Τέταρτο Μνημόνιο για την Ελλάδα βλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος του ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Νταρβάς, με συνέντευξη του στα ΝΕΑ.
Τέταρτο μνημόνιο αν δεν γίνει γενναία αναδιάρθρωση του χρέους
Όπως αναφέρει στη συνέντευξη του ''οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους είτε ένα τέταρο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας''.
''Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει, όπως αναμένω ανάπτυξη την περίοδο 2017-2018, άρα και συνεπακόλουθη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ, αυτό θα παραμείνει σε αρκετά μεγάλο ύψος, ενώ ένα 80% του χρέους θα οφείλεται στον επίσημο τομέα. Την ίδια στιγμή, τόσο η οικονομική όσο και η πολιτική κατάσταση στη χώρα θα χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα. Κάτω από τέτοιους όρους, για μένα παραμένει απίθανο να καταφέρει η Ελλάδα να δανειστεί απο τις αγορές με ένα λογικό επιτόκιο.
Οι επιλογές είναι λοιπόν δύο: είτε μια μεγάλη αναδιάρθρωση είτε ένα τέταρο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό που περιμένω ότι θα συμβεί είναι κάποιας μορφής αναδιάρθρωση χρέους με χρονικές επεκτάσεις στην ωρίμανση των ομολόγων, μαζί με χαμήλωμα ή πάγωμα των επιτοκίων, χωρίς πάντως αυτά να είναι αρκετά για να αποφύγει η Ελλάδα ένα ''.
Επικεφαλής Euro working Group: Μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2018 και αν χρειάζεται θα αποφασίσουμε έτρα για το χρέος
Σχεδόν ταυτόχρονα, και σε πλήρη ταύτιση με τον , έρχεται ο επικεφαλής του Euro working Group, Τόμας Βίζερ, να βάλει ταφόπλακα στα ελληνικά όνειρα για άμεσα μέτρα ανακούφισης του ελληνικού χρέους.
''Εφόσον το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου κρίνει θετικά τις ελληνικής προσπάθειες, θα εγκριθούν έως το τέλος του έτους τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για διευκόλυνση αποπληρωμής του χρέους.
Αντίθετα, οι βαθύτερες, μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις θα εξετασθούν μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, και μόνο εφόσον είναι απαραίτητο»'' ξεκαθάρισε ορθά κοφτά.
Νέα επίθεση Σόιμπλε κατά της Ελλάδας: Οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους
Σχετικά θέματα: