Ερυθρά Θάλασσα: Πυρά της Φρεγάτας «Ψαρά» κατά 4 drones των Χούθι, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν

 
Ερυθρά Θάλασσα: Πυρά της Φρεγάτας «Ψαρά» κατά 4 drones των Χούθι, δύο εκ των οποίων κατερρίφθησαν

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 07/07/24 - 19:19

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η «παρθενική» εμπλοκή της φρεγάτας (Φ/Γ)«ΨΑΡΑ» σημειώθηκε σήμερα, τις πρώτες πρωινές ώρες, στον Κόλπο του Άντεν, με αποτέλεσμα την κατάρριψη με χρήση του πυροβόλου δύο Με Επανδρωμένων Αεροοχημάτων (UAV) των Χούθι και την απομάκρυνση των άλλων δύο του σχηματισμού.

Πιο συγκεκριμένα.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στον Κόλπο του Άντεν, η Φ/Γ «ΨΑΡΑ», η οποία συμμετέχει στη ναυτική επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενώσεως «ΑΣΠΙΔΕΣ» (EUNAVFOR ASPIDES), συνοδεύοντας εμπορικό πλοίο, εντόπισε και προσέβαλε σχηματισμό τεσσάρων UAV των Χούθι, που προσέγγιζαν το εμπορικό πλοίο. 

Αμέσως, η Φ/Γ «ΨΑΡΑ»  χρησιμοποιώντας τόσο το σύστημα antidrone όσο και το κύριο πυροβόλο της πλώρας, έβαλε εναντίον τους, συμφώνως με τους ισχύοντες κανόνες εμπλοκής. Αποτέλεσμα της δράσεως αυτής ήταν όπως δύο εκ των UAV να καταρριφθούν και άλλα δύο να απομακρυνθούν αμέσως από την περιοχή. 

Η ελληνική φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της, στο πλαίσιο της επιχειρήσεως της EUNAVFOR ASPIDES.

Αξίζουν να επισημανθούν δύο σημεία. 

Η συγκεκριμένη περιπολία είναι η δεύτερη στην περιοχή από τότε που έφτασε σε αυτήν, για την οποία απέπλευσε από τον λιμένα του Τζιμπουτί το Σάββατο το απόγευμα, ευθύς μετά την αναχώρηση από αυτήν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Ν. Δένδιας με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια κ. Ζ.Μπορέλ, οι οποίοι συνοδεύονταν από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ Στρατηγό Δ. Χούπη και Αντιναύαρχο Δ.Ε.Κατάρα ΠΝ αντιστοίχως.

Η αναφορά από το ΓΕΕΘΑ ότι στη σημερινή εμπλοκή χρησιμοποιήθηκε και το antidrone σύστημα, που φέρεται επί του πλοίου, καθιστά την πρώτη χρήση του συστήματος αυτού από ελληνικό πλοίο στη διάρκεια της επιχειρήσεως, τουλάχιστον που αυτή έχει δημοσιοποιηθεί από το ΓΕΕΘΑ, γεγονός που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία από επιχειρησιακής πλευράς.  

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ