναι η τρίτη, σε αριθμό μελών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε στην Corriere della Sera: «τα μέλη των “Πατριωτών”, στο παρελθόν, δεν επηρέασαν, με κάποιο ιδιαίτερο βάρος, τις εργασίες του Ευρωκοινοβουλίου, δεν συνέβαλαν σε κανένα αποτέλεσμα. Οι θέσεις τους ήταν διαρκώς “ευρωφοβικές”. Και είναι κάτι που δεν θεωρώ ότι αλλάξει, λόγω της ανασύνταξης σε έναν νέο σχηματισμό. Θα συνεχίσουν να λένε τα ίδια πράγματα, από μια διαφορετική ομάδα. Δεν μπορώ να πω το ίδιο για την ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, διότι ένα μέρος συνέβαλε στις εργασίες του κοινοβουλίου».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ