ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα οι πρώτες εξωτερικές δεσμεύσεις του Κιρ Στάρμερ

 
φφ

Ενημερώθηκε: 08/07/24 - 13:26

Ο νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε το Σάββατο (6 Ιουλίου) ότι το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό θα είναι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον την Τρίτη (9 Ιουλίου), σε μια ομιλία που  ήταν μεν αφιερωμένη στην εσωτερική πολιτική.

Ο Στάρμερ είπε: «Είναι στο χέρι μου να είμαι απολύτως σαφής ότι το πρώτο καθήκον της κυβέρνησής μου είναι η ασφάλεια και η άμυνα», ένα θέμα που κατέχει υψηλή θέση στη διακήρυξη των Εργατικών.

Σχετικά με τη σύνοδο κορυφής, τη χαρακτήρισε ευκαιρία «να καταστήσουμε σαφές ότι υποστηρίζουμε ακλόνητα το ΝΑΤΟ» και «να επαναλάβουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία».

Και τα δύο θέματα ήταν τα μόνα στα οποία συμφωνούσαν οι Εργατικοί με τους Συντηρητικούς, ενώ δεσμεύτηκαν ότι το 2,5% του ΑΕΠ θα δαπανάται για την άμυνα. Ο Στάρμερ έχει επίσης μιλήσει με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά καιρούς για να επαναβεβαιώσει την υποστήριξή του.

Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Λάμι, έχει επίσης αποδεχθεί πρόσκληση να επισκεφθεί το Κίεβο.

Την επόμενη εβδομάδα, έχει προγραμματιστεί ο Στάρμερ να φιλοξενήσει Ευρωπαίους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) που θα πραγματοποιηθεί στο Blenheim Palace.

Η συνάντηση αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για τις χώρες να επεναλάβουν τη δέσμευσή τους για μια συνεχή υποστήριξη προς την Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψιν τις υπόλοιπες κρίσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν στη γειτονιά της Ευρώπης. Θα είναι επίσης μια ευκαιρία να δούμε, πώς η νέα κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προσεγγίζει τις σχέσεις με τις ευρωπαϊκές χώρες και την ΕΕ.

Η εστίαση των Εργατικών, ωστόσο, παραμένει σε μεγάλο βαθμό στην εσωτερική πολιτική.

Οι περισσότερες από τις ανακοινώσεις του Σαββάτου αναφέρονταν στον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το υπουργικό συμβούλιο και στον τόνο της κυβέρνησής του, στην πρόθεσή του να ταξιδέψει πρώτα στα «τέσσερα έθνη» του Ηνωμένου Βασιλείου και στη δουλειά που πρέπει να γίνει για την προετοιμασία του «λόγου του βασιλιά».

Ο λόγος του Βασιλιά είναι η τελετουργική έναρξη της νέας συνόδου του βρετανικού κοινοβουλίου στο Ουέστμινστερ, όπου ο μονάρχης διαβάζει την πολιτική ατζέντα της νέας κυβέρνησης και η τελετή αναμένεται να λάβει χώρα μετά την σύνοδο της ΕΠΚ.

Εκεί αναμένεται να αποσαφηνιστούν και οι θέσεις του κόμματος των Εργατικών για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου με ΕΕ, όπου μόνο μετά την ομιλία του βασιλιά μπορεί να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση.

Η ευρωβουλευτής Ναταλί Λοϊσό (Renew) και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε στο Euractiv ότι «ανυπομονεί να φέρει τη δέσμευση και την ενέργειά της σε αυτό το νέο πλαίσιο μόλις και οι δύο πλευρές επαναφέρουν τα κοινοβουλευτικά τους όργανα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ