Την εισήγησή του επί δύο σημαντικών κεφαλαίων της «Ατζέντας 2030», όπως τόνισε ο ίδιος με σχετική δήλωσή του, αυτών της αποκτήσεως 20 σύγχρονων μαχητικών πέμπτης γενιάς F35, και της ενάρξεως της διερευνήσεως συμμετοχής της χώρας μας στη σχεδίαση και εν συνεχεία ανάπτυξη της νέας φρεγάτας του Αμερικανικού Ναυτικού τύπου “Constellation”, πραγματοποίησε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας σε ειδική συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, όπως σας είχαμε ενημερώσει με σχετικό πρωινό μας κείμενο.
Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα, ο κ. Δένδιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξοπλιστικών της εθνικής αντιπροσωπείας, της Βουλής των Ελλήνων, είχα τη δυνατότητα να εισηγηθώ δύο σημαντικά κεφάλαια της «Ατζέντας 2030».
Κατ’ αρχάς την απόκτηση 20 αεροσκαφών τύπου F-35, των πιο εξελιγμένων αεροσκαφών που πετάνε αυτή τη στιγμή. Ένα σημαντικό όπλο που θα δώσει μια μεγάλη δυνατότητα στην ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Θα διασφαλίσει την δυνατότητά της αποτροπής οποιασδήποτε απειλής κατά της χώρας μας από οπουδήποτε και αν προέρχεται.
Και από την άλλη, την έναρξη διερεύνησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ναυπήγησης, στην Ελλάδα, με προδιαγραφές ειδικές, της φρεγάτας Constellation, της νέας γενιάς φρεγάτας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Μιας φρεγάτας που εφόσον αποφασίσουμε την ναυπήγηση της, μετά από αυτό το αρχικό στάδιο θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό όπλο για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Θα είναι ένα δεύτερο μεγάλο όπλο μετά τις φρεγάτες ‘Belharra’, που θα μπορέσει να στηρίξει την πορεία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στον 21ο αιώνα.
Θέλω επίσης να δηλώσω την μεγάλη μου ικανοποίηση για το επίπεδο της συζήτησης. αλλά και για τη συναίνεση που σε βασικά θέματα διαμορφώνεται».
Συμφώνως με πληροφορίες το πρόγραμμα της αποκτήσεως των 20 μαχητικών F-35A είναι κόστους 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ΧΩΡΙΣ στο ποσό αυτό να περιλαμβάνονται και τα νέα σύγχρονα οπλικά συστήματα που μπορεί να φέρει και να βάλλει το αεροσκάφος, ενώ το κόστος ενάρξεως της διερευνήσεως συμμετοχής της Ελλάδος στο πρόγραμμα σχεδιάσεως και ναυπηγήσεως (αν προχωρήσει) της φρεγάτας “Constellation”, αυτή τη στιγμή είναι της τάξεως των (μόλις) 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ως «έξοδα δικαιώματος συμμετοχής».
Επίσης συμφώνως πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, συζητήθηκε ενημερωτικώς το πρόγραμμα της γενικής επιθεωρήσεως των κινητήρων των Ταχέων Περιπολικών Κατευθυνομένων Βλημάτων (πυραυλακάτων) κλάσεως «Λάσκος» και «Καβαλλούδης» αντιστοίχως, συνολικού κόστους περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, συζητήθηκε και το πρόγραμμα των τηλεκατευθυνόμενων ελικοπτέρων καθέτου από/προσνηώσεων για τέσσερα CAM-Copter τύπου S-100 για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Πολεμικού Ναυτικού, συνολικού κόστους περίπου 41 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο περιλαμβάνονται τα πάντα (τα 4 συστήματα, προσωμοιωτής εκπαιδεύσεως, υπηρεσίες υποστηρίξεως, το σύνολο του φερόμενου από αυτά εξοπλισμού, «πακέτο» εκπαιδεύσεως του προσωπικού κλπ).